Over ongeveer tien maanden is de voorraad IPv4-adressen definitief opgedroogd. Dat voorspelt het Asia Pacific Network Information Centre (APNIC) in het Australische Brisbane. De instelling schreef een script dat voorspelt hoeveel IPv4-adressen nog beschikbaar zijn. Het programma maakt onderscheid tussen de adressen die door de IANA (Internet Assigned Numbers Authority) en door de vijf regionale internetregistries (RIPE, ARIN, LACNIC, APNIC en AFRINIC) worden uitgegeven.
In de derde week van augustus maakte de voorraad IPv4-adressen opeens een duikeling. Waar op 12 augustus nog een einddatum van 18 juni werd voorspeld, lag een week later die einddatum op 29 mei. Toch is er niets ongewoons aan de hand, verklaart de voorzitter van de Nederlandse IPv6 Task Force Erik Huizer: 'De IANA deelt haar adressen uit in blokken (/8 heet dat). Dat doet ze al jaren en nu ook. Alleen nu heeft elk blok relatief (procentueel gezien dus) meer impact. Vorige week deelde de IANA 2 blokken uit aan APNIC (Asian Pacific). Dat is een normale standaard toewijzing (nog geen indicatie van hamsteren), maar de relatieve impact is opeens enorm. Dat zie je nu terug in de korte termijn-extrapolatie.'
Veel grote providers nog niet klaar
De laatste adressen uit de wereldwijde voorraad worden door de IANA verdeeld onder de vijf regionale registries. Die gebruiken ze vooral om nieuwe en bestaande ondernemingen en internet service providers van adressen te voorzien. Deze organisaties moeten opvolger IPv6 dan wel invoeren of al hebben ingevoerd om nog aanspraak te maken op de laatste IPv4-adressen.
In Nederland zijn veel grotere internet service providers nog niet klaar voor het invoeren en aanbieden van IPv6 aan zakelijke klanten. Een enkeling biedt zijn klanten een gratis IPv6-modem. Voor veel bedrijven zou een overstap naar het nieuwe protocol worden belemmerd doordat IPv6-modems te duur zijn. Er zijn ook andere redenen om nog niet over te stappen. Veel websitebeheerders maken zich nog niet druk om de kwestie. Slechts weinig netwerkbeheerders zijn voorbereid op IPv6.
Hoeveel IT’ers zullen er eigenlijk kennis hebben van IPV6?
@Math
Ik mag hopen elke netwerkbeheerder en in mindere mate elke systeembeheerder …
Ik ben zelf vooral benieuwd hoe software er op zal reageren. En dan doel ik vooral op al die thuisgebakken software die op Unix en mainframes draaien, die hardcoded met IP-adressen werken en zo.
Maar zoals al eerder geroepen op deze fora hoeven de lokale netwerken van organisaties niet perse hals-over-kop over te stappen.
Als je zelf niet (of nauwelijks) aan hosting doet kan je in je LAN gewoon op IPv4 blijven, en je modem/router de vertaling van en naar IPv6 laten doen.