Tien jaar geleden voorspelden computerwetenschappers, onderzoekers en internetspecialisten al dat er ooit een dag zou komen waarop er geen internet protocol (ip) adressen meer beschikbaar zouden zijn. Toentertijd waren er maar weinig bedrijven die waarde hechten aan deze voorspelling, maar met de huidige ontwikkelingen op het internet en het groeiende aantal apparaten die gebruik maken van een ip-adres lijkt deze voorspelling opeens niet zo heel gek meer.
Wanneer we besluiten om het IPv4 protocol waarop het internet momenteel draait, te behouden, zullen we in de aankomende drie tot vier jaar te maken krijgen met een tekort aan ip-adressen. Dit betekent simpelweg dat bedrijven geen nieuwe servers meer kunnen installeren, nieuwe internet/intranet/extranet projecten kunnen creëren of smart IT kunnen ontwikkelen.
Gelukkig zal een dergelijke ramp zich niet voltrekken, want dankzij een vooruitziende blik hebben engineers wereldwijd de afgelopen jaren gewerkt aan de ontwikkeling van een nieuwe protocol, IPv6. Een standaard die al in 1998 is geaccepteerd. IPv6 is zowel revolutionair als klassiek in ontwerp. Als we de engineers moeten geloven is de oplossing revolutionair omdat het een oneindig aantal nieuwe ip-adressen kan ontwikkelen. Tenminste, genoeg om het volgende decennium mee door te komen. Traditioneel omdat het de patches die in de afgelopen jaren aan IPv4 zijn toegevoegd samenvoegt en verbetert.
Door dit ontwerp is de mogelijkheid gecreëerd om miljarden smart communication systemen die onderdeel uitmaken van ons dagelijks leven, met elkaar te integreren. Als het internet van vandaag synoniem is aan computers en smartphones, zal op termijn onze eigen omgeving verbonden zijn met het netwerk (van auto’s tot koelkasten tot de centrale verwarming) en in staat zijn informatie uit te wisselen.
Zij die meegewerkt hebben aan de nieuwe standaard hebben ook nieuwe features toegevoegd aan IPv6 om deze robuuster, efficiënter en betrouwbaarder te maken. Het komt overigens maar zelden voor dat een ready-to-use technologie beschikbaar wordt gemaakt, efficiënter is dat de vorige versie erkent wordt door de gehele community. De promotie van IPv6 wordt dan ook niet vanuit marketing oogpunt gevoerd.
De implementatie van IPv6 zal een grote impact hebben op bedrijven, maar er zijn uitdagingen. Zoals met elke technologische infrastructuur, is ook IPv6 complex om te implementeren en integreren. Daarnaast kan de transitie niet plaatsvinden zonder een weloverwogen besluit en overleg (zowel voor als na de installatie). Sommige bedrijven zijn nog terughoudend en bang voor technologische moeilijkheden of economische beperkingen die deze nieuwe technologie met zich meebrengt. Wanneer hun terughoudendheid gegrond is, zullen ze zich moeten realiseren dat het verstandiger is om nu toch al de eerste stap te zetten voor een soepele overgang dan te wachten totdat het te laat is en men verplicht wordt iets aan te nemen waarop ze niet zijn voorbereid.
Met de wetenschap dat veel technologische doorbraken als mislukking te boek staan, zijn de ontwikkelaars van IPv6 slim genoeg geweest om een nieuw protocol te ontwikkelen dat samengaat met de oude ip-standaard op dezelfde infrastructuur. De duale modus waarop deze twee protocollen samenwerken richt zich op het soepel laten verlopen van de transitie en geeft gebruikers het beste van twee werelden waardoor een snelle adoptie mogelijk wordt gemaakt. Leveranciers, original equipment manufactureres (oem's) en integrators zijn voorbereid om bedrijven te kunnen assisteren bij de overstap. Ze hebben allemaal de kennis die nodig is om hun klanten tijdens deze transitie effectief te kunnen begeleiden.
Organisaties moeten ervoor zorgen dat zij de boot niet missen. Als zij de groei van hun business willen continueren en hun online aanwezigheid willen vergroten, is het zaak dat ze nu al beginnen met het migratieproces naar IPv6. In plaats van een beperking voorziet deze strategie in enorme kansen om te groeien en biedt het nieuwe diensten voor klanten. Het zal bedrijven helpen nieuwe markten aan te boren en competitiever en productiever te worden. Meer dan ooit te voren is een migratieproces naar IPv6 een must.
Het dreigende tekort aan ip-adressen als gevolg van de oudere IPv4 betekent ook dat het kanaal het nieuwe IPv6 protocol moet omarmen. Omdat het netwerk steeds meer elementen uit het dagelijks leven bevat (niet alleen in het bedrijfsleven), zullen zowel bedrijven als consumenten de behoefte aan extra ip-adressen erkennen.
Met leveranciers en integrators die hulp aanbieden in het ip-veranderingsproces, hebben klanten nog nooit in zo’n goede positie gezeten om te kunnen profiteren van deze verbeteringen. Hoe eerder ze overstappen naar de robuuste en effectieve versie, hoe sneller IPv6 hen meetbare voordelen biedt.
Bedrijven aan beide zijde van de channel zullen een vooraanstaande positie kunnen innemen binnen hun sector wanneer zij IPv6 snel omarmen. De nieuwe IPv6 biedt bedrijven een grote bereik, waardoor er meer competitieve en productievere outputs ontstaan waarvan zowel de leverancier als de consument in het kanaal kunnen profiteren.
IPv6 is een mooi protocol, waaarbij we ongeveer elk electronisch apparaat op aarde een eigen IP-adres kunnen geven en er dan ook nog een aantal reserve overhouden. Dus voor de toekomst een goede oplossing. Ooit dachten we ook met 4k geheugen in een computer uit te kunnen nietwaar? Het was realistischer geweest als NAT was genoemd als reden dat we het voorlopig nog wel even uitzingen met IPv4…