Een aantal zakelijke internet service providers gaat 'op zijn minst' een 'aantal klanten verliezen' doordat ze niet bijtijds IPv6 kunnen bieden aan hun klanten. Dat zegt de voorzitter van de Nederlandse IPv6 Task Force Erik Huizer. 'De isp's die nog niet in IPv6 hebben geïnvesteerd, moeten dat straks van de ene dag op de andere. Terwijl ze in een zakelijk segment zitten met lage marges.'
Volgens Huizer zijn er een 'aantal grote service providers' die 'nog bijna niets, of zelfs helemaal niks hebben gedaan aan IPv6. Dat uitstelgedrag is niet verstandig: 'Partijen die de investeringen in IPv6 voor zich uitschuiven krijgen straks in één keer alles voor hun kiezen.' Het zou de voorzitter van de IPv6 Task Force 'niet verbazen' wanneer een aantal ISP's 'op zijn minst klanten op verliezen en op een gegeven moment failliet gaan. Als je als service provider op dit moment nog niet bezig bent met IPv6 dan ben je geen knip voor je neus waard. Dan ben je echt te laat.'
Klanten van providers die geen IPv6 bieden, zullen zich genoodzaakt zien van provider te veranderen, zo voorspelt de voorzitter. 'Stel je bent hoster voor een bedrijf dat per jaar een paar miljoen euro draait op zijn webdiensten, en zo'n bedrijf heeft ook veel klanten die je website vanaf hun mobiel of vanuit Azië bezoeken. Afrika, India en China hebben geen IPv4-buffer. Dus op het moment dat alle IPv4-adressen op zijn, gaan die allemaal een IPv6-adres gebruiken. Dan zal die klant opeens merken: hé, de groei gaat er bij mij uit, want al die nieuwe gebruikers kunnen mij niet bereiken. Dan heb je een als provider een probleem, denk ik.'
Slim toewijzen
Ook al zijn veel grote toegangsprovider op dit moment nog niet klaar voor IPv6, toch zijn de meeste van hen wel met een goed plan bezig om in de komende jaren IPv6 in te voeren, aldus Huizer. 'KPN bijvoorbeeld heeft een heel gedegen plan, waar ze al jaren mee bezig zijn. Ze hebben er voor gekozen om de overstap naar IPv6 niet van de ene op de andere dag te maken. Dat is veel te duur. Dat is de tactiek die wij al jaren aanraden aan service providers en grote organisaties. Je hoeft niet vanaf vandaag of morgen over te schakelen, maar je moet er nu al wel mee bezig zijn voor elke investering die je doet.'
KPN heeft volgens Huizer alleen 'tussen 2012 en 2013' nog te maken met een 'gat'. 'Maar als je dat slim toewijst, dan is dat eigenlijk niet zo'n groot probleem. Je kunt bijvoorbeeld ip-adressen die alleen intern gebruikt worden voorlopig op IPv4 laten. Dus je begint aan de buitenkant, dan alle modems van gebruikers, enzovoort. Maar zorg bij alle nieuwe aankopen dat ze IPv6 ondersteunen. Als je dat jarenlang doet, kun je die functionaliteit aanzetten zonder dat je enorme investeringen hoeft te doen in één keer.'
Xs4all is klaar voor IPv6
De voorzitter van de IPv6 Task Force roemt de aanpak van BIT, die al helemaal klaar is en 'niet voor niets de IPv6 Awards gewonnen heeft.' De provider besteedde het gewonnen geld om hun klanten een gratis IPv6-router aan te bieden. Ook xs4all 'heeft het slim gedaan. Die is er op tijd klaar voor, ook voor de zakelijke markt.' Huizer, die eveneens directeur kennis is bij TNO Informatie- en Communicatietechnologie, verwacht hoe dan ook bij de volgende IPv6-meting van TNO over een half jaar een 'forse groei' te zien in het aantal Nederlandse providers dat zijn klanten IPv6-verbindingen kan bieden: 'Omdat er toch een boel partijen zijn die hier wel hard mee bezig zijn.'
