Oracle stopt met het schrijven van code voor OpenSolaris, maar zal in plaats daarvan al haar ontwikkelinspanningen richten op zijn commerciële Solaris 11-distributie. Dat valt op te maken uit een op vrijdag 13 augustus 2010 uitgelekte interne Oracle-memo aan de eigen Solaris-ontwikkelaars.
'Alle inspanningen van Oracle op het gebied van gecompileerde distributies van Solaristechnologie zullen worden gericht op Solaris 11', valt te lezen in de uitgelekte memo.
'We zullen geen andere gecompileerde code uitbrengen, zoals […] OpenSolaris 2010.05.' Oracle hoopt OpenSolaris-klanten te overtuigen om over te stappen op een uitgeklede versie van Solaris 11: 'We gaan een eenvoudige, kostenefficiënte manier bedenken om zakelijke klanten van vroegere gecompileerde versies van OpenSolaris te laten migreren naar S11 Express.'
Oracle stopt met het vrijgeven van tussentijdse broncode-versies: 'We zullen [alleen] updates van goedgekeurde open source code distribueren na afloop van volledige releases van ons zakelijke Solaris besturingssysteem. Op deze manier zal vernieuwende technologie in onze release opduiken voordat dat elders gebeurt. We zullen niet langer elke nacht real-time broncode uitbrengen van het volledige Solaris besturingssysteem tijdens het ontwikkelingsproces.'
Geselecteerde partners krijgen volgens de memo overigens wel beperkt toegang tot tussentijdse versies van de broncode en gecompileerde code.
Android
Wel blijft alle code in Solaris die eerder is uitgegeven onder de Common Development and Distribution License van Sun Microsystems die licentie houden. 'We zullen de CCDL-licentie biljven gebruiken in bijna alle broncodebestanden. We zullen CCDL niet verwijderen van bestanden waar deze licentie al van toepassing op is.'
Eind vorige week kwam Oracle in het nieuws met een andere actie die door de opensourcegemeenschap niet werd gewaardeerd: het bedrijf startte een rechtszaak tegen Google omdat deze onrechtmatig Javacode zou hebben verwerkt in het Androidplatform.
Voor wie meer wil weten zijn hier twee links.
http://sstallion.blogspot.com/2010/08/opensolaris-is-dead.html
http://www.illumos.org/
Illumos is het FOSS initiatief om een echt open vorm te houden die natuurlijk niet “solaris” heten mag.
Het is jammer dat computable dit minimale beetje achtergrond informatie niet kon geven. Journalist zijn betekent toch informatie verzamelen en presenteren?
Ik vond dit wel een goed artikel met uitstekende informatie.
Tussen de lijnen door lees je dat het open source clubje een allegaartje is van professional, amateurs, idealisten, parasiten, hypocriten en leden die bij het clubje zijn omdat de naam open source trendy is.
Speciaal clubje
Uitstekend artikel Doe zo voort
En daar hebben we Peter FUD weer…
Hopelijk stop _jij_ eens een keertje met het gebruik van open source, dan ben je direct offline en zijn wij van jouw gezeik af. Zonder open source heb jij namelijk geen internet, telefonie, televisie, etc. meer. Waarschijnlijk gaat zelfs jouw pc uit, ook daar zal waarschijnlijk wel een stuk open source software op draaien, ook Microsoft maakt daar namelijk gebruik van.
Frank,
Uw intellectuele debat strategie is ‘Als ik er niet mee akkoord ben is het FUD.
De belangrijkste doelstelling van Oracale is winst maken
en niet een bijdage leveren aan de free and open source developpers community fighting for a better world.
De grootste open source projecten zijn in handen van de grote spelers die er nu mee doen wat voor hun het meest opbrengt. Of dit open source is , schijn open source of iets anders doet er niet toe
Hoe je dit nog met zoveel idealisme kan verdedigen?
@Peter: Zodra je gebruikers en ontwikkelaars van open source software begint af te schilderen als parasieten, is de discussie toch wel over en uit. Of niet dan? En dat geleuter over “intelectueel”, dat maakt jouw reacties al helemaal van belachelijk laag niveau. Wanneer je de definitie van FUD opzoekt, zul je ook zien dat jouw reacties daar perfect aan voldoen en dus is het blijkbaar FUD:
http://en.wikipedia.org/wiki/Fear,_uncertainty_and_doubt
Bedrijven zoals bv. Google, Yahoo en Facebook verdienen miljarden dankzij open source, dat is meer dan wat jij per maand verdient en niet iets om te onderschatten. Vele honderdduizenden programmeurs verdienen hier hun dagelijks brood mee. Dat Oracle (een deel van?) de eigen open source ontwikkelingen stop zet, so be it. Dat is hun keuze en die mogen ze zelf maken. Ze doen met enige regelmaat exact hetzelfde met hun closed source pakketten. Het verschil met open source is echter dat anderen deze source kunnen gebruiken om hier verder op te bouwen, dat wat nu dus ook wordt gedaan met Open Solaris. Dat Oracle er geen bijdrages meer aan levert, dat is jammer, maar ook niet meer dan dat.
