Werkgevers hechten onterecht veel waarde aan ict-certificaten. Dat stellen leden van Computables Loopbaan-panel. Dat zou vooral komen doordat managers en personeelsmedewerkers te weinig technische kennis hebben om het cv van een sollicitant te beoordelen.
Hoewel een certificaat wel enig zicht geeft op de kennis van een ict'er, is het te weinig bewijsmateriaal om te kunnen inschatten of een sollicitant geschikt is voor een functie. 'Managers en hr-medewerkers grijpen certificaten aan als garantie voor kennis doordat ze te weinig van ict weten', stelt recruitmentconsultant Mark Joosten. 'Een freelancer vertelde mij bijvoorbeeld dat hij zijn certificaten gebruikt om tijdens intakes discussies over kennis te vermijden.'
Graadmeter
Ook werknemers merken dat werkgevers geregeld te weinig verstand van techniek hebben. Ict'ers die reageren op berichtgeving over de technische kennis van leidinggevenden stellen dat ze nauwelijks begrijpen wat het werk van een ict'er inhoudt. 'Wij moeten feeling hebben met van alles en nog wat, terwijl werkgevers meestal geen feeling hebben met wat wij doen', luidt een van de reacties.
Daar komt bij dat leidinggevenden te veel zouden letten op de onderwerpen die in een training aan bod komen en te weinig kijken naar de manier waarop de lesstof getoetst wordt. Voor de meeste experts uit het Loopbaan-panel is een goed examen een belangrijke graadmeter voor de kwaliteit van een certificaat.
De meeste experts zijn het daarover eens. Zonder die ervaring is het certificaat vooral een bewijs van de mate waarin een cursist kan studeren. 'We moeten ons realiseren dat het draait om toepassen van kennis', zegt directeur Wouter Ouweneel van ict-dienstverlener Call2. 'Theoretische kennis biedt meestal de basis voor het uitvoeren van werkzaamheden. De combinatie van kennis en ervaring is echter het belangrijkst.'
Voor iemand met 28 jaar ervaring hecht je wel erg veel waarde aan certificaten en relatief weinig aan ervaring. Heb zelf ook een doos vol certificaten, ook van MS. Maar ik moet het in de praktijk toch vooral van ervaring hebben. Eerst haal je je rijbewijs en dan pas leer je echt zelfstandig te rijden onder allerlei omstandigheden. Bij het CBR test men ook niet hoe je met een caravan in de bergen rijdt.
Rob, je gaat uit van een MS-partnerschap. Ja dan zijn MS certificaten min of meer vereist. Maar er zijn genoeg omgevingen en functies waarvoor heel andere eisen gesteld kunnen worden. Dan kom je bijvoorbeeld uit bij Citrix, VMware Cisco, Oracle en SAP certificaten of bij bijvoorbeeld productonafhankelijke PMI, BiSL, UML, LPI certifcaten.
De meeste MS certificaten sluiten aan bij MBO niveau. Maar aan de meeste ICT-ers worden hogere eisen gesteld. Door alleen een paar Microsoft Development cursussen wordt je nog geen topprogrammeur. Een HBO-I of eventueel TU-I opleiding is dan de basis en geen MS cursustraject. Dan is de kans groter dat je met een heel goede .NET-er te maken krijgt.
Voor iemand met bijvoorbeeld technische natuurkunde, zouden een paar ICT-certificaten wel een pré zijn. Dat geld ook voor velen met HEAO-BI. Daar is men meestal nogal AO gericht.
Jullie lijken overigens wel een underdog houding aan te nemen. Gewone intercedenten van uitzendbureaus komen er bij ons niet eens in. Die mensen weten echt niet of een kandidaat geschikt is om mee te werken aan een bepaald ICT-project.
Wat ik helaas vaak tegen kom zijn zoals ik ze noem “examen stampers” zo veel mogelijk vragen maken, examen maken en mooi slagen met 900 punten maar als je vraagt een dns record aan te maken of dhcp reservering te verwijderen kijken ze je aan met grote glazen ogen..
erg storend…
laatst een mcse’r “wat is een utp kabel??” omg!?!?!?
wat ik zelf gemerkt heb is dat dit examen stampen zelfs wordt gestimuleerd door vooral detacheerders.. als je je certificaten maar haalt!
Als je vervolgens duidelijk maakt “nee ik wil er ook echt wat aan hebben (alles uitvoeren, vmware’s met servers etc erin) en gezien alles met zelfstudie moet haal ik inderdaad niet 1 examen per maand”
zonde zonde wat is dan de waarde van een certificaat?
Als je klant bent en je krijgt zo’n papieren MCSE-r, dan moet je zo’n iemand uiteraard direct naar de werkgever/detacheerder terugsturen…
Als werknemer wil je toch een certificaat halen om op wat anders dan ‘oude meuk’ te kunnen worden ingezet… lijkt mij. Door alleen maar naar examens te kijken lukt dat niet.
@ICT-er, ik ben het helemaal met je eens. Mensen met een trits recente MS-Certificaten hoeven helemaal niet praktijkvaardig te zijn. Het is alleen een goede indicatie voor het theoretisch niveau. Er is bovendien meer dan alleen een lippendienst bewezen aan het verhogen van zijn of haar kansen op de arbeidsmarkt. Kandidaten zonder recente certificaten willen ook nog wel eens met gelegenheidsargumenten komen bij het relativeren van certificaten. Dat geeft dan weer in het algemeen over iemand te denken.
@Aad, hulde met name met betrekking tot je slot-alinea.
veel bedrijven eisen (vaak in ruil voor een hoger loon) dat je 1 of meerdere certificaten haald in een bepaalde periode, dan krijg je vanzelf dat mensen even een dump leren en dan op examen gaan. dat is dus makkelijk verdiend door de werknemer en de werkgever is ook gelukkig. dat deze mensen snel door de mand vallen op het moment dat ze het daadwerkelijk in de praktijk moeten brengen, is dan een vrij logische zaak.
daarbij komt, waar kun je nog echt alles testen en uitproberen van het gene wat je uit de boeken (of cursussen) geleerd hebt? geen bedrijf die toestaat dat iemand op de servers en netwerk aan het “proberen” is.
je kunt wel veel dingen uitproberen met een vmware omgeving, zoals ik dat gedaan heb, maar de echte praktijk leer je toch bij een werkgever.
hellaas staat die niet te wachten op een beginneling.
dus hoe moet je dan aan de broodnodige praktijk ervaring komen?