Het ministerie van Buitenlandse Zaken laat Orange Business Nederland een nieuw wereldwijd ‘wide area network’ (wan) aanleggen en beheren. Het raamcontract, met een geschatte waarde van vijftig miljoen euro, heeft een looptijd van vier jaar met een verlengingsoptie van zes maal één jaar. Een vernieuwing van het wan is nodig omdat BuZa een tekort aan bandbreedte verwacht en het netwerk geschikt wil maken voor koppelingen met externe locaties, zoals shared service centra of tijdelijke posten.
Het wan verbindt in 120 landen zo’n 160 posten van het ministerie van Buitenlandse Zaken en Ontwikkelingssamenwerking. BuZa verwacht een grote vraag naar bandbreedte die dit huidige wan niet aan kan. Aanleiding vormen nieuwe applicaties, waaronder een systeem voor enterprise content management en een Oracle Business Suite, en de uitbreiding van het gebruik van bestaande toepassingen en communicatieverbindingen.
Ook wil het ministerie dat het wan geschikt wordt gemaakt voor plaatsonafhankelijke toegang. Koppelingen met andere locaties dan de posten van BuZa, zoals shared service centra of tijdelijke onderkomens, moeten mogelijk zijn. Orange Business Nederland zal voor het nieuwe wereldwijde wan gebruikmaken van een mix van satelliet- en landverbindingen. Het contract met Orange is schaalbaar en aan te passen op veranderingen in de capaciteitsvraag. Ook zijn er opties opgenomen voor aanvullende installatie- en netwerkdiensten.
Posten
Het ministerie opereert zowel vanuit het departement in Den Haag als vanuit zo’n 160 ambassades, permanente vertegenwoordigingen, beroepsconsulaten en andere posten over de wereld. Het huidige wereldwijde netwerk van Buitenlandse Zaken is sterk gecentraliseerd. Het wordt gebruikt voor e-mail, intranet, internet en in toenemende mate voor video- en spraaktoepassingen. Daarnaast draaien er een aantal bedrijfskritische applicaties op, zoals voor personeelsinformatie en financiën en de verwerking van 400.000 visa- en 150.000 paspoortaanvragen per jaar. Ook wordt het wereldwijde wan gebruikt voor het op afstand beheren van de apparatuur van alle posten vanuit de it-afdeling in Den Haag. Het aantal werkplekken op een post is gemiddeld 17 en loopt uiteen van drie pc’s op een kleine tot meer dan 150 pc’s op de grootste posten, blijkt uit het aanbestedingsdocument.