Sinds deze zomer heeft het Ruwaard van Putten ziekenhuis in Spijkenisse een open source opslagsysteem. Deze bestaat uit een het licentievrije SAN genaamd NexSAN (geleverd door Berg-IT) en open source PACS O3-DPACS.
Hoofd ICT van het ziekenhuis Sander Gunnewegh ligt de keuze voor de NexSAN en O3-DPACS nader toe. 'We besparen jaarlijks veel geld omdat de oplossingen licentievrij zijn. Het PACS kunnen we bovendien zelf aanpassen aan onze wensen, omdat het open source is. Als eerste is de Endoscopie-modaliteit van Maquet gekoppeld aan het nieuwe systeem. De komende jaren gaan we al onze PACS-2-modaliteiten koppelen via O3-DPACS en opslaan met NexSAN.'
De keuze voor een Open Source PACS is niet alleen gemaakt om financiële redenen, vervolgt Gunnewegh: 'O3-DPACS voldoet aan alle eisen die we aan een PACS stellen en is volledig DICOM en IHE compliant. De software is bovendien gecertificeerd ontwikkeld; dit vinden wij van doorslaggevend belang, omdat er in een kritische omgeving met gevoelige data wordt gewerkt. De kwaliteit staat dus buiten kijf én we betalen geen licentiekosten.'
Er zijn een aantal voordelen van open source voor het Ruwaard van Putten-ziekenhuis, aldus Gunnewegh. 'Als gebruiker bepaal je zelf wat er ontwikkeld moet worden en door wie. Wij betalen daar normale programmeer-uren voor. Ontwikkelingen zijn daardoor voordeliger, gaan veel sneller en zijn gebruikersgestuurd. O3-DPACS wordt ook in het buitenland door ziekenhuizen gebruikt. Als bijvoorbeeld een Frans of Italiaans ziekenhuis een nieuwe koppeling met een modaliteit heeft ontwikkeld, kunnen wij deze ook zo gebruiken. Samen optrekken in ontwikkelingen, maakt het nog interessanter.'
Licentievrije ‘Green-IT’ storage
Ook voor NexSAN is de keuze tweeledig, aldus het Hoofd ICT van het ziekenhuis. 'Deze 'Green-IT' data-opslag oplossing is kwalitatief optimaal en we reduceren het energieverbruik met zo'n 80 procent. Omdat er geen licentie betaald hoeft te worden besparen we jaarlijks aanzienlijk ten opzichte van andere SAN's. Dat geld houden we vanaf nu over om aan de kwaliteit van zorg te besteden.'
O3-DPACS
Het platformonafhankelijke Open Source PACS is ontwikkeld door het Open Three (O3) Consortium. Dit consortium is ontstaan vanuit een internationaal opensourceproject opgericht in 2005 door de afdeling 'Higher Education in Clinical Engineering' van de Universiteit van Triëste in Italië. Het beheer en onderhoud van O3-DPACS bij het Ruwaard van Putten wordt verzorgd door het O3-Consortium.
Dit artikel is een mooi voorbeeld van de voordelen van opensource. Als een omgeving gaat groeien, dan hoeft men zich niet druk te maken om licentiegelden.
Je hebt ook geen licentiebeheer nodig, brieven van de BSA kunnen gelijk door de versnipperaar.
En je bent eigen baas over je omgeving en kunt aanpassingen (laten) maken en onafhankelijk zijn van monopolistische leveranciers.
[quote]
Het beheer en onderhoud van O3-DPACS bij het Ruwaard van Putten wordt verzorgd door het O3-Consortium.
[/quote]
En die doen dat gratis?
Verder vraag ik me af of ze door er voor te kiezen zelf alle wielen opnieuw uit te laten vinden (programmeren) of ze uiteindelijk niet toch weer duurder uit zijn dan met een ‘pasklare’ oplossing.
Maar goed, dat kan ik van hieruit niet beoordelen.
De tijd zal leren hoe lang dit project op de been blijft of dat het als zovele OS-projecten een triest einde vindt met gefrustreerde gebruikers en verspilde investeringen.
@RJ Tuijnman,
“De tijd zal leren hoe lang dit project op de been blijft of dat het als zovele OS-projecten een triest einde vindt met gefrustreerde gebruikers en verspilde investeringen.”
Dit roep ik ook altijd, OS (hobby) projecten mislukken bijna altijd, gewoon bij Microsoft blijven en het komt altijd weer goed!
Ik denk dat de overheid , dit soort initiatieven moet gaan stimuleren en partijen laten samenwerken die al een Open source project hebben draaien , zoals het Anthonius ziekenhuis , zodat de opgedanen kennis verder wordt ontwikkeld. We willen tenslotte toch een kennis economie opbouwen.
Dit vormt dan ook een mooie uitdaging.
en wat is de link van de opensource san???
“OS (hobby) projecten mislukken bijna altijd”
@Peter, Microsoft heeft geen terabytes SAN oplossingen voor een ziekenhuis. MS SAN is voor het MKB.
MS heeft leuke producten, maar voor hun eigen hele grote omgevingen gebruiken ze ook geen MS SAN.
Ik ken de kwaliteiten voor O3-DPACS niet en ga daar niks over zeggen, maar een MS SAN voor een ziekenhuis, dat is pas echt hobbyisme.
Projecten zoals O3-DPACS zijn overigens een goede mogelijkheid voor studenten om praktijkervaring op te doen met ontwikkeltrajecten buiten de traditionele technologiekeuzes voor database- en website-ontwikkeling.