ABN Amro praat exclusief met IBM over het verlengen van het contract voor infrastructuurbeheer. Daarin zit ook het uitbesteden van het Fortis-deel. IBM zal zo'n 350 Fortis-automatiseerders overnemen, mocht de deal definitief doorgaan. HP is afgevallen in de race om het nieuwe uitbestedingscontract.
Een woordvoerder van ABN Amro stelt dat er met IBM wordt onderhandeld omdat deze partij de bank goed kent. Een zegsman van de ondernemingsraad verwacht over ongeveer een maand een definitieve overeenkomst. 'Maar', stelt hij, 'er moet nog een aantal punten op de i worden gezet. Bijvoorbeeld over de prijsstelling en de geboden oplossingen en dat in samenspel met het personeel van Fortis dat overkomt. De gesprekken met IBM zijn dan wel op exclusieve basis, er zitten nog andere partijen in de wachtkamer.'
Fusie
In 2005 sloot ABN Amro met IBM een vijfjarig uitbestedingscontract voor de it-infrastructuur (waarde: circa 1,5 miljard euro, 1800 automatiseerders stapten over). Deze overeenkomst loopt dit jaar af. Intussen is ABN Amro gefuseerd met Fortis. De directie van de 'nieuwe' ABN Amro kiest ervoor het uitbestedingsmodel van het 'oude' ABN Amro te volgen. Dat betekent dat ook de Fortis-ict grootschalig wordt uitbesteed.
De ondernemingsraad van Fortis schatte eerder dat er zo'n 350 van de vijfhonderd Fortis-automatiseerders via uitbesteding de fusiebank moeten verlaten. De or gaf de directie te kennen een voorkeur te geven aan één partner om het ict-beheer en het personeel aan over te dragen. Aan die wens lijkt de directie te gaan voldoen. Overigens vallen de netwerk- en spraakactiviteiten buiten het infrastructuur-deel. Voor het beheren hiervan praat ABN Amro met andere partijen.
Naast IBM was HP een belangrijke kandidaat voor het infrastructuurbeheer. Ook HP kent ABN Amro goed. Eind 2002 verkocht de bank de it-divisie voor de wholesale clients (grootzakelijke klanten) aan EDS (dat in 2008 aan HP werd verkocht). De woordvoerder van ABN Amro stelt dat, hoewel HP nu niet meer in beeld is voor het infrastructuurbeheer, er op kleinere schaal nog wel voor andere ict-taken met dit bedrijf wordt gepraat.
Offshore
De zegsman laat verder weten dat er ook nog onderhandelingen lopen over contractverlengingen met een aantal offshorepartners. Hier speelt het Fortis-deel echter nauwelijks een rol. In de 'nieuwe' ABN Amro zijn de it-systemen van ABN Amro leidend. De bankapplicaties van Fortis worden grotendeels uitgefaseerd.
De huidige offshorepartners van ABN Amro zijn Tata Consultancy Services en Infosys (applicatiebeheer) en Tata, Infosys, Patni, IBM en Accenture (voorkeurleveranciers voor ontwikkeling). ABN Amro kiest er waarschijnlijk voor om ditmaal met één partner in zee te gaan voor het gehele traject van ontwikkeling tot en met de invoering. Het werken met verschillende partners zorgde in de voorbije jaren voor vertraging en extra kosten.
De titel doet anders vermoeden…
In plaats van 350 Fortis beheerders… Dit zijn de mensen die de daadwerkelijke separatie met Fortis Belgie hebben uitgevoerd, die na het uiteenvallen van de Fortis Group de nieuwe bank Fortis Bank Nederland technisch hebben neergezet en waarvan na outsourcing ook verwacht wordt de nieuwe ABN AMRO bank wel werkende te houden en conversie naar ABN systemen uit te voeren.
De ABN AMRO is bezig zich om te vormen naar een soort Boeren Leen bank waar Jip & Janneke taal standaard is geworden… Ga dat maar eens vertalen naar internationale ambities.