Bouwend Nederland, de vereniging van bouw- en infrabedrijven in Nederland, lanceert een platform voor elektronisch factureren in de bouw. Daartoe heeft Bouwend Nederland een contract getekend met ZET Solutions. Begin 2011 wordt het platform in gebruik genomen. Door massaal over te stappen op e-bonnen denkt de vereniging dat de bouwsector driehonderd miljoen euro kan besparen.
Binnen de bouwsector worden jaarlijks minimaal 18 miljoen facturen verstuurd. De kosten van verzending en verwerking van een papieren factuur bedragen circa 25 euro per factuur, voor een elektronische factuur is dit ongeveer 8 euro.
De bouwbranche kan dus door elektronisch te factureren ruim 300 miljoen euro per jaar besparen, berekent Bouwend Nederland. Voorwaarde hiervoor is dat factuurdata en daaraan verwante berichten op basis van standaarden eenvoudig door administratieve systemen kunnen worden geëxporteerd en geïmporteerd.
Sectorbreed
Het nieuwe platform moet een sectorbrede oplossing worden, waar zowel kleine als grote bouwbedrijven op kunnen aansluiten. Volgens Jan van Tuinen, directeur van Bouwend Nederland, is er van te voren een uitgebreid onderzoek gedaan naar de wensen en eisen ten aanzien van elektronisch factureren binnen de bouwsector.
De bevindingen heeft de branchevereniging verwerkt in de functionele eisen. Begin 2011 moet het platform voor elektronisch factureren zijn opgeleverd. Ontwikkelaar Zet Solutions is een it-bedrijf uit Lelystad dat webportalen bouwt en oplossingen op het gebied van internetbeveiliging en e-factureren aanbiedt.
Overheid
Eerder al onthulde de overheid ambitieuze plannen voor elektronisch factureren. Ministeries blijken te worden verplicht om zich vanaf 1 januari 2011 aan te sluiten op Digipoort, het 'elektronische postkantoor' van de overheid voor e-facturen.
In 2014 wil de Rijksoverheid 80 procent van de facturen elektronisch ontvangen en verwerken. In april 2010 lag het percentage digitaal verwerkte overheidsfacturen op 7 procent. De overheid ontvangt jaarlijks ongeveer 10 miljoen facturen, waarvan 2 miljoen gericht aan de Rijksoverheid.