Het aantal medewerkers van ict-dienstenbedrijf Logica is in de eerste helft van 2010 in de Benelux met 320 gedaald. Dat is ongeveer 5,8 procent van het personeelsbestand in deze regio. Het percentage komt grofweg overeen met de personeelskrimp bij concurrenten Capgemini, Atos Origin en Getronics. Zij slonken in dezelfde periode met respectievelijk 4 en 6 en 6,7 procent.
Aan het eind van 2009 telde Logica Benelux nog 5500 personeelsleden, waarvan 5100 in Nederland. Een halfjaar later bedraagt het personeelsbestand in de Benelux nog 5180. Dat blijkt uit de presentatie van de eerste halfjaarcijfers 2010. De dienstverlener meldt niet hoeveel personeel in Nederland werkt.
De Benelux is een van de weinig regio's waarin het aantal Logica-medewerkers afneemt. Op groepsniveau groeit het personeelsbestand van de dienstverlener met 0,8 procent. Eind 2009 stond de teller op 38.780 en op 30 juni 2010 nog 39.074. In Nederland kent de onderneming een relatief grote afhankelijkheid van de financiële sector en de industrie. Bovendien zijn er relatief veel kortlopende opdrachten. Daardoor blijft de omzet achter.
Branchegenoten
Ook branchegenoten van Logica in Nederland hebben daarvan last: het personeelsbestand van Atos Origin daalde in de eerste helft van 2010 met 520, dat van Getronics met 739 mensen en dat van Capgemini met 445.
In heel 2009 verloor Logica in Nederland per saldo ongeveer 770 medewerkers. Dat was ongeveer 15 procent minder dan aan het einde van 2008. Het bedrijf verminderde vooral het aantal niet-declarabele functies, zoals secretaresses en boekhouders.
In de Benelux bleef de omzet van Logica in de eerste helft van 2010 steken op 257 miljoen pond (zo'n 309 miljoen euro). Dat is 17 procent minder dan een jaar geleden. De brutowinst bedroeg in de Benelux 12,2 miljoen pond (14,4 miljoen euro), een daling van 20 procent ten opzichte van de eerste helft van 2009.
Ja dat komt ervan als je korte termijn werkt.
Het grote verschil met de andere landen van Logica is dat ze het daar strategisch zien. Ze bouwen een portefeuille van kennis, consultancy en project-capability naar grote contracten toe. Dat getuigd van visie en lange termijn denken. Dat is ook minder onderhevig aan marktschommelingen.
In Belgie bijvoorbeeld werd Logica bijna geleid zoals een detacheringsbedrijf. Enkel de bench telde. Investeren en bouwen dat was niet belangrijk. Zoals de detacheerders geeft surfen op korte termijn prachtige cijfers. Bravo voor de CEO. Maar als het wat minder gaat dan gaat het even snel naar af. Eerst kan je nog wat ontslagen laten regelen en op andere vlakken de citroen uitknijpen. Maar uiteindelijk ga je bloeden.
En dan knijpt de CEO er snel van tussen om ergens anders hetzelfde spelletje te gaan spelen voor zijn eigen persoonlijke ik.