Ict'ers en hun werkgevers maken in het arbeidscontract geen afspraken over opleidingen die de werknemer gaat volgen. Dat zouden ze wel moeten doen, vindt landmanager Mary van der Kuip van onderzoeksbureau CRF Institute. Volgens Van der Kuip zijn beide partijen gebaat bij duidelijke afspraken.
CRF Institute publiceert jaarlijks een lijst van de beste Nederlandse werkgevers, die grotendeels uit ict-bedrijven bestaat. Hoewel ict'ers en werkgevers het volgen van opleidingen vaak hoog in het vaandel hebben staan, maken zij daarover geen afspraken in het arbeidscontract.
Volgens Van der Kuip is het aanbieden van studiemogelijkheden voor werkgevers een goede manier om werknemers aan zich te binden. Volgens de landmanager moet scholing een prominentere rol krijgen in het wervingsbeleid. Nu zou dat onderwerp pas aan bod komen als het arbeidscontract al getekend is.
Persoonlijk ontwikkelingsplan
Dat blijkt ook uit navraag bij enkele ict-bedrijven. Hoewel de meeste werkgevers allerlei opleidingen aanbieden, wordt daar in de arbeidsovereenkomst niet of nauwelijks over gerept. Hrm-directeur Thomas Mulder van ict-dienstverlener Accenture: 'We kijken naar wat iemand nodig heeft, maar het wordt niet specifiek vastgelegd in het contract.' Dat geldt ook voor dienstverleners Sogeti en Getronics, vertellen hr-managers van die bedrijven.
Het wil overigens niet zeggen dat er helemaal niets afgesproken wordt. De ontwikkeling van medewerkers wordt vaak wel besproken tijdens gesprekken met een manager. Zo ook bij Sogeti. 'Het komt niet in het arbeidscontract, maar in het persoonlijk ontwikkelingsplan bespreken we bijvoorbeeld welke kant iemand op wil in zijn carrière. Daar horen opleidingen ook bij', legt groei- en ontplooiingscoördinator Gaby Bruggink uit.
Een opleidingsgesprek pas houden als iemand al is aangenomen, is te laat, vindt Van der Kuip. 'In praktijk komen opleidingen er vaak niet meer van', zegt ze. Bruggink maakt zich daarover geen zorgen: 'We verwachten van onze werknemers dat ze trainingen belangrijk vinden. Dat hoort bij het bedrijf. Bovendien kun je altijd met je manager bespreken welke training je nodig hebt.'
Meestal wordt er een POP opgesteld waarin de afspraken over opleidingen worden vastgelegd. Dat heeft niets te maken met het dienstverband. Een POP kan dan ook prima onderdeel zijn van de contractonderhandelingen. En dat is iets wat de werkgever en werknemer prima zelf kunnen uitmaken. Beetje vreemd artikel en vreemde uitspraak van de landmanager (wat is in hemelsnaam een landmanager?).
Had Yacht een aantal jaar geleden niet zoiets als een groeicontract dat tegelijk met het arbeidscontract werd ondertekend? Wat is daarmee gebeurd?
Klopt, het 3x3x3 contract. Drie keer zo groot willen worden in drie jaar met drie keer zoveel medewerkers enz. Wat ze even vergaten was dat toen al 25 procent van hun personeel bankzitters waren.
Ze zijn na meerdere managementswisselingen dus maar weer heel snel afgestapt van hun ondoordachte plannetjes.