De Internet Assigned Numbers Authority (IANA), de organisatie die wereldwijd is belast met de toewijzing van de numerieke ip-adressen, is naar schatting op 18 juni 2011 door zijn buffer heen.
Ik snap dit ip6 geneuzel niet, wat is er zo moeilijk aan? Je laat een scriptje lopen en gebruikt de 4 digits die hun klanten nu hebben en en zet er wat extra digits voor. Dan loop je als isp nog even je routers na en hupsakee klaar. hoeft echt geen jaren te duren computers kunnen dergelijke klusjes doorgaans in seconden ff scripten zou ik zeggen, dan ben je zo klaar.
Zie ik het te simpel ?…
Zekers omdat het ook wel heel simpel is
Ik vraag mij meer af wat hier achtersteekt waarom doet men zo moeilijk hierover. Tevens Meeste DNS bij ISP’s is Unix based, da’s laat maar zegegn een grote linux club die delen al hun truukjes en staan bekend om hun script capiciteiten.
volgens mij speelt hier iets heel anders
Ik heb alleen geen idee wat.
Nouja zoek het maar in de conspiracy theorie-en
O en dankzij toredo en 4to6 en andere protocollen, hoeven klanten eigenlijk niet eens zelf over op ip6, zolang de isp router maar even een translatie doet.
de hardware van de isp’s is hier op voorbereid
ip6 bestaat al zolang, zelfs windows 95 kan het..
da’s 15 jaar terug..
Het is misschien heel hard en zakelijk maar veel van mijn klanten ontvangen liever geen verkeer uit Afrika in verband met de ongewenste scammers die daar veelal actief zijn. Ook een aantal landen binnen europa (.ro, etc.) heb ik op verzoek van een klant afgesloten. Een e-commerce bedrijf in Europa dat spullen verkoopt (met hun europese website) aan Chinezen ben ik eigenlijk nog niet tegengekomen. Heeft de voorzitter daar voorbeelden van?
…je punt?
Ik denk dat het technisch uitvoeren ook niet het probleem is.
Ik denk eerder dat het de planning is van het geheel. Je routers een tweede ip adres per interface geven mag het probleem inderdaad niet zijn. (het dual-stacken dus)
De subnetting en security zaken hiervan vereist wel een strakke plan-de-campagne. (in het bijzonder voor de core, perimeter en edge routers).
Daarnaast zit je met je peering. Want eigenlijk wil je natuurlijk zo min mogelijk moeten omrekenen tussen IPv4 en IPv6, dus je moet ook je collega/concurent ISP’s/dataproviders goed in de gaten houden/communicatie open houden.
Tevens:
Stel dat al je klanten nou behoeftig zijn aan een vast IP-adres, moet je dus een tabel gaan bijhouden, welk IPv6 adres en welk IPv4 adres wordt geknoopt, nu moeten op z’n minste een aantal routers en firewalls hier vanaf weten…. Vervolgens gaan je klanten één voor één over naar IPv6….
Ik bespeur in elk geval een kleine administratieve chaos. Tevens. Wie zegt hoeveel (legacy) applicaties niet goed met IPv6 om kunnen gaan? (ik weet het niet, maar ik kan het me zomaar voorstellen))
De voorzitter van deze IPV6 club wil zich belangrijk maken. Daarnaast probeert hij het achterblijven van providers te verminderen door deze angst in te boezemen.
Waarom gaat deze meneer niet eens een basis cursus beïnvloeden volgen? Op deze manier ga je mensen namelijk niet overtuigen. In plaats van de nadelen als je het niet doet zou hij de voordelen van als je het wel doet moeten benadrukken. Maar wellicht zijn die erg dun?
Tip voor IANA
Ik denk dat er nog heel veel IPV4 adressen terug te halen zijn bij grote bedrijven die deze adressen ooit gekregen hebben maar niet gebruiken op het Internet.
