Chipleverancier Intel en elektronicagigant General Electric richten een joint venture voor zorgautomatisering op. De nieuwe organisatie richt zich op telezorg, het monitoren van chronisch zieken en de begeleiding van patiënten bij zelfstandig wonen. Het gaat om de samenvoeging van het bedrijfsonderdeel Digital Healthcare Group van Intel en de Home Health Divison van GE Healthcare. Eind 2010 moeten de formaliteiten rond de oprichting van de joint venture zijn afgerond.
Het nieuwe bedrijf gaat producten en diensten ontwikkelen voor zorgautomatisering. De organisatie richt zich op drie hoofdgebieden. Dat zijn de beheersing van chronische ziekten, zelfstandig wonen en zorgassistentie door automatisering.
De joint venture bestaat onder meer uit de in 2006 opgerichte Intel-divisie Digital Health. Die zorgdivisie van het chipbedrijf ontwikkelde vanuit een onderzoek- en ontwikkelcentrum in Ierland onder andere een telezorg-terminal. Dat apparaat is sinds eind mei 2010 ook op de Nederlandse markt. General Electric levert een soortgelijk monitoringsysteem waarmee ouderen vanuit huis gegevens over bijvoorbeeld bloeddruk kunnen doorgeven aan het ziekenhuis zonder dat daar een arts aan te pas komt.
De samenwerking moet leiden tot meer financiële middelen voor de introductie van nieuwe zorgdiensten en producten. De bedrijven voegen hun ontwikkelafdeling, verkoop- en marketingafdelingen samen. De gezamenlijke onderneming wordt geleid door de directeur van de Digital Health Group van Intel: Louis Burns. Directeur van GE Healthcare, Omar Ishrak, wordt bestuurdersvoorzitter van het nieuwe bedrijf. De joint venture wordt gevestigd in Californië.
Vergrijzing
De keuze van de bedrijven om zich gezamenlijk te richten op zorgautomatisering komt niet vanzelf. In de westerse wereld en in delen van Azië vergrijst de bevolking in rap tempo. De verwachtingen zijn dat in 2050 een kwart van de Nederlandse bevolking ouder is dan 65 jaar. Bovendien neemt het aantal mensen met chronische aandoeningen zoals diabetes en obesitas (overgewicht) toe. Door de opkomende vergrijzing, toename van chronisch zieken, het gebrek aan verplegend personeel en de opkomst van ict veranderen behandelmethoden in de zorg snel.
Grote spelers in de zorgautomatisering, die vergelijkbare oplossingen leveren, zijn Siemens en Philips.