Google is in juni 2010 begonnen met de indexering van IPv6-websites. Voorzitter Erik Huizer van de Nederlandse IPv6 Task Force is blij met Google's IPv6-zoekrobot: 'Dat betekent dat wanneer je via IPv6 een website aansluit, je website nu ook via de zoekmachine kan worden gevonden.'
Google is in juni 2010 begonnen met de indexering van IPv6-websites. Dat meldt systeemingenieur Jasper Wonnink op zijn weblog fix6.net. Het nieuws betekent dat Google's zoekmachine nu ook zoekresultaten weergeeft afkomstig van IPv6-websites.
'Vanaf 18 juni, of misschien al eerder, heeft de Googlebot websites via IPv6 geïndexeerd', schrijft Wonnink op zijn weblog. Binnen de log-bestanden van bezoekers van zijn website ontdekte de systeemingenieur een zoekrobot die door Google specifiek lijkt te zijn belast met het indexeren van de inhoud van websites die aan het internet zijn verbonden via IPv6-adressen.
Google was nog niet in staat een reactie te geven.
IPv6 Task Force
De Nederlandse IPv6 Task Force is een lobby gestart om de geïndexeerde IPv6-websites alleen te tonen aan IPv6-gebruikers, om zo organisaties die nog alleen IPv4 gebruiken, aan te moedigen ook over te stappen naar het nieuwe internetprotocol.
'We zijn hard aan het lobbyen bij Google om die indexering van IPv6-websites alleen beschikbaar te maken via IPv6', zegt Huizer. 'Daarmee creëer je een kleine beloning om ook IPv6 te gebruiken. Mensen die dan dual stack draaien (dus zowel IPv6 als IPv4) hebben dan namelijk het voordeel om zowel geïndexeerde IPv4- als IPv6-websites te zien.'
De Internet Assigned Numbers Authority (IANA), de organisatie die wereldwijd is belast met de toewijzing van de numerieke ip-adressen, is naar schatting op 20 juni 2011 door zijn buffer heen. Verschillende organisaties roepen de ict-wereld al tijden op om over te stappen op internetprotocol versie 6 (IPv6), de opvolger van IPv4.
Wellicht mijn onwetendheid, maar: als er zo verschrikkelijk veel adressen met IPv6 zijn dat iedere zandkorrel op deze aarde een IP-adres zou kunnen krijgen, gaat dat indexeren van ip-adressen dan niet dermate veel tijd kosten dat dat het einde van de indexeerrobots en wellicht ook de zoekmachines zal betekenen?
@R.J. Tuijnman
Het indexeren van websites gebeurt aan de hand van het volgen van links op websites, niet door het scannen van IP-adressen. Dus Google hoeft niet meer te indexeren dan dat er (IPv6) sites zijn.
Maar mooi dat Google dit nu doet. Andere search engines die een link volgen naar een site die IPv6-only is, zullen geen verbinding krijgen en dus de site niet indexeren. Google kan dit nu wel.
@Marcel: Thanx! Weer wat geleerd. Ik dacht dat ze het net gewoon af’crawlden’ op IP-adres.
Maar als de andere search-engines afhaken op IPv6 sites, dan bewijs je jezelf dus momenteel geen diesnt door over te gaan op IPv6…
Ik blijf het toch merkwaardig vinden dat ook de ‘grote spelers’ op de IP markt zo lethargisch het einde van Ipv4 afwachten met naar ik begreep minder dan een jaar te gaan… Wat verwacht men dan van de simpele internet-user?
@R.J. Tuijnman
Met het overgaan op IPv6 bewijs je vooral nou net jezelf een dienst doordat jij dan al tijdig voorbereid bent, op je gemak kennis op doet en je infrastructuur test. Meer bezoekers zul je er op korte termijn niet door krijgen aangezien vrijwel iedereen IPv6 *naast* IPv4 zal draaien.
Maar het zal bv. niet lang duren voordat mobiele providers hun klanten IPv6 adressen gaan geven i.p.v. IPv4 adressen. Vanaf dat moment zal voor die mensen een IPv6-site makkelijker te bereiken zijn dan een IPv4 site (die via een extra 6-naar-4 NAT moet).
Als IPv6 user zou ik toch niet willen dat mijn site alleen te vinden is via Google bij alleen IPv6 gebruikers. Dus het idee van de IP6 Task Force is wat mij betreft geen goed idee.
Om wat meer vaart te zetten achter de portatie naar IPv6 lijkt mij een afstemming tussen de IANA en wereldwijde IPv6TF’s noodzakelijk om bv per 12-12-2012 de IPv4-alone site’s te blokken, wanneer op die site dan nog geen IP dual-stack is geïnstalleerd. Dan vindt er tevens een cleanup van het Internet plaats.
@Louis
Ik vind het ook een beetje een vreemd idee. Maar aan de andere kant: wat moet je als IPv4-only gebruiker met een IPv6 site? Op het moment dat je op de door Google gevonden link klikt, zul je een foutmelding krijgen.
Het zou misschien handiger zijn als Google als een soort 4-to-6 gateway zou fungeren. Maar dat werkt dan weer de adoptie van IPv6 aan de gebruiker-kant tegen.
Ik denk dat we in de praktijk niks anders kunnen dan een hele tijd dual stack te werken. Dan werkt voor iedereen alles en kan na een paar jaar de stekker uit de IPv4-only apparatuur.
@marcel
Waarom zou je een foutmelding krijgen?
Er word toch gewoon gerouteerd bij mijn weten. Hoef jij helemaal niets voor te doen.
Die relay routers zijn volgens mij al allemaal klaar gemaakt. Welk AS zou er nu geen plaatsen tewijl ipv6 zo dichtbij is …