En zelfs niet in hun LANs omdat ze hier met private adressen kunnen werken.
Technisch gezien heeft IPv6 wel voordelen, maar de meeste verbeteringen zijn inmiddels ook met IPv4 beschikbaar (misschien wel in een wat beperktere vorm). Het grote voordeel van IPv6 is dat er voldoende groeiruimte is.
IPv6 is ontwikkeld om een probleem (het gebrek aan nummers) op te lossen. Dat de nummers nu bijna op zijn terwijl nog te weinig aan de oplossing gewerkt is zal inderdaad angst oproepen. Ik ben al jaren met dit onderwerp bezig, en ik wordt zelf ook een beetje bang als ik zie hoe ver iedereen nog achterloopt met de invoering…
De problemen met de invoering van IPv6 zullen liggen bij het gebrek aan de juiste apparatuur en software, het achterblijven van IPv6 kennis bij beheerders en het gebrek aan praktijkervaring. Het is allemaal wel op te lossen, maar hoe langer er nu gewacht wordt, hoe lastiger en duurder het wordt om het later weer recht te trekken. En dan zullen er natuurlijk nog beveiligingsproblemen zijn omdat de security experts vaak nog niet goed weten hoe ze met IPv6 om moeten gaan.
@nico Om je een idee te geven…
Voor hosting-providers is het betrekkelijk simpel, de problemen beginnen meestal bij interne applicaties voor het beheer/administratie en zaken als loadbalancers en beveiligings- (IDS/firewalls) en monitoringproducten. Tevens moet iedereen in de organisatie snappen wat IPv6 is voordat je service/support kunt leveren.
Het aantal upstream-providers dat ook IPv6 kan leveren is beperkt, extra verbindingen/providers zoeken en koppelen kost extra tijd en geld.
Voor access-providers is het ingewikkelder ze hebben vergelijkbare problemen als de hosting-providers.
Maar de kabel- en DSL-modems zijn er nauwelijks met IPv6-ondersteuning, vaak zijn deze geleverd door de ISP en om iedere klant een nieuw apparaat te sturen is nogal een investering.
Tevens voor een DSL-klant is het niet zo maar 1 IP-adres toevoegen, bij IPv6 krijgt de klant 1 of meerdere subnetten. ipv. 1 IPv4-adres. Dus je kunt je wel voorstellen dat dat dus heel anders gaat werken.
@Mullerbeek,
Het uitgeven van IPv4-adressen gaat steeds sneller, dit vanwege de snelle groei bij het gebruik van internet.
Het terughalen door IANA van IPv4-adressen helpt nauwelijks, de berekening is dat je daar een paar maand tot een half jaar mee ‘wint’ en dan daarna moet je als nog van IPv6 gebruik maken.
Als de heer Huizer zijn energie nou eens ging steken in het ontwikkelen van een deugdelijk stappenplan voor systeembeheerders om van 4 naar 6 over te stappen, dan denk ik dat hij effectiever bezig is dan met dit soort flauwe ‘dreigementen’ en bangmakerijen. En om met een van de andere reaguurders te spreken: China, Afrika, Rusland? Good Riddance! Als we daar van verlost raken zou dat voor mij een reden zijn om juist NIET naar IPv6 over te stappen!
Er is hier sprake van een grote infrastructurele verandering van de internetinfrastructuur. Je ontkomt niet aan ipv6. Wel denk ik dat de komende jaren ipv4 en ipv6 goed naast elkaar moeten kunnen werken en ook mét elkaar. Uiteindelijk zal de stekker uit ipv4 moeten, maar dan zijn we denk ik 10 jaar verder.
Het argument van “nou dan ben ik lekker van afrika, azie en china af” is onzin. Internet is bedoeld als infrastructuur voor de gehele wereld. Dat betekent dus ook dat alle landen recht hebben op deelname. Ongeacht de issues die er zijn.