Sinds het begin van 2010 is het personeelsbestand van dienstverlener Atos Origin in de Benelux met 520 mensen geslonken. Dat komt overeen met 6,7 procent van het personeel dat het bedrijf in deze regio heeft. Bovendien vormen deze 520 opgestapte medewerkers ruim 60 procent van alle mensen die bij de Atos Origin-groep hun baan verloren. Dat blijkt uit de halfjaarcijfers die het bedrijf op 28 juli 2010 presenteerde.
Bij Atos Origin Benelux, waarvan Nederland het grootste deel uitmaakt, werkten eind juni 2010 nog 7230 mensen.
Net als veel van zijn branchegenoten kiest Atos Origin er in de Benelux bewust voor om zijn personeelsbestand te laten slinken. De regio is relatief zwaar getroffen door de slechte economische situatie. Meer dan in andere landen, zijn de dienstverleners hier afhankelijk van de financiële sector en van kortlopende consultancydiensten. In Nederland slinkt het personeelsbestand dan ook relatief harder dan in andere regiovestigingen van de dienstverleners.
In totaal kromp het personeelsbestand bij de Atos Origin-groep het afgelopen halfjaar met 848 mensen. 61 procent daarvan gebeurde dus in de Benelux. In Frankrijk staan 371 medewerkers minder op de loonlijst, in Spanje 141 en in Duitsland 118. In het Verenigd Koninkrijk groeide het aantal personeelsleden met 130 en in overige landen met 161.
Vanaf 2009
De uittocht van personeel bij Atos Origin Benelux werd al in 2009 in gang gezet. In deze regio verloren dat jaar per saldo 1288 mensen hun baan, 14,3 procent van het personeelsbestand. Het bedrijf kondigde echter geen grote ontslagrondes aan. Een woordvoerder vertelde destijds aan Computable dat het bedrijf wel afscheid nam van individuele medewerkers waarvoor het bedrijf ‘op redelijke termijn echt geen mogelijkheden ziet of verwacht om hen in te zetten.'
Bij branchegenoot Getronics slonk het personeelsbestand in de eerste helft van 2010 met 739 mensen ofwel 6 procent. Eind juni telde het ict-dienstenbedrijf nog 12.221 medewerkers.
Ik ben 1 van de 520 die vrijwillig is vertrokken bij Atos. Als je mensen niets meer biedt gaan ze vanzelf wel lopen.
En sja denkt ATOS laat die mensen maar lopen we komen straks wel weer met een grote wervingscampagne. Niet wetende dat de betrokkenheid van de medewerkers 0,0 zal zijn.
Atos Origing kiest bewust voor deze strategie. Volgende maand ga ik ook vertrekken. Bij ons is alleen hard werken en weinig terugverdienen.
De Nederlandse ICT markt word structureel gesloopt…
Lang leven de multinationals en de outsourcing 🙁
Het ligt toch ook voor de hand: het zijn gewoon uitzendbureaus. Alleen als er veel werk is loont het de moeite met vaste contracten te werken.
Het zijn “bedrijven” van waaibomenhout. Wie kent de oude gevestigde namen nog? Detach, CMG, Volmac, TAS, Pink, Roccade. Dit zijn alleen de namen van uitzendbureaus met duizenden medewerkers.
Ik herken wel het een en ander in de voorgaande commentaren, maar ik zie ook een andere wind waaien binnen Atos Origin.
Dit jaar is er een begin gemaakt om personeel dat “overbodig” is geworden om te scholen.
Er zijn diverse programma’s gestart om dit te bewerkstelligen.
Binnen mijn afdeling is maar liefst 40% bezig met zo’n omscholing aangezien deze wordt opgedoekt.
Dit is een tendens die ik eerder nog niet waargenomen had.
Atos Origin leert dus blijkbaar wel, zij het dat het voor sommigen te laat is.