De afgelopen maanden is mij regelmatig de kritische vraag gesteld wanneer videoconferencing de vlucht gaat nemen die, door specialisten in de markt, al een hele tijd voorspeld wordt. Ik ben van mening dat videoconferencing absoluut een vlucht aan het nemen is. Er worden steeds meer investeringen in videoconferencing gedaan en het is niet meer de vraag óf videoconferening een vlucht neemt, het is eerder de vraag waar die vlucht naar toe gaat. Ikzelf verwacht vooral qua mobiliteit een ware revolutie.
Sinds internetconnecties met een hoge bandbreedte voor iedereen betaalbaar zijn, is voor zowel bedrijven als de consument het gebruik van video en videoconferencing behoorlijk gestegen. De manier van samenwerken en communiceren is daardoor aanzienlijk veranderd. Samen met de discussie over de CO²-emissie en de globalisering heeft dit ervoor gezorgd dat fabrikanten gedwongen worden kritisch te kijken naar hun producten en diensten. De wens van consumenten om altijd en overal bereikbaar te zijn, is bepalend geworden in het ontwerp van communicatieoplossingen. Dankzij technologische ontwikkelingen lijkt deze wens, met perfecte beeld- en geluidskwaliteit, binnenkort werkelijkheid te worden.
Nu is het vaak lastig om buiten het bedrijfs- dan wel thuisnetwerk gebruik te maken van videoconferencing. Vaak moet je toch een degelijke tafel of bureau hebben, want die laptop op schoot, zeker als hij wat warm wordt, is geen pretje. Ook moet je de beschikking hebben over een snelle breedbandverbinding. Via het thuisnetwerk wordt vaak gewerkt met goedkopere oplossingen, welke gebruikers niet de gewenste beeld- en geluidskwaliteit en natuurlijke ervaring bezorgen. Je kan bovendien nog steeds niet zo maar even bellen, omdat nog niet elk systeem interopabel is. Dit laatste is zeer belangrijk, want alleen dan kan iedereen altijd en overal met elkaar communiceren. Wat consumenten en zakelijke thuisgebruikers willen is een makkelijke, toegankelijke en betaalbare tool, waarmee zij iedereen kunnen bereiken. Voor de gewenste HD-beeldkwaliteit is ook de naderende introductie van het mobiele 4G-netwerk zeer belangrijk. Bereikbaarheid en bandbreedte zijn de belangrijkste stimulans voor de verdere uitrol van videoconferencing.
Dankzij deze ontwikkelingen wordt videoconferencing straks even gewoon als telefoneren. Nu klinkt dit allemaal heel mooi, maar ik wil nog wel een aantal kritische kanttekeningen plaatsen. Om de vlucht van videoconferencing te doen slagen is interopabiliteit erg belangrijk. Je moet het gevoel hebben iedereen snel te kunnen bereiken met videoconferencing. Bovendien moeten producenten zorgen voor dezelfde, of betere, beeld- en audiokwaliteit met een lagere belasting voor het netwerk. Als alle fabrikanten zich hierop focussen, zal videoconferencing binnen korte tijd nog beter beschikbaar zijn. Overal en altijd.
Ik ben het geheel met Erik Swart eens. De vlucht omhoog is zeker bezig. Voor de gemiddelde thuisgebruiker is een breedband aansluiting in Nederlands tenminste al geen probleem meer.
Interoperabiliteit is zeker nog geen gemeengoed. Voornamelijk op zakelijk vlak zie ik dit steeds meer wel standaard. Vooral nu Cisco zijn TIPv6 protocol heeft vrijgegeven en de andere vendoren (Polycom, Radvision, etc.) dit gaan ondersteunen.
Op consumenten vlak zie je nog zeer veel “eilanden”, Apple Facetime, Skype, Google, Microsoft. Allemaal hebben ze hun eigen besloten protocollen niet met de rest kan communiceren. Bij gebruik van Nokia telefoon kan ik toch ook gewoon een Apple iPhone bellen? Waarom gaat dit met video nog niet? Een ieder probeert eerst een hele grote gebruikersgroep te creeeren en dan zijn standaard aan de rest op te leggen.
Iets waar veel mensen ook nog aan moeten wennen is, hoe je de ander kan bereiken. Het is wel gebruiken om een URI (Uniform Resource Identifier) te gebruiken, dit lijkt op een emailadres. Succes bij het gebruik van video.
Jako Boonekamp
Solution Consultant
Orange Business Services
twitter: jboonekamp
videoadres: jako.boonekamp.movi@orangevideoconferencing.com