Een kwart van de Nederlandse ict-bedrijven maakt gebruik van economische stimuleringsmaatregelen. Van de maatregelen zoals deeltijd-WW en borgstelling bij kredieten wordt door ict-bedrijven vooral gebruikt gemaakt van de mogelijkheid om btw in plaats van maandelijks per kwartaal af te dragen, stelt branchevereniging ICT~Office. Automatiseerders kloppen in vergelijking met andere sectoren minder vaak aan voor kredietborgstelling.
Dat blijkt uit gegevens van het ministerie van Economische Zaken. 3 procent van de in 2010 toegezegde borgstelling voor mkb-kredieten betreft een ict-bedrijf. Bedrijven in de groot- en detailhandel (28,1 procent) en zakelijke dienstverleners (26,2 procent) hebben een groter aandeel in het totaalbedrag van bijna 330 miljoen euro waarvoor Economische Zaken instaat. Die borgstellingsregeling is bestemd voor ondernemingen met maximaal 250 werknemers en een jaaromzet tot vijftig miljoen euro.
Van de Garantie Ondernemingsfinanciering (GO), een soortgelijke regeling voor grotere bedragen en grotere bedrijven, wordt door één ict-bedrijf gebruikgemaakt. Het gaat om een garantstelling voor een bedrag van een miljoen euro. In andere sectoren, zoals de industriesector (25 gehonoreerde kredietstellingen) en de groot- en detailhandel branche (18 gehonoreerde kredietstellingen), wordt de GO meer gebruikt. In totaal gaat het om een bedrag van ruim 430 miljoen euro.
Andere overheidsmaatregelen om de economie te bevorderen zijn Deeltijd-WW en kwartaalaangifte van de btw. De brancheorganisatie maakt geen specifieke cijfers bekend van het aantal automatiseerders dat die regeling gebruikt. Maar uit onderzoek voor de tweede kwartaalmonitor van 2010 blijkt dat Nederlandse ict-bedrijven vooral de maatregel om de btw-afdracht uit te stellen, benutten.
‘Maatregelen niet stoppen’
Het kabinet heeft sinds het begin van de recessie een aantal maatregelen genomen om de economie te stimuleren. Volgens ICT~Office ziet de sector vooral in dat door die matregelen de economie niet verder verzakt is.
De ondervraagde directeuren zijn verdeeld over de vraag of de stimuleringsmaatregelen al kunnen worden gestopt. 10 procent vindt dat de overheid de maatregelen zo snel mogelijk moet afbouwen. Eenderde ziet graag 'niet-effectieve maatregelen verdwijnen', nog eens een derde vindt het economisch herstel te pril om met de stimulering te stoppen.
Een advies naar de regering : Controleer de aanvragen goed ! Ik vertrouw het voor geen meter als het so massaal en trendy gaat
Wim, inderdaad. Want we weten allemaal dat de ICT bedrijven hun winst gewoon op peil houden door mensen te ontslaan. Dus hoezo stimuleringsmiddelen? Er zijn maar weinig ICT bedrijven die echt over de kop gaan, en ontslaan van hun personeel is daarvoor het toverwoord.
Mede gezien de managerscultuur in veel van die bedrijven lijkt het me niet vreemd als er op grote schaal gesjoemeld wordt met de aanvragen. Mij lijkt dat in veel van de gevallen niet nodig.
Maar wel moet de belastingbetaler opdraaien voor die grootgraaiers!