Door de moeizaam draaiende economie staan ict-organisaties onder grote druk om kosten te besparen. Deze organisaties willen natuurlijk niet meer geld uitgeven dan absoluut noodzakelijk is, maar tegelijkertijd moeten ze er wel voor zorgen dat het datacenter goed blijft functioneren, een onderdeel dat steeds complexer wordt als gevolg van voortdurende consolidatie, veranderingen, toenemende virtualisatie en de explosieve groei van de hoeveelheid gegevens.
De meeste ict-organisaties zullen vooral proberen om de bestaande systemen te optimaliseren en hun gewone levensduur te verlengen. Het goede nieuws is dat veel organisaties 50 procent of meer van de opslagcapaciteit over hebben. Daarmee kunnen ze in de nabije toekomst aan hun behoefte voldoen. Bovendien zijn er veel technologieën waarmee de bestaande systemen kunnen worden geoptimaliseerd.
Verwaarloosd terrein
Een effectieve toewijzing van opslagruimte is lastig, omdat de informatie over de snelheid waarmee de hoeveelheid gegevens toeneemt onvolledig of niet beschikbaar is. Daardoor komt de toewijzing van opslagruimte niet overeen met het gebruik ervan. Aangezien er bij nieuwe applicaties geen informatie beschikbaar is over de groei van de hoeveelheid gegevens, krijgen deze opslagruimte toegewezen op grond van een ‘beste schatting'. Als de toegewezen opslagcapaciteit te hoog is, is het mogelijk dat de overtollige opslagcapaciteit gedurende de hele levensduur van het systeem ongebruikt blijft.
Onnodige uitgaven zijn het belangrijkste gevolg van dit gebrek aan aandacht voor effectief opslagbeheer. Als je maar 50 procent van je opslagruimte gebruikt, betaal je twee keer zoveel voor de opslagruimte die je nodig hebt. Ongebruikte opslagcapaciteit verbruikt stroom – waardoor ook de kosten voor koeling stijgen -, neemt nodeloos vloerruimte in en vereist onderhoud, wat geld kost dat je niet meer terugverdient. Bovendien zijn softwarelicenties voor opslagsystemen gewoonlijk gebaseerd op de totale opslagcapaciteit en niet op de gebruikte capaciteit, waardoor de softwarekosten onnodig hoger worden.
Genoeg opslag
Volgens InfoPro gebruiken veel organisaties maar 30 tot 40 procent van hun opslagcapaciteit. Als een organisatie 35 procent van de opslagruimte gebruikt, de hoeveelheid data in totaal met 50 procent per jaar groeit – de gemiddelde percentages in de sector – en er geen enkele GB opslagruimte wordt bijgekocht, dan gebruikt deze organisatie over twee jaar 79 procent van de huidige opslagruimte.
Effectievere aanpak
Om beter gebruik te maken van opslagmiddelen kunnen organisaties bepaalde technologieën voor opslagbeheer toepassen. Zo stelt storage resource management (srm) ict-organisaties in staat om in de opslagomgeving te zoeken naar oude en niet-kritieke gegevens die kunnen worden verplaatst naar minder dure opslagruimte. Deze tools kunnen ook worden gebruikt om de toekomstige behoefte aan opslagcapaciteit te voorspellen.
Een duidelijk plan en duidelijke doelen vooraf vormen de beste garantie voor snelle vooruitgang en succes. Opslagbeheerders moeten eerst een antwoord hebben op de volgende vragen voordat ze gaan bezuinigen:
• Wat is de gemiddelde bezettingsgraad?
• Wat is de bezettingsgraad per applicatie?
• Welke applicaties groeien het snelst en welke het langzaamst?
Bovendien kan met behulp van thin provisioning het gebruik van opslagcapaciteit worden verbeterd. Met deze tools kan gemakkelijk de juiste hoeveelheid opslagruimte op precies het juiste moment aan servers worden toegewezen. Door thin provisioning kunnen applicaties een pool van beschikbare opslagruimte delen, waardoor individuele applicaties minder ruimte nodig hebben en de totale opslagcapaciteit beter wordt gebruikt. Opslagruimte wordt dynamisch aan applicaties toegewezen wanneer ze die nodig hebben. Dat resulteert in een effectiever gebruik van deze ruimte.
Door thin provisioning wordt ook het giswerk voorkomen bij het bepalen van de benodigde opslagruimte voor nieuwe applicaties. Snel groeiende applicaties krijgen toegang tot opslagruimte wanneer ze die nodig hebben, terwijl langzaam groeiende applicaties geen beslag leggen op lege ruimte. Bovendien zorgt thin provisioning voor lagere uitgaven, doordat er minder opslagruimte voor nodig is dan voor niet-flexibele systemen en de opslagruimte precies op het juiste moment wordt toegewezen.
Sla gegevens niet dubbel op
Deduplicatie, een technologie die steeds meer wordt toegepast, is het verwijderen van dubbele gegevens, zelfs als ze op verschillende plaatsen zijn opgeslagen, waardoor de groei van de hoeveelheid gegevens sterk wordt afgeremd.
Organisaties kunnen overwegen om speciale apparatuur te gebruiken voor het maken van back-ups op disks en voor deduplicatiefuncties. Deze apparatuur maakt datacenters echter nog complexer, met nog meer apparaten die moeten worden beheerd, en vergroot zelfs de capaciteit van de omgeving, terwijl het beter zou zijn om de bestaande apparatuur efficiënter te gebruiken.
Ruim oude gegevens op
Thin provisioning en deduplicatie van gegevens moeten worden gecombineerd met het voorkomen van overbodige gegevensopslag om de bestaande middelen optimaal te kunnen gebruiken. De grootste hoeveelheid onnodige en verouderde gegevens wordt gevormd door ongestructureerde gegevens.
E-mail zorgt op dit moment voor de meeste ongestructureerde informatie en is daardoor het belangrijkste doel van datareductie door middel van gegevensarchivering. De opslagkosten per GB worden steeds lager, maar e-mail wordt vaak op verschillende momenten op verschillende plaatsen opgeslagen. Doordat veel opslagruimte nodeloos wordt gebruikt, zijn de stroom- en koelingskosten ook proportioneel hoger.
Met archiveringstechnologie worden oudere bestanden overeenkomstig de bedrijfsrichtlijnen verplaatst van de primaire opslagruimte van de applicatie naar een online archief. De technologie maakt ook gebruik van geoptimaliseerde enkelvoudige opslag en compressietechnologieën om nodeloos gebruik van opslagruimte verder te beperken.
Door de omvang van de opslagruimte voor berichten te controleren worden de applicaties en de servers vooral gebruikt voor realtime-gegevensverwerking. Door het online archief kunnen organisaties effectiever gebruik maken van hun opslagmiddelen en hun primaire opslagruimte vrijhouden voor de verwerking van dynamische gegevens. Oudere gegevens die minder vaak worden opgevraagd, kunnen naar een secundair of tertiair opslagmedium worden verplaatst, waardoor kosten kunnen worden bespaard.
Erik van Veen, manager technical sales organisation Nederland, en Vincent Videlaine, availability technologies manager/specialist EMEA, Symantec Corporation