Ict'ers zijn vaak technisch, maar dat wil niet zeggen dat ze niet met collega's willen communiceren, zegt groei- en ontplooiingscoördinator Gaby Bruggink van ict-dienstverlener Sogeti. Het bedrijf gaat de komende tijd op zoek naar nieuwe medewerkers. 'Ze willen weten wat er om zich heen gebeurt.'
Computable ondervraagt werkgevers over hun zoektocht naar ict'ers. Bruggink vertelt hoe Sogeti dat aanpakt.
Jullie zoeken ict'ers in ongeveer zeventig functies.
Klopt. We zoeken allerlei ict'ers. Ze moeten bijvoorbeeld verstand hebben van Sharepoint, Java, business intelligence, Orcale en SAP. We willen ook testers werven.
Wat moeten ze kunnen?
Het gaat er vooral om dat ze passen bij het bedrijf. Het is belangrijk dat ze passie voor het vak hebben.
Hoe weet je of iemand gepassioneerd is?
We doen tests en later in het sollicitatieproces volgt vaak een gesprek met iemand die al bij ons werkt. Je kunt het ook merken aan hoe iemand over zijn werk praat. Als dat positief is, dan worden wij daar ook weer enthousiast van.
Werkgevers zoeken vaak ict'ers die niet alleen technisch zijn, maar ook kunnen communiceren. Hoe denk jij daarover?
Dat is uitermate belangrijk. Daarom organiseren we trips naar Ohio waar ict'ers in een team leren werken en leren praten met klanten.
Hebben ze daar dan wel zin in?
Vooral young professionals vinden dat een interessant onderdeel van hun werk. De buitenwereld denkt vaak dat ict'ers alleen achter hun bureautje willen zitten en verder niks. Daar geloof ik niet in. Ze willen best weten wat er om zich heen gebeurt.
Leggen jullie opleidingen vast in de arbeidsovereenkomst?
We bespreken in het persoonlijk ontwikkelingsplan welke kant iemand op kan gaan, maar we leggen geen opleidingen in het arbeidscontract vast. Dat zou ook niet veel zin hebben, want je kunt op elk moment met je manager bespreken hoe het gaat. Bovendien verwachten we van onze medewerkers dat ze bereid zijn trainingen te volgen. Anders pas je niet bij het bedrijf.
Op Sogeti's wervingssite staat dat sollicitanten na het gesprek direct te horen krijgen wat jullie van het gesprek vonden. Kunnen ze ook meteen het contract tekenen?
Ik geloof niet dat ze meteen met een contract naar huis gaan. Zo snel schakelen we nu ook weer niet.
Werken is belangrijk, maar er moet ook worden gegeten. Wat kan een potentiële werknemer verwachten van het bedrijfsrestaurant?
We hebben geen caissières. Iedereen rekent zijn eigen eten af. Handig, want dat kun je dus ook doen als je je bord al leeg hebt. Zelf vind ik de saladebar erg fijn. En het is gezond, natuurlijk.
Wervende werkgevers
De komende tijd vertellen wervende werkgevers naar wie ze op zoek zijn. Welke vaardigheden moeten de ict'ers hebben en wat gaat de werkgever daar tegenover stellen? In een serie interviews vraagt Computable werkgevers naar hun wervingsbeleid.
Weer zo’n aanname die nergens op slaat. ICT’ers zijn technisch? Waar staat bedrijfskundige dan voor bij bedrijfskundige informatica? Bedrijfskundige informatica is namelijk een management opleiding. Ook diegenen die deze management opleiding gevolgd hebben worden door werkgevers onder techneuten geschaard. Dit alleen vanwege het feit dat het woord informatica in de opleiding is opgenomen.
@Christian: Waar staat die ‘T’ dan voor? En waar staat die C eigenlijk voor?
Een BI is een BI-er, niet een ICT-er.
Doordat de meeste bedrijven het fout doen, wordt het automatisch goed? Ik volg de logica niet helemaal.
Christian, sterker nog, ook bij Technische Informatica zijn management en communicatie belangrijke onderdelen van het curriculum.
Overigens vind ik het wel fijn om alleen in een kantoor te zitten als er een technische klus moet gebeuren. Voor brainstorm/ontwerp etc. trek ik er graag collega’s bij, maar ik moet er eerlijk gezegd niet aan denken om in een open ruimte te programmeren!
@Technicus, dus iedereen die niet 100% technisch bezig is is geen ICT’er? Interessante redenering.
Angezien developers in mijn ervaring toch best vaak bezig zijn met ‘de business’ zouden zij ook geen ICT’ers zijn. Dat is op zich een leuke gedachte.
@Mark: Ik snap nu weer niet waar die 100% vandaan komt.
En de beweringen op basis van die aannamens(?) en invullingen(?) zijn inderdaad leuk 🙂
@Technicus
De term ICT-er is een vergaarbak van functies geworden, waar ook niet technische functies onder vallen. Je hoeft alleen maar naar de top 5 van ICT functies te kijken om te weten dat de term ICT-er niet puur technisch meer is.
Als managers al het woord Informatica in een opleiding zien staan gaan ze ervan uit dat je een technicus bent. Als bedrijfskundige informaticus wordt ook ik nog steeds door managers als technicus behandelt, terwijl ik meer geïnteresseerd ben in bedrijfskundige processen waarvoor IT-oplossingen bedacht moeten worden.
@Christian: Duidelijk. Zo wordt het een soort ‘Mea Culpa’ verhaal, waarbij je het beklag van jouw initiële reactie ondermijnt.
Heeft Sogeti aandelen in de Computable of zo ?
Dit is nu al de zoveelste advertentie in 1 maand.
@Christian, ik zit daar ook mee, loop soms tegen muren op bij mensen met het vooroordeel dat je met een informaticadiploma automatisch weggehouden moet worden van bedrijfsprocessen.
Misschien is het een leuk idee om die managers eens te interviewen om te achterhalen hoe ze aan dat beeld komen? Zou een leuk computable artikel uit kunnen komen.
Gaby doet het een stuk beter dan Thomas Mulder van Accenture. Waar ik benieuwd naar ben is het aantal mensen in de categorie 40+ bij Sogeti, zijn deze er? En hoeveel zijn het er? Wellicht is Sogeti wel een echt goede werkgever. Als dit zo is dan mag dat best bekent worden bij het ‘grote’ publiek.