The Linux Foundation gaat gebruikers helpen te voldoen aan open source licenties. Daartoe start de stichting het Open Compliance Program. Dit initiatief geeft gebruikers tools, trainingen en een checklist die hen helpt bij het gebruik van open source software.
Het besturingssysteem Linux, delen daarvan of andere open source software wordt steeds vaker gebruikt in mobiele telefoons of andere elektronische apparaten, zegt de stichting.
De General Public License (GPL) is een licentie die stelt dat je met de software mag doen wat je wilt (inclusief aanpassen en verkopen), mits je dat recht ook doorgeeft aan anderen en de auteur(s) van de software vermeldt. Bedrijven zijn niet altijd op de hoogte van deze voorwaarden of weten niet dat ze open source software gebruiken. Ze voldoen dan vaak niet aan deze licentievoorwaarden.
De leveranciersketen van software is echter zo complex geworden dat het lastig is bij te houden of een product open source software bevat, zegt The Linux Foundation. ‘Een betrouwbaar, neutraal en niet-commercieel programma is daarom noodzakelijk geworden. Bedrijven kunnen zo blijven voldoen aan de voorwaarden die bij open source horen.'
Community
Het programma bevat zes elementen, namelijk training, tools, een checklist, een werkgroep, een database van compliance officers en een community waar bedrijven informatie met elkaar kunnen uitwisselen. Een tool die beschikbaar wordt gesteld, is bijvoorbeeld de Dependency Checker. Die kan programmeercode controleren of hij open source code bevat.
‘Onze missie is om gratis en open software een groter bereik te geven. We zijn dit programma begonnen om bedrijven de informatie, de tools en de processen te geven die nodig zijn om het meeste uit hun investering te halen, maar wel zo dat ze blijven voldoen aan de licentievoorwaarden van die software', zegt directeur Jim Zemlin van The Linux Foundation.
> De General Public License (GPL) is een licentie die
> stelt dat je met de software mag doen wat je wilt
> (inclusief aanpassen en verkopen), mits je dat recht
> ook doorgeeft aan anderen en de auteur(s) van de
> software vermeldt. Bedrijven zijn niet altijd op de
> hoogte van deze voorwaarden
Computable blijkbaar ook niet, want de GPL vereist juist *niet* dat de auteurs van de software vermeld wordt.
@Jeroen
Bij Computable weten ze het beter als Jeroen.
Citaat uit de GPL:
“Developers that use the GNU GPL protect your rights with two steps: (1) assert copyright on the software, and (2) offer you this License giving you legal permission to copy, distribute and/or modify it.”
Het auteursrecht is een van de peilers waarop de GPL steunt, het is cruciaal dat de ontwikkelaars aanspraak maken op hun auteursrecht en dan het gebruikersrecht vrijgeven.