De zorgmarkt staat op verschillende vlakken onder druk. Budgetten zijn beperkt en goed personeel is lastig te vinden, terwijl de vraag naar verwachting met een factor drie zal stijgen. De roep om transparantie neemt toe, getuige ook de openbaarmaking van de sterftecijfers per ziekenhuis. Tegelijkertijd moet de veiligheid van patiëntgegevens worden gewaarborgd in het kader van het nationale EPD. Om deze uitdagingen het hoofd te bieden wordt niet zelden een beroep gedaan op informatietechnologie. Desktopvirtualisatie is één van de oplossingen die momenteel omarmd wordt door de zorg.
Ten grondslag aan die interesse ligt de potentie van de oplossing om de werkplek van verpleegkundigen en artsen met ze te laten meereizen gedurende hun rondes. Veel ziekenhuizen beschikken tegenwoordig over minimaal één notebook per ziekenhuiskamer waarop patiëntgegevens gelezen en geüpdate kunnen worden. In de huidige situatie komt het regelmatig voor dat een dergelijke machine tien (!) minuten aan het opstarten is om alle applicaties te starten, wat een enorm productiviteitsverlies creëert. Dat is niet alleen vervelend bij het lopen van een ronde, het kan een kwestie van leven en dood zijn in geval van een noodsituatie. Deze vertraging heeft te maken met de veelheid aan benodigde applicaties – vijf of meer – die op Windows of een ander OS draaien en geopend moeten worden.
Het is dus logisch dat er gezocht wordt naar work arounds om deze kwestie te tackelen. Ik ken voorbeelden van ziekenhuizen, waar de it-afdeling een script geschreven heeft om tien minuten voordat de arts zijn ronde begint, de pc's op te starten. In andere gevallen wordt het probleem omzeild door handmatig alles bij te houden en het dan later in de applicatie in te voeren. Beide scenario's leveren niet het gewenste resultaat, namelijk structurele productiviteitswinst met een maximale flexibiliteit.
Desktopvirtualisatie biedt de mogelijkheid om na de eerste opstart aan het bed van de patiënt in enkele seconden de juiste applicaties op het scherm te krijgen. Deze applicaties kunnen ‘meereizen' met de arts of verpleegkundige, waardoor per kamerbezoek ettelijke minuten tijd gewonnen worden. Dit roaming-principe is het grootste winstpunt van desktopvirtualisatie, maar zeker niet het enige. Zo kan het aantal spreekkamers worden verkleind, omdat verschillende artsen dezelfde werkplek kunnen gebruiken om patiënten te ontvangen. Deze ruimtebesparing wordt verder geoptimaliseerd door de inzet van thin clients, die bovendien nog eens veel functioneler zijn in ruimtes waar een fat client ongewenst is. Denk daarbij aan de operatiekamer of het mortuarium.
Mits goed ingezet zorgt desktopvirtualisatie er dus voor dat zorginstellingen op de werkvloer meer plezier gaan ervaren van it en het ze helpt de werkdruk te verminderen, in plaats van te verhogen. Het streven is uiteindelijk dat beschikbare tijd zoveel mogelijk aan de patiënt besteed wordt en niet aan het reanimeren van de werkplek.
“Zo kan het aantal spreekkamers worden verkleind, omdat verschillende artsen dezelfde werkplek kunnen gebruiken om patiënten te ontvangen”
Dat begrijp ik niet helemaal. Is de ict bij ziekenhuizen zo’n drama dat men alleen op z’n eigen pc kan werken in het epd? Lijkt me stug
Zo te zien heeft Michel wel verstand van virtualisatie maar niet van ziekenhuizen en artsen. Die hebben een ander verwachtingspatroon waar het ICT betreft.
Volgens mij is de oplossing veel simpeler, een webbased applicatie die op een intranet-server draait. Zo zijn we weer bij het oude vertrouwde model, centraal systeem met terminal of nu browser.
Ik zie niet zo goed waarom hier perse desktopvirtualisatie voor nodig is.
Web based kan ook goed.
Daarnaast zou voor veel dingen een pda ook uitkomst bieden. Dit wordt overigens al veel gedaan in ziekenhuizen voor patientgegevens.
Daarnaast is het roaming principe niets nieuws. Dit heeft Citrix al jaren.
Neemt niet weg dat de bedoeling van dit artikel denk ik is om aan te geven dat desktopvirtualisatie zou kunnen helpen bij deze roaming behoefte.