Werving- en selectiebureau Appoint biedt ict'ers een Talenten Motivatie Assessment (TMA). De recruiter hoopt er zo voor te zorgen dat het talent van de werknemer beter past bij het bedrijf waar hij gaat werken. Het initiatief is bedoeld voor sollicitanten met minimaal drie jaar werkervaring.
Volgens directeur René Steuer kunnen ict'ers alleen goed werken als ze passen bij hun werkgever. 'Ze bedenken oplossingen en bouwen nieuwe omgevingen', zegt hij. 'Dat werkt alleen wanneer er een goede match is tussen hun persoonlijkheid en de cultuur van het bedrijf.'
Het TMA moet daar inzicht in geven. Zo worden de sociale vaardigheden onder de loep genomen. Ook wordt bekeken of iemand een goede leidinggevende zou kunnen zijn en hoe het met de organisatorische vaardigheden gesteld is.
De test geeft een duidelijk beeld van hoe een werknemer in de toekomst zal functioneren, vindt Steuer. 'Je hoeft niet gestudeerd te hebben om de uitkomsten te begrijpen.' De directeur hoopt dat werkgevers na het TMA inzien dat ict'ers 'nog steeds onterecht worden weggezet als nerds. Het zijn creatieve geesten die in een goed werkklimaat uitstekend kunnen bijdragen aan de winst van de onderneming.'
Naar mijn ervaring: Een goede match is tussen hun persoonlijkheid en de cultuur van het bedrijf is iets wat de werkgever belangrijk vindt. Ik vind het helemaal niet belangrijk. Sterker nog, ik krijg altijd de kriebels als managers persé een etiketje op een bedrijf willen plakken, en willen dat iedereen vriendjes wordt. Ja en toen ik een werkgever had die dat in extreme deed, heb ik inderdaad mijn ontslag aangeboden met als reden dat de cultuur van het bedrijf me niet aanstond.
Meneer Steuer, presenteert zich dus als een talentenjager, maar kijkt in eerste instantie dus of de werknemer niet al te lastig is.
Zo komen we er inderdaad wel.
Zeker doorgaan zo, ik zie mijn marktwaarde alsmaar meer stijgen.
Dit artikel schetst wederom het onvermogen van HR om een ICT-er op zijn waarde te schatten. Neem gewoon goed gekwalificeerd HR personeel aan dat ervaren is en weet wat er nodig is, dan hoef je je ook niet druk te maken over wat daarna het bedrijf binnenkomt.
Los daarvan, zou er niet ook eens een test beschikbaar moeten zijn voor bedrijven? Zodat werknemers ook eens weten wat ze in de kuip hebben? Dit om te voorkomen dat bedrijven werknemers met mooie beloften en gouden bergen binnen halen, waar vervolgens door de werkgever niets van waar gemaakt wordt. Dat voorkomt ook een heleboel ellende. Eens kijken hoeveel bedrijven dan door de mand vallen.
Ze komen er een beetje laat mee met die test. in veel grote bedrijven, uitzend buro’s en detacherings buro’s worden al technische en persoonlijkheids testen afgenomen als deel van de sollicitatie procedure.
Zo’n test is een moment opname. ik vraag me dan af hoe daar uit kunt afleiden hoe een werknemer, een paar jaar later functioneerd en zich ontwikkeld. Ik denk dat de beste psychologen je dat niet eens kunnen voorspellen.
Het idee van ThomasB vind ik schitterend, een test voor bedrijven.
Gaan de recruiters nu CV’s niet alleen (automatisch) scannen op technische ICT afkortingen, maar ook op woorden als teamplayer en mentality ?
🙂