Gemeenten, provincies en waterschappen zijn niet verplicht mee te werken aan het onderzoek van de Algemene Rekenkamer naar besparingen door open source software en open standaarden bij de overheid. Voor het verkrijgen van informatie van lagere overheden is de minister van Binnenlandse Zaken de belangrijkste bron, schrijft de vaste kamercommissie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties aan de Tweede Kamer.
‘De Algemene Rekenkamer heeft geen bevoegdheden bij lagere overheden. De Tweede Kamer vraagt de Algemene Rekenkamer om de lagere overheden zo nodig in haar onderzoek kan betrekken op basis van vrijwilligheid', stelt de commissie.
Demissionair minister Hirsch Ballin had eerder aangegeven zelf onderzoek te willen doen naar het besparingspotentieel van het gebruik van open source software en open standaarden. De voorkeur gaat echter naar de Algemene Rekenkamer, omdat die een onafhankelijke blik heeft.
'Omdat de Tweede Kamer de betrokkenheid van de minister van Binnenlandse Zaken bij het onderzoek van groot belang vindt, maar ook sterk hecht aan de onafhankelijke blik van de Algemene Rekenkamer, verzoekt zij de minister de Algemene Rekenkamer bij dit onderzoek zo goed mogelijk te ondersteunen', schrijft de commissie.
Onderzoeksvragen
De vaste kamercommissie doet een aantal voorstellen voor onderzoekvragen. Zo wordt de Rekenkamer gevraagd om mogelijkheden en scenario's te onderzoeken voor de afbouw van gesloten standaarden en de introductie van open source software bij de Rijksoverheid en lagere overheden.
Ook wil de commissie weten wat de huidige kosten zijn van ict en wat de introductie- en vaste kosten zijn na afbouw van gesloten standaarden en de introductie van open source software. Ook naar een mogelijke termijn wordt gevraagd.
De Rekenkamer onderzoekt hoeveel geld de Nederlandse overheid kan besparen door open source software en open standaarden te gebruiken. SP-Tweede Kamerlid Arda Gerkens had hiertoe een motie ingediend. De Rekenkamer verwacht in het voorjaar van 2011 de uitkomsten van het onderzoek te publiceren.
De overheid laat software projecten uitvoeren door top specialisten met bekwame project leiders van gereputeerde firma’s en deze projecten mislukken of zijn te duur.
Het antwoord zou dan moeten komen van de open source gemeenschap, een allegaartje van amateurs , professionals, parasieten, idealisten en bedrijven die naieve klanten willen lokken onder dit label. Dit zootje werkt samen in quasi anarchistich model en dit zou de oplossing zijn voor alle problemen.
Peter FUD, hoe voorspelbaar.
@Computable: tijd voor een ip-ban, dit geblaat van “Peter” voegt niets toe, zie de honderden kansloze reacties van hem/haar.
Een man met visie heeft vele tegenstanders. Er is niets zo gemakkelijk om met de mainstream mee te drijven.
Gesteld ik heb een open source pakket voor gemeenten
10 gemeenten gebruiken dit en gaan het pakket aanpassen à la carte. Wie niets van IT weet kan men overtuigen van het feit dat er op het einde van de rit een verbeterde versie is van het opensource pakket.
Wie professioneel met IT bezig is weet dan men op het einde van de rit één groot zooitje heeft of 10 nieuwe open source pakketten heeft.
@Peter, “Alle inzendingen dienen correct, bondig, professioneel en beschaafd te zijn.”
Was uw reactie niet aan Frank gericht?
Het is mijn overtuiging dat de overheid meer moet investeren in methodologiën en technieken die als doel hebben dat software sneller en goedkoper geschreven kan worden. Ik denk dan bijvoorbeeld aan Model Driven development. Als Nederlands bedrijven echte software factories kunnen oprichten hebben ze ook een concurrentiële voordeel ten opzichte van het buitenland
Een droom scenario is dat men in het begin van het project al weet hoelang het zal duren, hoeveel het zal kosten en of het project zal lukken.
Eenvoudig maar nog moeilijke realiseerbaar. Met een effeciënt software ontwikkelingsmodel zullen meer bedrijven investeren in software wat zal leiden tot meer tewerkstelling
Het is volledige fout, ik herhaal volledig fout om alle heil te verwachten van zogenaamde open source projecten.
Onvermijdeljk zal men binnen vijf jaar vaststellen dat dit een dood spoor.
Speciaal voor Peter, de visie van Microsoft over open source:
http://en.wikipedia.org/wiki/Halloween_documents
Document 1 also suggests that open source software “is long-term credible … FUD tactics can not [sic] be used to combat it,” and “Recent case studies (the Internet) provide very dramatic evidence … that commercial quality can be achieved / exceeded by OSS projects.”
En dat was in 1998, inmiddels is open source volledig geaccepteerd door Microsoft en wordt het gewoon behandeld als iedere concurrent. Gezien het verschil in succes tussen Peter en Microsoft, hecht ik meer waarde aan de mening van Microsoft: Open source is een geloofwaardig alternatief voor closed source producten.
Ik hou de eer aan mezelf.
Ok het is toch verrassend dat in de tijd van het vrije internet en vrije meningsuiting kritiek op open source tot uitsluiting op een forum leidt bij een toonaangevend computer tijdschrift
Dit doet me denken aan 9 november 1938. Wie toen gezegd zou hebben ‘Jongens niet overdrijven’ zou ook de volle laag gekregen hebben.
Als afsluiter nog een voorbeeld van de nieuwe pussy generation
Iedereen moet als vrijwilliger meewerken aan Firefox
samen met de free and open source community from free developers working for a better world.
Firefox heeft meer dan 100 miljoen dollar inkomsten uit reclame inkomsten via Google
En de ING kan gratis met een Browser werken en de gewone man moet besparen
Wie is hier de dwaas?
“Wie is hier de dwaas?”
Een schot voor open doel en ik zal deze niet missen: Peter.
Waar jij het lef vandaan haalt om de Kristallnacht erbij te halen weet ik niet, maar hiermee geef je wel aan van welk laag niveau jij bent.
Ik zou ook willen pleiten voor een steekproefsgewijze Opensource-toets en een open standaarden voor lagere overheden.
Dan krijgen we meer inzicht in de zin en onzin van open source en open standaarden en waar ons geld naar toe gaat.
Godwin’s Law passing early this time.
http://en.wikipedia.org/wiki/Godwin%27s_law