Na eerder een tender voor opslag- en serverapparatuur te hebben afgebroken, doet het ministerie van Defensie opnieuw een poging. In de nieuwe aanbesteding zoekt het naar drie partijen om raamovereenkomsten te sluiten voor het leveren van server- en opslagsystemen, het onderhoud daarop en het onderhoud op de huidige geïnstalleerde computers. De contracten gaan in op 1 december 2010 voor een periode van twee jaar, met een mogelijke verlenging van twee maal één jaar. De totale geraamde waarde over vier jaar is vijftig miljoen euro.
Het ministerie van Defensie stopte in april 2009 met een miljoenenaanbesteding voor opslagapparatuur. Het aantal biedingen was te beperkt. De grote fabrikanten zagen niets in de voorwaarde van Defensie om pas tot aanschaf over te gaan nadat de apparatuur aantoonbaar een jaar succesvol zou draaien.
De nieuwe aanbesteding richt zich niet alleen meer op fabrikanten, maar ook op leveranciers van opslag- en serversystemen. Een inschrijving kan ook een combinatie zijn van meerdere partijen in een hoofd- en onderaannemerconstructie. Ivent, de it-club binnen Defensie die de tender coördineert, hanteert in de aanbesteding een ‘multi-leveranciersstrategie’ waarbij de exploitatie van de ict-infrastructuur op basis van apparatuur van meerdere fabrikanten plaatsvindt.
Van de drie partijen, met wie Defensie naar verwachting eind dit jaar raamcontracten sluit, krijgt de hoogste in rangorde het onderhoud op de huidige geïnstalleerde computers toebedeeld.
Vervangingsvraag
De levering van apparatuur betreft hoofdzakelijk een vervangingsvraag en in mindere mate uitbreiding van capaciteit, meldt Defensie. Ivent hanteert een afschrijvingstermijn van vier jaar en schat in dat per jaar een kwart van de geïnstalleerde apparatuur wordt vervangen. Wel voorziet de it-club van Defensie een uitbreiding van de reguliere opslagcapaciteit van ongeveer 30 procent per jaar. Ook voor archiveringsdoeleinden is er extra opslagcapaciteit nodig van ongeveer 30 procent per jaar.
Werken aanbestedingen nog in het voordeel van de klant bij ICT producten?
Als je ziet hoeveel mensen hierbij betrokken zijn om uiteindelijk een goede deal te kunnen sluiten.
Zeker op ICT gebied waar de marges laag zijn, is deze overhead eigenlijk niet meer te betalen.
Als we nu afspreken openboek te werken en de % vergoeding vaststellen voor de geleverde kennis zijn we er ook.
Dit maakt het nog transparanter.
En breng een besparingsbonus in zodat leveranciers gaan meedenken met de klant.
Wat er gevraagd wordt is niet altijd nodig, en dan wordt er conform aanbesteding toch geleverd.