We gaan in Nederland steeds slimmer om met automatisering. Zo wordt de sirene die ons moet waarschuwen dat een atoombom in onze straat is gegooid, vervangen door een sms-dienst: NL alert.
Met NL alert wordt iedereen die met zijn mobiel in de buurt van bepaalde gsm-mast zit gewaarschuwd met een sms'je dat een ramp is gebeurd. Iedereen? Ja iedereen, op iPhone4-gebruikers na natuurlijk, want die hebben wel een mobiel, maar geen bereik.
Eindelijk zijn we verlost van die toeter die ons eens per maand de stuipen op het lijf jaagt. Elke eerste maandag van de maand schrikken we weer op en houden we even twee seconden ons hart vast en kijken we heel snel op de kalender. Gelukkig, het is de eerste van de maand. De Russen komen toch niet.
Canada
Ik vroeg me altijd af, wat als er nu echt een ramp gebeurt, je hoort die sirene en dan? Wat is er gebeurd? Wat moet ik doen? Waar is de schuilkelder? Hoe laat gaat het eerste vliegtuig naar Canada en is er naast de Koninklijke familie nog wel plek in het vliegtuig?
Als er nu een ramp gebeurt dan krijg ik netjes een sms. Plus waarschijnlijk nog heel veel andere sms'jes, want het systeem moet ook terugbetaald worden. Opzeggen is bijna onmogelijk.
Dorpen
Het leuke van de dienst is dat deze nu ook beschikbaar is in dorpen, want daar staan ook gsm-masten, dit in tegenstelling tot de alarminstallaties. Deze stonden alleen in de grote steden want waarom zou je een atoombom op Kollum gooien?
Het is wel sneu voor die ene ambtenaar die elke maand het alarm mocht testen en 's avonds trots aan zijn vrouw vroeg: en heb je ‘m gehoord? Of zouden ze het eens per maand laten afgaan van het alarm al jaren geleden hebben geautomatiseerd? Ik denk het niet, want dan was het alarm vast al eens per ongeluk op de derde dinsdag van de maand af gegaan of helemaal niet. Het blijft toch automatisering.
Hoi heer Spoelstra,
Het is niet verkeerd om je huiswerk goed te doen, zie: http://www.nationaalcrisiscentrum.nl/document/cell-broadcast-alarm-bij-crises-ook-op-mobiele-telefoon.
Hier is het volgende te lezen:
Met cell broadcast is het mogelijk om mensen in een te selecteren gebied snel te alarmeren, informeren en instrueren over een ramp, crisis of gevaarlijke situatie.
Met de tekstberichten die via cell broadcast verzonden worden, kunnen mensen ook geïnformeerd worden over wát er aan de hand is en hoe zij moeten handelen.
Het afschaffen van de sirene is de eerstkomende jaren niet aan de orde.
M.a.w. het betreft een aanvullende dienst met ruime meerwaarde.
Ik weet dat uw stukjes een beetje kritisch en leuk moeten zijn maar probeer dan wat dichter bij de werkelijk/waarheid te blijven!
Onjuistheden en niet eens grappig.
Sirenes staan niet alleen in de steden, waren en zijn niet alleen vanwege de Russen e.d. Graag de sirene-test houden, dan bedenkt iedereen zich in ieder geval 2 seconden per maand dat er risico’s zijn mbt transport, chemie enz.
Spoelstra, het was weer een genoegen. En een reden om Kollum te bombarderen; wel eens zoutloze Kollumer kaas gegeten?
Om van je humor te genieten moet men analoog kunnen denken, over wat fantasie beschikken en dus tussen de regels kunnen lezen. Dat is helaas niet iedereen gegund.
Overigens een nuttige link van Henk Stuiver. Hier zijn er nog een paar: http://www.spmm.nl/spmm/home/ en http://projectcellbroadcast.nl/index.html.
Het grappige is dat dit project vorig jaar al een prijs heeft gewonnen, voordat het systeem gereed was.
een detail vergeten:
het SMS-alarm systeem zal ook periodiek getest moeten worden.
Alsof iedereen de hele tijd bereikbaar is via een mobieltje. Niet alleen de iphone-4 mansen hebben een probleem, er zijn er ook nog genoeg die niet de hele tijd op een 4″ schermpje zitten te staren en dus niet meteen worden gealarmeerd.
Met de sirene weet ik in elk geval dat er iets aan de hand is. Bij een lek met gevaarlijke stoffen zie ik het SMS-je waarschijnlijk op het moment dat ik happend naar adem 112 wil gaan bellen.
Je zal je gsm maar op Stil hebben gezet, door stroomstoring de masten in je buurt uit zijn gegaan, en zijn de batterijen van je oude AM/FM radio leeggelopen. Zolang oud&nieuwsms’jes niet of vertraagd aankomen dagen later kun je niet op iets nieuws gaan vertrouwen. Automatisering blijft mensenwerk.