Ict'ers zijn vaak technisch, maar dat wil niet zeggen dat ze niet met collega's willen communiceren, zegt groei- en ontplooiingscoördinator Gaby Bruggink van ict-dienstverlener Sogeti. Het bedrijf gaat de komende tijd op zoek naar nieuwe medewerkers. 'Ze willen weten wat er om zich heen gebeurt.'
Computable ondervraagt werkgevers over hun zoektocht naar ict'ers. Bruggink vertelt hoe Sogeti dat aanpakt.
Jullie zoeken ict'ers in ongeveer zeventig functies.
Klopt. We zoeken allerlei ict'ers. Ze moeten bijvoorbeeld verstand hebben van Sharepoint, Java, business intelligence, Orcale en SAP. We willen ook testers werven.
Wat moeten ze kunnen?
Het gaat er vooral om dat ze passen bij het bedrijf. Het is belangrijk dat ze passie voor het vak hebben.
Hoe weet je of iemand gepassioneerd is?
We doen tests en later in het sollicitatieproces volgt vaak een gesprek met iemand die al bij ons werkt. Je kunt het ook merken aan hoe iemand over zijn werk praat. Als dat positief is, dan worden wij daar ook weer enthousiast van.
Werkgevers zoeken vaak ict'ers die niet alleen technisch zijn, maar ook kunnen communiceren. Hoe denk jij daarover?
Dat is uitermate belangrijk. Daarom organiseren we trips naar Ohio waar ict'ers in een team leren werken en leren praten met klanten.
Hebben ze daar dan wel zin in?
Vooral young professionals vinden dat een interessant onderdeel van hun werk. De buitenwereld denkt vaak dat ict'ers alleen achter hun bureautje willen zitten en verder niks. Daar geloof ik niet in. Ze willen best weten wat er om zich heen gebeurt.
Leggen jullie opleidingen vast in de arbeidsovereenkomst?
We bespreken in het persoonlijk ontwikkelingsplan welke kant iemand op kan gaan, maar we leggen geen opleidingen in het arbeidscontract vast. Dat zou ook niet veel zin hebben, want je kunt op elk moment met je manager bespreken hoe het gaat. Bovendien verwachten we van onze medewerkers dat ze bereid zijn trainingen te volgen. Anders pas je niet bij het bedrijf.
Op Sogeti's wervingssite staat dat sollicitanten na het gesprek direct te horen krijgen wat jullie van het gesprek vonden. Kunnen ze ook meteen het contract tekenen?
Ik geloof niet dat ze meteen met een contract naar huis gaan. Zo snel schakelen we nu ook weer niet.
Werken is belangrijk, maar er moet ook worden gegeten. Wat kan een potentiële werknemer verwachten van het bedrijfsrestaurant?
We hebben geen caissières. Iedereen rekent zijn eigen eten af. Handig, want dat kun je dus ook doen als je je bord al leeg hebt. Zelf vind ik de saladebar erg fijn. En het is gezond, natuurlijk.
Wervende werkgevers
De komende tijd vertellen wervende werkgevers naar wie ze op zoek zijn. Welke vaardigheden moeten de ict'ers hebben en wat gaat de werkgever daar tegenover stellen? In een serie interviews vraagt Computable werkgevers naar hun wervingsbeleid.
Ach, het valt allemaal wel mee bij Sogeti. Ja, de meeste cursussen zijn in de avonduren, maar dat is redelijk gebruikelijk bij ICT dienstverleners. En er zijn tenminste cursussen, als je dat wil.
Vergeleken met de andere grotere ICT dienstverleners is het bij Sogeti prima vertoeven. Ook werken er de nodige collega’s die al de 40+ hebben bereikt. En Ex werd met 40+ toch gewoon aangenomen bij Sogeti.
Vorig jaar waren er collega’s die al +/- één jaar op de bank zaten, en die zijn nu gewoon weer ingezet i.p.v. er uitgezet.
Ook was vorig jaar de maandelijkse bonus wel wat lager, maar die begint nu ook weer te groeien. Salaris verhogingen kunnen dit jaar ook weer. Dat is toch anders dan bij de collega’s van respectievelijk Ordina en Logica, om ze maar bij naam te noemen.
En nee, ik ben geen gehersenspoelde positivo, mooie praat doet mij niet zoveel. Ik kijk gewoon naar wat er gebeurt binnen een bedrijf.
@sogetist: je jokt technisch niet, maar:
Loonsverhoging van 50-150 euro is een fooitje
Bonus? Je bedoelt het variabele deel van je salaris? Zeker 50% van je “verhoging” is variabel en tijden 0 of weinig geweest.
Cursussen? Je bedoelt wat oppervlakkig en onwetenschappelijk gebrabbel van babyboomers die niet meer weggaan bij sogeti en potverteren op het salaris en opbrengsten van 45- ?
Het is maar wat je normaal vindt….
@Sogetist je praat alleen over geld en cursussen. Wat mij veel en veel meer stoort is: blij moeten doen en hersenspoel gedram van het management. Ik zou geld willen inleveren en zonder 1 probleem zelf ’s avond studeren als ik van management af zou zijn dat wil dat we ‘allemaal blij zijn en vriendjes worden’. Als ik ooit maar iets hoor dat een management zoiets bezigt, ben ik direct weg! Ik had vroeger een baas, hadden we een uitje, moesten we halverwege, tijdens het eten, van plaats verwisselen, om met andere mensen te integreren. Alsof ik in de %$#$ brugklas zat op een introductie kamp.
@Sogetist
Jij zegt: “De bonus die wordt uitgekeerd is wel wat lager. ” De bonus die werd uitgekeerd is lager dan wat jij inlegt. Zie de discussies op sharepoint.
De opleidingen zijn van bar slechte kwaliteit en veel opleidingen hebben totaal geen marktwaarde. Neem bijvoorbeeld diverse leergangen (geen IPMA of Prince2 waarde, laat staan het niveau).
Bij mij in de unit zat kerel ruim een jaar op de bank. Hij is niet opnieuw ingezet maar er uitgezet. Die man heeft werkelijk alles geprobeerd om een klus te scoren maar werd niet gesteund door zijn peoplemanager.
Jeroen Versteeg is niet meer zo zichtbaar als pakweg 2-3 jaar geleden. Ook Jeroen is bezig met zijn volgende stap en op weg naar Parijs wellicht.