De Nederlandse ict-sector raakt opnieuw in een dip. Na een opleving in mei 2010 is de stemming over de komende twaalf maanden somber. Dat komt vooral doordat de overheid naar verwachting minder investeert in hardware en software. Dat blijkt uit de ICT Barometer van Ernst &Young. De vooruitzichten van de ict-arbeidsmarkt en verwachte ict-uitgaven zijn op het niveau van eind 2009. Middelgrote en kleine bedrijven (mkb) verwachten de komende maanden wel meer te investeren in ict.
De marktonderzoeker stelt de dip vast aan de hand van een daling van de ICT Indicator van 104 naar 81 punten. Die index is gebaseerd op de conjuncturele ontwikkelingen van de afgelopen twee maanden, de arbeidsmarkt en de verwachte bestedingen in hardware, software en diensten van overheden en bedrijven in de komende twaalf maanden.
De overheid zal naar verwachting minder investeren in hardware en software. Voor de komende twaalf maanden verwacht 25 procent van de ondervraagde managers dat de bestedingen aan hardware zullen groeien. In mei 2010 was dat 41 procent. Gevraagd naar de investeringen in software, voorziet nog maar 39 procent van de overheidsmanagers een groei tegenover 53 procent in mei 2010. De onderzoekers: 'Ook de uitgaven aan ict-diensten dalen de komende twaalf maanden aanzienlijk bij de overheid.' 42 procent ziet een afname van de ict-uitgaven, in mei was dat nog 27 procent.
Verwachtingen MKB zijn positief
Uit het onderzoek komt ook naar voren dat bedrijven met tussen de twintig en honderd medewerkers opvallend positief zijn over de verwachtingen van de groei van bestedingen aan software en diensten in de komende twaalf maanden.
Sectorleider Technology Casper Kruijt van Ernst & Young: 'Ict-bedrijven zullen hun omzet de komende tijd vooral bij bedrijven van deze grootte moeten zien te halen en in de sector handel en dienstverlening.' Hij vervolgt: 'De ict-budgetten bij de overheid zullen de komende tijd blijven dalen en grote bedrijven met meer dan vijfhonderd medewerkers zijn nog erg voorzichtig. De stijging bij middelgrote bedrijven is nog niet sterk genoeg om deze terughoudendheid op te heffen.'
Kruijt verwacht dat stijgende ict-budgetten van het bedrijfsleven pas in 2011 de bezuinigingen van de overheid zullen compenseren. 'Om dit jaar door te komen raden wij ict-bedrijven aan om met extra aandacht te kijken naar hun prijsbeleid en creativiteit in dienstverlening. Voor de mkb-markt verdienen online back-up, software als webdienst en e-mailprogramma's via het web meer aandacht dan ooit.'
Dit is de schuld van de open source beweging. Iedereen heeft de perceptie dat software gratis is en de open source communinity een beweging van vrijwilligers.
Dit is wel niet zo. Heb onlangs nog moeten uitleggen aan gebruikers dat Word en Excel geen gratis programma’s zijn.
@Peter
Meerdere collegas hebben je uitgelegd hoe open source functioneert, maar klaarblijkelijk heb je grote problemen dat te begrijpen. In bovenstaand artikel wordt met geen woord over open source gesproken, je conclusie is daarom niet juist.
In mijn reactie staat “Dit is wel niet zo” Vergeten te lezen?
Dit neemt niet weg dat open source een containerbegrip is dat vele ladingen dekt.
Ofschoon ik niet in Nederland woon is een uitspraak: “dit is wel niet zo”, volgens mij, geen korrekt Nederlands.
Wellicht is het goed dat de overheid de IT kosten scherper in de gaten houdt. Er is niets mis met zuinigheid en zuinig omgaan met IT assets. Kortom, dit is positief.
@Peter, je opmerking over open source lijkt me off topic. Tenzij jij het containerbegrip open source zo ver wilt oprekken dat somberheid er ook onder valt.
En die “iedereen” ben jij blijkbaar. De anderen hebben het jou al zo vaak uitgelegd, grapjas.
Volgens mij heeft dit niets met open source te maken. De overheid moet gewoon bezuinigen.
Daarnaast zijn aan het gebruik van open source ook gewoon ICT kosten verbonden. Pakketselectie, functioneel en technisch beheer, consultancy, maatwerk e.d. Dus software is zeker niet gratis. (Al begrijp ik best dat sommige consumenten dit niet direct inzien, maar beslissers bij de overheid zijn zich hier wel degelijk van bewust.)
