Dutch Open Projects (DOP) levert het contentmanagentsysteem Drupal aan Breda. Daarmee kiest opnieuw een gemeente, na Vught, Rijswijk, Landsmeer en Leeuwarden, voor dit open source cms. Volgens DOP past Drupal goed bij de eisen die gemeenten stellen aan moderne sites. Dat zo een open source systeem niet makkelijk valt te koppelen aan bestaande backoffice-systemen, noemt het bedrijf onzinnige kritiek.
DOP heeft na een aanbesteding de opdracht verworven om voor Breda een nieuwe website te bouwen, inclusief implementatie, beheer en een vernieuwd cms. DOP won de tender van vier andere meedingende partijen. Het bedrijf scoorde goed met de inbreng van Drupal als contentmanagementsysteem. 'Daar waren ze bij Breda blij mee', vertelt Bert Boerland, business consultant DOP. 'Het behoorde tot de wensen van de gemeente dat de nieuwe site en het cms om kunnen gaan met moderne ontwikkelingen als Twitter en 'user generated content'. Bij Drupal is dat een sterk punt'.
Handig framework
De communicatieafdeling van de gemeente Breda is de opdrachtgever van DOP. De visie achter breda.nl, dat op 1 januari 2011 in de lucht moet gaan, is dat de site naar buiten moet zijn gericht: 'op de bezoekers', stelt Boerland. Is de huidige site nogal op de gemeentelijke organisatie gericht, de nieuwe site moet veel meer over de stad gaan. De gemeente geeft er nog wel informatie en biedt er diensten aan, maar het is de bedoeling dat inwoners en ondernemers ook actief op de site kunnen zijn. 'Drupal is een cms waarmee mensen zonder programmeerervaring eenvoudig en snel zaken kunnen invoeren of aanpassen. Daarnaast is het voor ons een handig modulair framework om een site te ontwikkelen.'
Eerder al heeft de gemeente Rijswijk DOP aangetrokken om een nieuwe site gebaseerd op Drupal te bouwen. 'De modules die wij opleveren, zijn eigendom van de klanten. Die kan besluiten om bepaalde modules onder een GPL-licentie vrij te geven. Ik weet dat de gemeenten Rijswijk en Breda hiervoor open staan.'
Bedrijfskennis
De kritiek dat een open source cms te weinig functionaliteit zou bevatten en moeite zou hebben met koppelingen naar andere gemeentelijke systemen, noemt Boerland volledige onzin. 'Het is gewoon ons werk om websites te bouwen, cms'en in te richten en koppelingen te maken met andere systemen, zoals bij gemeenten een raadsinformatiesysteem of backoffice-diensten als DigiD. Daar gebruiken we api's – application programming interfaces – voor. ' Hij wijst er op dat zijn bedrijf klanten bedient als De Telegraaf, NCRV, NOS, Beeld en Geluid en Achmea. Daar moet ook worden gekoppeld met andere applicaties. 'Waar het om gaat is dat je de businessprocessen van klanten kent om te weten hoe de datastromen en de workflow verlopen. Op basis hiervan breng je koppelingen tot stand en regel je de beveiliging. Zelf heb ik een aantal jaren bij PinkRoccade gewerkt. Ik durf te stellen dat de kennis van de lokale overheidsmarkt bij ons net zo voorhanden is als bij grote leveranciers.'
DOP uit Leusden (25 medewerkers) heeft op cms-gebied drie open source smaken in de aanbieding. Joomla! wordt vooral gebruikt voor klanten in het midden- en kleinbedrijf, Drupal voor mediabedrijven én daar waar integratie met nieuwe webdiensten vereist is, en Symphony voor maatwerkopdrachten (met name binnen de overheid).
Drupal
Drupal is een modulair cms dat het mogelijk maakt om complexe sites te ontwikkelen. Door gebruik te maken van standaardbouwblokken kunnen websites snel aangepast worden door een sitebeheerder. Volgens DOP ligt de kracht van Drupal in onder andere de hoge 'search engine optimalisatie', het metadatamodel en de geschiktheid om er gemeenschapssites mee te bouwen. Een van de DOP- medewerkers is bestuurslid van de Drupal Association, waarvan het bedrijf ook betalend sponsor is.
De bekendste gebruiker is overigens het Witte Huis (met de website WhiteHouse.gov). De Nederlandstalige Drupal-gemeenschap is te vinden op drupal.be. Op http://buytaert.net/tag/drupal-sites staan talloze voorbeelden van Drupal-sites wereldwijd.
@ RV
dit idee van 1 systeem voor gemeentes hebben ze min of meer in Oostenrijk en de gemeentes zijn niet tevreden, te duur, te weinig service, niet flexibel.
@ RvT
ik kijk zeker naar de oplossingen die je daar geeft, en inderdaad, CMS made simpel is gekozen omdat het gebruikersvriendelijk is.
Drupal is een uitstekende keuze voor gemeentelijke websites. De discussie gaat inderdaad nergens over. Het is goed dat DOP op deze manier van zich afbijt. Werd tijd.
@jan van leeuwen, Dat het in Oostenrijk niet goed geïmplementeerd is, maakt het nog geen slecht idee.
@MT een beetje jammer dat je niet inhoudelijk in gaat op de argumenten die binnen de diverse posts gegeven worden. De discussie gaat weldegelijk ergens over. In het artikel wordt gesteld dat Drupal bij uitstek geschikt zou zijn voor een gemeente site. Ik denk dat Drupal niet per sé slecht is maar zeker niet de beste keus (zie argumenten in vorige posts). En dat DOP op computable een artikel publiceert is natuurlijk een wij van WC eend adviseren WC eend verhaal.
Misschien wordt het een keer tijd voor een onafhankelijk artikel over CMS/web applicatie frameworks. Los van de Open Source discussie.
@ RvT
Wat dank je dat ik hier probeer te bereiken . . . !
Hetzelfde maar dan behoorlijk.
@Jan van Leeuwen
Dan zijn we het eens 🙂
@Robbert: .NET is al geen open source en verbonden aan Microsoft, evenmin open source. Drupal draait op allerlei platformen, ook open source, en gebruikt een open source taal en is zelf volledig open source, en staat bol van de open source modules die naar wens functionaliteit toevoegen. Heb ik de term nu vaak genoeg herhaald?
@Willen,.NET is inderdaad van Microsoft. Maar op basis van .NET kan weer open source gemaakt worden, uiteraard wel verbonden met Microsoft.
Een bekend voorbeeld is Paint.NET dat het Microsoft .NET framework nodig heeft, maar ook deels open source is. Er is ook een Linux versie. De code is tijdelijk niet te downloaden, omdat er problemen waren op het gebied van licenties. Er zijn ook veel C# open source projecten.
Zie ook http://www.dotnetopen.net/.
Ik ben op zoek naar verschillen tussen Drupal en Umbraco. Waarom zou een gemeente voor kiezen?