Frank is dit ook een onderdeel van uw debat techniek. Als iemand een andere mening vertolkt zeg dan dat zijn reactie van een belachelijk laag niveau is.
Ik zeg dat in het clubje van de open source community ook parasieten lid zijn.
Voorbeeld
1) Google kan gratis een operating system krijgen via de open source community.
2) Google kan alle concurrentie van andere linux distrubuties weg concurreren omdat ze veel inkomsten hebben uit andere activiteiten
3) Wanneer stopt Google met zijn open souce filosofie zoals Oracle?
In de volksmond noemt men dit parasieten.
Het wordt tijd dat de free and open source developpers community fighting for a better and free world af en toe hun roze bril eens afzetten.
Volgens wikipedia:
Een parasiet is een levensvorm die zich ten koste van een ander organisme (de gastheer) in stand houdt en vermenigvuldigt.
En dan de opmerkingen van Peter:
1) Klopt, Google kan inderdaad de Linux kernel gebruiken. Net zoals een ieder ander dat kan. Google levert echter ook bijdrages aan deze kernel, het is dus een kwestie van geven en nemen.
2) In theorie zou dat kunnen, net zoals Microsoft dat zou kunnen. Toch gebeurt dat niet, daar hebben ze geen enkel belang bij. Ook zullen er iedere keer weer nieuwe bedrijven ontstaan, dat gaan ze echt niet tegenhouden. Of denk je echt dat ze een communistische heilstaat gaan oprichten?
3) Geen idee wanneer Google stopt met hun bijdrages aan open source, maar who cares? Open source bestond al lang voordat Google was opgericht, Google is namelijk ontstaan mede dankzij open source. Open source zal ook nog lang bestaan nadat Google ter ziele is gegaan, maak je daar geen zorgen over. Er zijn nog duizenden andere bedrijven die bijdrages leveren, naast de vele programmeurs die op eigen initiatief al bijdragen.
Kortom, gebruikers van open source zijn geen parasieten. Ze houden zich niet in stand ten koste van een ander, laat staan dat ze zich dankzij deze ander vermenigvuldigen. Peter gebruikt het woord parasiet uitsluitend om een negatieve draai aan het verhaal te geven, niet als argument.
En mijn bril is niet roze.
Er is een markt voor zowel open- als closes source software, dus waar maak je je nou zo druk over? Waarom zou open source een bedreiging zijn?
Verdorie, en ik maar denken dat Google, Facebook, en Oracle miljarden verdienden omdat ze hele slimme mensen in dienst hebben, en die de kans geven ook nog, maar het blijkt dus allemaal van ‘open source’ afhankelijk te zein..
Oracle/Sun is niet het enige bedrijf dat moeite heeft om open-source producten een goede plek te geven naast ‘commerciële’ producten. Ook Apple, IBM en vele anderen maken regelmatig een slingerbeweging. Zelfs het bekendste open-source product ‘Linux’ is soms “commercieel”: tegenwoordig komen de grootste veranderingen van “professionele” ontwikkelaars.
Dit heeft veel te maken dat de schijnbare tegenstelling “open-source” versus “commercieel”; die is onjuist! Dat Oracle commercieel is mag duidelijk zijn; ook hebben weinig open-source historie. Dat Oracle kiest en wel voor een gesloten model, dus logisch. En wellicht verstandig.
SUN heeft immers altijd moeite gehad met het kiezen. Ze zwalkten al jaren: tussen de Unix-stijlen BSD en SysV; over de naam van het product: SunOS, Solaris of toch OpenSolaris. En over de grafische omgeving: News, X11, OpenStep en toch maar weer X11. Kiezen en focussen leek erg moeilijk.
Toen Linux sneller bleek dan Solaris, op hun eigen hardware, werd weer halfslachtig gekozen. Naast Solaris ook een open-source versie. Alsof aan derden gevraagd werd om hun OS te verbeteren.
Het effect van dit zwalken is bekend: SUN bestaat niet (echt) meer. Jammer, voor de liefhebber. Maar niet echt verassend. En dat Oracle wel durft te kiezen is al lang duidelijk. Al is hun keuze niet de mijne, wellicht mogen we blij zijn dat er gekozen wordt
Laten we hopen dat er nu focus is; dat S11 echt goed wordt. Want uiteindelijk is dat het belangrijkste: een goed product!
Want laten we eerlijk zijn, open-source heeft veel voordelen. Maar door het open-source te maken wordt het niet vanzelf goed. Sommige open-source is geweldig. Sommige software(producten) zijn waardeloos. Het één heeft niets met het ander te maken!
–ALbert
Dank je Albert, daar gaat het om, goede produkten.
@Frank, reageer niet op deze Peter, dat is nutteloos, laat hem zijn mening uiten dan is hij tevreden. We hoeven dat niet serieus te nemen.
@Peter alias “The boy with the 200 IQ”, zet jezelf niet steeds voor schut.