De overheid zou moeten kijken waar ze met het slim inzetten van ICT efficiency voordelen kunnen behalen. Besparen door inzet van ICT dus.
Daarnaast zou men er bij de overheid meer rekening mee moeten houden welke impact beleidsbeslissingen hebben. Aanpassingen aan wetgeving kan de nodige gevolgen hebben voor ICT-systemen, daar zitten soms behoorlijke kosten aan vast. Beter geïnformeerde keuzes kunnen de nodige besparingen opleveren.
Als de overheid op ICT kan bezuinigen door slimme beslissingen te maken, en kan bezuinigen door de inzet van ICT, dan vind ik dat alleen maar een goede zaak.
Kortom, mijn conclusie is dat bezuinigingen op ICT-gebied bij de overheid best wel positief kunnen zijn, mits deze op de juiste plek worden gedaan. Helaas vermoed ik dat bezuinigingen meer willekeurig zullen gaan plaatsvinden.
De overheid heeft jaren lang boven haar stand geleefd omdat er weinig tot geen belang was bij het terugdringen van het overheidstekort. De ICT-boeren hebben hier heel lang van geprofiteerd en soms zelfs misbruik van gemaakt dat begrotingen van grote projecten met meer dan 200% overschreden konden worden.
Met een beetje boerenverstand kon je dit ook wel zien aankomen dus in die zin is het geen verrassing. En dan is het ook niet moeilijk om te bedenken dat je hier als bedrijf op in kan springen door de overheid te helpen met bezuinigen.
Het is niet zozeer dat de overheid minder in hoeft te huren. Maar wel verstandiger! Hierdoor kunnen heel veel kosten worden bespaard.
Maak als overheid bijvoorbeeld geen gebruik van doorleen. Niet doen, niet via doorleenbureau’s en niet via brokers. Onnodige kosten, onpersoonlijk. Je kunt veel beter rechtstreeks inhuren. Huur ook nooit dezelfde persoon weer in via een doorleen-/zzp-constructie als deze net bij je uit dienst is gegaan.
En kijk bij inhuur scherp naar de tarieven. Hier kan veel op bespaard worden door niet klakkeloos bij de grote jongens in te huren. Geef kleinere partijen een kans, het scheelt vaak de helft van het tarief en je krijgt er gepassioneerdere medewerkers voor terug!
Kortom, hetzelfde kan worden ingehuurd, maar dan wel slimmer en uiteindelijk dus voor stukken minder.
Het heeft effe geduurt, maar qua mentaliteit heeft dit voornamelijk te maken met een “Harvard Business Review” artikel van de maand mei 2003, “IT doesn’t matter”.
http://www.roughtype.com/archives/2007/01/it_doesnt_matte.php
Dit artikel, dat na de bubble burst behoorlijk insloeg, beschrijft hoe het standaard gebruik van ICT eigenlijk niet veel meer uitmaakt. Een beetje domweg een CRM systeem neerzetten geeft je wellicht een tijdelijk voordeel, maar enkel totdat de concurrenten dat ook gedaan hebben. Dit is een beetje het segment binnen de IT waar de waarde ongeveer gelijk is aan de kosten, en dit blijft wel gaande, maar heeft geen echt langdurig voordeel. Dit is ook de sector waar “open source” meestijds een goed alternatief is.
Kijken we naar een ander segment waar het labeltje “open source” vrijzinnig wordt toegepast, dan zien we vaak hele platte organisaties, met open collaboratie, open cooperatie, open innovatie, en nog meer vormen van wat gewoon slimme bedrijfsvoering en slim gebruik van technologie is zoals de huidige trend in abstrahering voorbij de fysieke infrastructuur, zoals SaaS. Dit is niet zozeer te danken aan het gebruik van “open source”, want “IT doesn’t matter”, maar door slim gebruik van technologie.
En daar is de overheid nou niet bepaald een ster in, toch? Dat gaat toch eigenlijk tegen de wetten van de politiek in om echt met slimme oplossingen te komen? Maar extra bezuinigen in deze tijd, terwijl de ongedifferentieerde geldkraan van de overheid enkel maar naar belangen kijkt, en slim gebruik van ICT toch een duidelijke extra investering betekend, dat is volslagen potsierlijk en eigenlijk schandalig.