Technologiebedrijf Alcatel-Lucent heeft in het eerste halfjaar van 2010 bijna 1,2 miljard euro verlies geboekt. Het totaalverlies is 60 procent hoger dan in de eerste helft van 2009. De omzet bleef steken op ruim 7 miljard euro, 6 procent minder dan vorig jaar. Toch is directeur Ben Verwaayen tevreden met de cijfers. Door kostenbesparing bij de verkoopactiviteiten nam de brutowinst namelijk een fractie toe.
Dat meldt de telecomnetwerkleverancier in het verslag over de eerste zes maanden van 2010.
Verwaayen ziet in de cijfers de eerste resultaten van de verandering die zijn organisatie onder zijn leiding heeft ingezet. De markt trekt volgens hem weer aan en het productportfolio verbetert navenant, met groeiende verkopen van ip- en draadloze technologie.
Dat gebeurt voor een groot deel in de Verenigde Staten. Daar groeide de omzet in de eerste helft van 2010 met 12,6 procent ten opzichte van een jaar daarvoor. In alle andere regio’s nam de omzet af. In West-Europa (zonder Frankrijk) daalde de omzet bijvoorbeeld met 7,5 procent.
Aanvoerketen
Alcatel-Lucent ondervindt de laatste tijd veel problemen met de aanvoer van hardwarecomponenten. Dat blijft volgens de Nederlandse topman de komende maanden een belangrijk aandachtspunt. ‘Onze aanvoerketen ondervindt nog steeds capaciteitsproblemen. Tegelijkertijd herstelt de vraag voor telecomhardware en bijbehorende dienstverlening zich door de toename van dataverkeer en de noodzaak om netwerken efficiënter in te zetten.’
Ook maakt Verwaayen zich hard voor financiële discipline om de kosten en uitgaven in de hand te houden.
Winstgevend
Sinds de fusie tussen het Franse Alcatel en het Amerikaanse Lucent Technologies in 2006 heeft het bedrijf nog geen enkel jaar winstgevend afgesloten. In het tweede kwartaal van 2009 werd voor het eerst wel een bescheiden kwartaalwinst geboekt, voornamelijk als gevolg van enkele eenmalige voordelen.
Ben Verwaayen leidt de telecomnetwerkleverancier sinds september 2008. Hij wijzigde het management, hamerde op vereenvoudiging van de bedrijfsvoering en sloot een pact met technologiebedrijf HP.