De Nederlandse ict-sector raakt opnieuw in een dip. Na een opleving in mei 2010 is de stemming over de komende twaalf maanden somber. Dat komt vooral doordat de overheid naar verwachting minder investeert in hardware en software. Dat blijkt uit de ICT Barometer van Ernst &Young. De vooruitzichten van de ict-arbeidsmarkt en verwachte ict-uitgaven zijn op het niveau van eind 2009. Middelgrote en kleine bedrijven (mkb) verwachten de komende maanden wel meer te investeren in ict.
De marktonderzoeker stelt de dip vast aan de hand van een daling van de ICT Indicator van 104 naar 81 punten. Die index is gebaseerd op de conjuncturele ontwikkelingen van de afgelopen twee maanden, de arbeidsmarkt en de verwachte bestedingen in hardware, software en diensten van overheden en bedrijven in de komende twaalf maanden.
De overheid zal naar verwachting minder investeren in hardware en software. Voor de komende twaalf maanden verwacht 25 procent van de ondervraagde managers dat de bestedingen aan hardware zullen groeien. In mei 2010 was dat 41 procent. Gevraagd naar de investeringen in software, voorziet nog maar 39 procent van de overheidsmanagers een groei tegenover 53 procent in mei 2010. De onderzoekers: 'Ook de uitgaven aan ict-diensten dalen de komende twaalf maanden aanzienlijk bij de overheid.' 42 procent ziet een afname van de ict-uitgaven, in mei was dat nog 27 procent.
Verwachtingen MKB zijn positief
Uit het onderzoek komt ook naar voren dat bedrijven met tussen de twintig en honderd medewerkers opvallend positief zijn over de verwachtingen van de groei van bestedingen aan software en diensten in de komende twaalf maanden.
Sectorleider Technology Casper Kruijt van Ernst & Young: 'Ict-bedrijven zullen hun omzet de komende tijd vooral bij bedrijven van deze grootte moeten zien te halen en in de sector handel en dienstverlening.' Hij vervolgt: 'De ict-budgetten bij de overheid zullen de komende tijd blijven dalen en grote bedrijven met meer dan vijfhonderd medewerkers zijn nog erg voorzichtig. De stijging bij middelgrote bedrijven is nog niet sterk genoeg om deze terughoudendheid op te heffen.'
Kruijt verwacht dat stijgende ict-budgetten van het bedrijfsleven pas in 2011 de bezuinigingen van de overheid zullen compenseren. 'Om dit jaar door te komen raden wij ict-bedrijven aan om met extra aandacht te kijken naar hun prijsbeleid en creativiteit in dienstverlening. Voor de mkb-markt verdienen online back-up, software als webdienst en e-mailprogramma's via het web meer aandacht dan ooit.'
Het zal wel meevallen hoor, die beperking van ICT-investeringen bij de overheid. Door de bank genomen, zijn ambtenaren goede rekenaars, die doen alsof ze hun eigen portemonnaie hanteren bij geld uitgeven. Zuinig dus. Helaas dwingt veranderende wet- en regelgeving tot vernieuwing van ondersteunend ICT-gereedschap. Waren er eerst hoge ambities voor het digitaliseren van de dienstverlening … Nu zijn er juist door de bezuigingen aanpassingen aan bestaande systemen te verwachten. Tevens valt ‘shared services’ regelmatig. Kortom, het onderzoek van E&Y komt pessimistisch over.
In 2002 moest een hoop externen vertekken bij de overheid, 2 jaar later werd er volop weer aangenomen omdat het werk toch moest gebeuren.