Bedrijven en zelfstandigen die ict-opleidingen verzorgen, krijgen te maken met veranderde belastingregels. Sinds kort moeten ze hun klanten standaard 19 procent btw berekenen, ook als de cursussen voorheen onbelast waren. Voor uitzonderingen moeten opleiders zich registreren bij het Centraal Register Kort Beroepsonderwijs. De gevolgen van de nieuwe regeling zijn groot, waarschuwt brancheorganisatie ICT~Office.
In het verleden konden opleiders hun diensten onbelast aanbieden aan organisaties die de btw niet kunnen terugvorderen. Daaronder vallen veel overheidsinstanties, banken, verzekeraars en consumenten.
Vanaf 1 juli 2010 zijn alle onderwijsdiensten echter in principe belast, meldt ICT~Office op zijn site.
Audit en onderwijscodering
Alleen opleidingsbedrijven die zich hebben ingeschreven in het Centraal Register Kort Beroepsonderwijs (CRKBO), mogen hun diensten nog onbelast aanbieden aan organisaties die de btw niet kunnen terugvorderen. Om in dit register te komen, is een audit en een onderwijscodering (SBI 85) bij de Kamer van Koophandel vereist. Zelfstandige opleiders zonder personeel (zzp'ers) kunnen de audit alleen laten uitvoeren als zij als onderaannemer onderwijsdiensten verzorgen.
Elke dienst die een opleider na 1 juli 2010 verricht, valt automatisch onder de nieuwe regeling. Dat betekent dat bij nieuwe contracten op elke factuur 19 procent btw in rekening wordt gebracht, tenzij de opleider is opgenomen in het centraal register. Lopende onbelaste contracten zal de opleider moeten openbreken.
Inkooptraject voor ict-bedrijven
Als ict-bedrijven hun klanten onderwijsdiensten aanbieden, kopen ze de opleidingen daarvoor vaak in bij opleiders. Als een klantorganisatie is vrijgesteld van btw voor de onderwijsdiensten, moet het ict-bedrijf echter alsnog btw te betalen aan de opleider die de dienst uiteindelijk verzorgt. Het ict-bedrijf kan de btw niet terugvorderen van de Belastingdienst.
Andersom geldt hetzelfde. Als de klantorganisatie geen btw-vrijstelling heeft, kan het ict-bedrijf de btw die de opleider hem in rekening brengt, wel terugvorderen bij de fiscus.'De financiële gevolgen kunnen per saldo fors zijn', waarschuwt ICT~Office.
Brancheorganisatie ICT~Office organiseert op 24 augustus 2010 samen met het Centraal Register Kort Beroepsonderwijs (CRKBO) en zijn partner Mazars een bijeenkomst over de gevolgen van de wetswijziging.
Klinkt weer typisch als zo’n organisatie die mee-eet uit de ruif van andere bedrijven, zonder een substantiele tegenprestatie te leveren anders dan het invoeren van een regel informatie in een database. Maar als je niet meedoet ben je de klos. En de pseudo-ambtenaren zetten je aan alle kanten klem, zonder kennis van de praktijk.
En dan wil de overheid de regeldruk verminderen….?
– minder regels.
– minder formuliertjes.
– minder ambtenaren.
– kennis-economie.
– crisis aanpakken.
– werkgevers van deeltijd WW-ers op nog meer kosten jagen.
Waarom trouwens geen laag tarief ipv. hoog??
Laatste stuiptrekkingen van paars-min??
Waarom iets makkelijk maken als het ook moeilijk kan.
Het maken van financiele modellen voor offertes wordt een stuk complexer als daarbij sprake is van trainingen. Steeds maar afvragen wat het BTW-effect is en wie ervoor opdraait.
Als een kenniseconomie zo belangrijk is zou je toch verwachten dat opleidingen vrijgesteld zijn van BTW. Het zou de economie stimuleren en de innovatiekracht bevorderen (goede ideeen ontstaan vaak tijdens het volgen van trainingen).