Dutch Open Projects (DOP) uit Leusden mag de nieuwe website van de gemeente Breda bouwen. Het betreft de ontwikkeling, bouw, implementatie en hosting van breda.nl. Ook zorgt de webbouwer voor een nieuw contentmanagementsysteem (cms) op basis van Drupal. Op 1 januari 2011 gaat www.breda.nl live. Het contract eindigt op 31 december 2014. Daarnaast is een optie tot verlenging van maximaal 7 keer 1 jaar opgenomen.
Dutch Open Projects is een webbouwer die gebruikmaakt van opensourcesoftware. Voor een cms gebruiken ze de oplossingen van Joomla! en Drupal. Het bedrijf ontwikkelt bijvoorbeeld voor de gemeente Rijswijk een cms op basis van Drupal. Dat gaat het bedrijf nu ook gebruiken bij de website van Breda.
Mooi hergebruik!
Waar is de gemeentelijke OpenSource cms te downloaden?
@Pieter: zie http://www.drupal.org/
Of de gemeentes ook hun specifieke aanpassingen onder open source vrijgeven, dat zul je deze gemeentes moeten vragen.
Als ik Breda was geweest had ik een site als deze met Hippo CMS 7 laten ontwikkelen, ook open source, maar toch net wat krachtiger dan Drupal. Zie ook de CMS Gids 2010 voor andere interessante open source cms.
@Frank
idd ging het mij over het gemeentelijke deel. Waar ik een beetje mee zit is dat er geschermd wordt met OpenSource (… is een webbouwer die gebruikmaakt van opensourcesoftware) en er vervolgens weer een bonk gesloten maatwerk bij lijkt te komen.
Wat is dan nog het voordeel van OpenSource wanneer er vanwege een businessmodel een gesloten laag boven op een open laag wordt gelegd?
@Pieter: Het was volkomen duidelijk dat dit jouw onderliggende vraag was. Leg jouw vraag bij de gemeentes neer, die hebben een besluit genomen, zij weten wat voor hen de voordelen zijn. Daar kunnen anderen moeilijk over oordelen.
Het “gesloten” maatwerk is overigens voor een toepassing die ze in eigen huis gebruiken. Het is niet dat de gemeente ineens een verkoper wordt van een CMS en dat ze een (morele) verplichting zouden hebben om alle code mee te leveren. Ze leveren zelfs geen applicatie, ze gebruiken hooguit een applicatie.
Maar nogmaals, leg je vraag bij de gemeente neer.
Lijkt mij een geschikte keuze. De hoeveelheid maatwerk zal afhangen van in hoeverre de gemeente bereid is mee te gaan in de ‘Drupal’ way of dat ze de eigen werkwijze willen blijven hanteren. Daar zie je nogal eens verschillen ontstaan in wat een project aan implementatieuren nodig heeft.
@erwin hoe is het vergelijk tussen opensource van Drupal (GNU GPL) en opensource van Hippo (Apache License 2.0)?
Volgens mij gaat het toch uiteindelijk om open-standaarden en niet om open-source; want ‘echt open’ zal het nooit zonder risico’s worden.