Clouds zijn zo ongeveer dé hype tegenwoordig. Het internet en verschillende conferenties staan vol met informatie over de cloud. Maar hoe heeft het invloed op het testen van software? Kan het gebruik van cloud bijvoorbeeld helpen bij het terugdringen van de kosten of complexiteit van het testen?
Eén van de mogelijkheden die ontstaat door de cloud is om deze te gebruiken voor de test infrastructuur. Want om een goede kwaliteit van de testen te kunnen garanderen, is het aan te bevelen een infrastructuur hiervoor ter beschikking te stellen. De cloud maakt het zelfs mogelijk om het proces rond de testinfrastructuur te vereenvoudigen en zoveel mogelijk te ontdoen van kosten. Want goede testinfrastructuur is duur, duur om aan te schaffen en duur om te onderhouden.
Testinfrastructuur on demand
Wat kan de cloud dan bieden voor testinfrastructuur? Het geeft grote aantallen omgevingen om alle mogelijke testen op uit te voeren. De cloud biedt de mogelijkheid om meerdere (test)omgevingen te creëren in de cloud. Al deze omgevingen kunnen waar nodig verschillend of juist hetzelfde zijn. Er ontstaan zodoende verschillende omgevingen om de verschillende projecten en testen op uit te voeren. Hierdoor ontstaat er minder behoefte aan testomgevingen op de eigen infrastructuur van het bedrijf, de benodigde resources worden uit de cloud gehaald.
Normaal gesproken is de interne testinfrastructuur permanent beschikbaar voor het uitvoeren van de verschillende testen van projecten. Dit zorgt daardoor voor een permanent beslag op het budget door het beheer erop. Maar de belasting van de omgevingen is niet het hele jaar hetzelfde, maar evenredig aan de projecten. Echter de kosten zijn het gehele jaar voor een belasting van 100 procent. De infrastructuur is niet flexibel genoeg om daar naar behoefte mee om te gaan.
Kan de cloud helpen met meer flexibiliteit voor de testinfrastructuur? Infrastructuur in de cloud biedt de mogelijkheid om ‘aan' en ‘uit' te worden gezet en deze alleen in te schakelen wanneer nodig. Met als direct gevolg een kostenbesparing op het beheer van deze omgevingen. En wanneer nodig kan de omgeving worden aangepast aan de behoefte van de test, zoals bijvoorbeeld de inrichting, grootte en performance. Maar alleen bij gebruik hoeft er voor te worden betaald!
Uitdagingen van de cloud
Kleven er geen nadelen aan de cloud? Het gebruik van de cloud is natuurlijk wel een met risico's. En deze risico's moeten we afdekken om zodoende het best mogelijke resultaat te krijgen van de cloud. Enkele voorbeelden zijn legacy systemen, standaardisatie en security.
Bijna alle diensten en systemen kunnen via virtualisatie in de cloud, zelfs sommige oudere systemen. Echter 5 tot 10 procent van alle systemen kan niet in de cloud doordat deze niet schaalbaar zijn. Dit zijn voornamelijk legacy systemen. Met behulp van een verbinding tussen de legacy systemen en de cloud kan er wel een connectie worden gemaakt om systeemketens te creëren.
Testomgevingen in de cloud is op de korte termijn slechts een eerste stap in het implementeren van cloud oplossingen. Het opzetten van gestandaardiseerde systemen en servicemodellen op de gehele infrastructuur heeft veel meer gevolgen voor de lange termijn. Zodoende is de cloud een katalysator en een perfect excuus voor de modernisering. Cloud denken heeft een indirecte impact op andere infrastructuur-activiteiten, zoals consolidatie en rationalisatie van het it-portfolio. Het helpt om eens na te denken over de kosten van de dienstverlening ten aanzien van de interne infrastructuur en een verbetering in de efficiëntie en transparantie van it-operaties te bewerkstellingen.
Bepaalde vormen van cloud geven gegevens door, verwerken en slaan deze op in een externe (public) cloud. Echter, de eigenaren van deze gegevens zijn nog erg sceptisch over het gebruik van hun data buiten hun eigen controle. Wanneer de (test) data wordt opgeslagen in de cloud kan dit voor sommige bedrijven leiden tot een compliancy kwestie. Bedrijven zijn nog steeds verantwoordelijk voor de integriteit en de vertrouwelijkheid van hun gegevens, zelfs wanneer de gegevens buiten hun directe controle vallen. Net zoals traditionele omgevingen moet ook bij de cloud omgevingen worden voldaan aan externe audits en certificatie om security-zekerheid te verkrijgen.
Cloud computing levert ons de kans om de testinfrastructuur te krijgen die we willen. Tegen lagere kosten en alleen wanneer ze nodig zijn. Het vermindert de complexiteit en kan zelfs het testproces versnellen, omdat een testteam kan rekenen op de omgeving. Zodoende zijn meerdere testomgevingen, wanneer ze nodig zijn, slechts een muisklik verwijderd!