Zoekmachines hebben één hoofddoel: de gebruiker de beste resultaten geven voor zijn/haar zoekopdracht. Bepalen wat deze 'beste' resultaten zijn gebeurt aan de hand van de kwaliteitsscore van de webpagina's voor een bepaald trefwoord. Wordt het geen tijd dat zoekmachines ondersteuning voor IPv6 meenemen in deze score?
Traditioneel wordt bij het bepalen van deze score gekeken naar de opbouw en inhoud van de pagina, en naar welke andere pagina's naar de betreffende pagina verwijzen. De komende tijd zullen steeds meer netwerken gebruik gaan maken van IPv6. Websites die alleen over IPv4 bereikbaar zijn, zullen minder goed bereikbaar worden. Voor IPv6-gebruikers zijn proxyservers of andere hulpmiddelen nodig om zulke websites te bereiken. Ik vind daarom dat websites die IPv6 ondersteunen een hogere score verdienen.
Een argument om dit niet te doen is natuurlijk dat het op dit moment voor de overgrote meerderheid van de gebruikers nog niet uitmaakt of een website IPv6 ondersteunt of niet. Dat gaat echter snel veranderen. Binnen een jaar is de wereldwijde voorraad IPv4-adressen op. Daarna zal het niet lang meer duren voordat de regionale voorraden ook leeg zijn. Voor nieuwe internetaansluitingen, zoals bij het wisselen van internetprovider of een nieuw abonnement voor een smartphone/iPhone, zal IPv4 dan alleen via hulpmiddelen bereikbaar zijn. Als Google nu al het ondersteunen van IPv6 stimuleert, kan dat het internetgebruik voor iedereen sneller en makkelijker maken.
Een reactie van Google of Microsoft/Bing zou natuurlijk erg op prijs gesteld worden! Als het nodig is: reacties naar sander@steffann.nl zullen vertrouwelijk behandeld worden.
Sander, een gebruiker zou toch geen bezwaar tegen het volgende regeltje kunnen hebben, en dus de uitbater van de zoeksite ook niet, zou ik denken: “Bij een voor het overige gelijke waardering zal de link met de beste ondersteuning voor IPv6 hoger in de lijst verschijnen”. Later kan het IPv6 criterium dan een zwaardere rating krijgen. De veilige start kan site-eigenaren prikkelen aan IPv6 te denken terwijl zoekers toch blijven vinden wat ze zoeken.
@Jppst: klinkt als een prima idee!
Ik dacht het niet, ik zelf doe veel SEO werk aan diverse websites. En klanten mogen toch niet de dupe worden als hun provider nog geen IPv6 gebruikt. Een website moet beloond en beoordeeld worden op inhoud en meer niet.
@Ron: die klanten hebben binnenkort toch een probleem (of ze gaan er in ieder geval last van hebben) als hun provider niets aan IPv6 doet. Misschien dat het nu nog een paar maanden te vroeg is, maar IPv6 ondersteuning van hun provider gaat belangrijk worden voor klanten.
Ik stel ook zeker niet voor om klanten ‘af te straffen’ als ze geen IPv6 ondersteunen. Ik denk meer aan wat Joost voorstelt: bij een verder gelijke score de IPv6 websites voorrang geven. Het moet zeker geen leidend criterium worden.
Over de beloning ben ik het niet helemaal met je eens. Belonen op inhoud is natuurlijk heel belangrijk, maar bereikbaarheid voor bezoekers is ook een aspect. Een website met goede inhoud die niet goed bereikbaar is hoef ik persoonlijk niet in de zoekresultaten te zien. Google houdt nu bijvoorbeeld al rekening met de snelheid van de website in de beoordeling. Waarom dan niet ook IPv6?
Gelet op de uiterst passieve houding van providers, uitgeverijen en industrie, bekruipt me meer en meer het gevoel dat het hier om een Millennium-achtig probleem gaat: enorme paniek vooraf, maar nagenoeg probleemloos over de drempel.
Ik begin te geloven dat asl we helemaal niets doen we er ook helemaal niets van gaan merken. Providers routeren de IPv6 verzoeken straks geleidelijk en ongemerkt door en via tools en automatische patches gaan we over op IPv6 zonder dat we er zelf erg in hebben.
Het kan toch niet zo zijn dat iedereen het maar op zijn beloop laat als het werkelijk zo’n probleem gaat worden als ‘men’ ons wil doen geloven?
@RJ: Helaas zal het niet vanzelf gaan. Windows Vista, Windows 7 en Mac OS kunnen tegenwoordig inderdaad zelf met IPv6 overweg. Als een provider IPv6 aanbiedt op je ADSL of Kabel verbinding, dan nog zal je router het moeten ondersteunen. En daar ligt nog een groot probleem.
Ik kijk hier meer naar de aanbieders van websites. Er zijn inderdaad tools en omwegen om IPv4-only websites via IPv6 beschikbaar te maken. Onderzoek wijst uit dat dat enorm gaat vertragen. Daarnaast levert het ook weer een beveiligingsrisico op. Wil je echt dat je provider zich straks gaat bemoeien met jouw verbinding met internetbankieren?
Ik ben zelf nauw betrokken bij de organisatie die de distributie van IPv4 en IPv6 adressen verzorgt, en we zien helaas nog heel veel een ‘kop in het zand’ mentaliteit. Ik ben bang dat internetverbindingen in de nabije toekomst trager, lastiger en beperkter zullen worden… Ik hoop echt ontzettend dat het mee zal blijken te vallen, maar tot nu toe zie ik nog niets dat daarop wijst.
Google houdt nu bijvoorbeeld al rekening met de snelheid van de website in de beoordeling. Waarom dan niet ook IPv6?
@Sander,
Dat klopt maar dit is maar een fractie van wat Google allemaal controleerd, en niemand heeft het gemerkt tijdens de laatse PR update van Google. Het opnemen van IPv6 in de PR van Google zal niet bijdragen aan het sneller implementeren van IPv6 IMO.
Als de Providers nu eens zorgen dat ze klaar zijn, daar begint het allemaal en die zijn nog (lang) niet klaar gezien ook het artikel van vandaag op Computable: https://www.computable.nl/artikel/ict_topics/internet/3445532/1282763/veel-grotere-providers-nog-niet-klaar-voor-ipv6.html
En je kunt idd geen sites gaan “straffen” die zelf niet eens weet wat IPv6 is en waarvan de provider nog niet ovder is op IPv6.
Maar ik moet je het meegeven je blijft erover nadenken en dat vind ik erg positief Sander! 🙂
@RJ:
Misschien vanuit de gemiddelde gebruiker (leek) gezien zal het allemaal ‘vanzelf’ gaan. Maar zeker niet gezien vanuit die andere groep: de technici (incl. de mensen die de PC installeren voor familie en kennissen).
“Het kan toch niet zo zijn dat iedereen het maar op zijn beloop laat als het werkelijk zo’n probleem gaat worden als ‘men’ ons wil doen geloven?”
Zeker, een deel kan en zal het idd op zijn beloop laten. Net zoals er altijd veel studenten zijn die pas de laatste week voor het examen gaan studeren.
Maar de eindgebruiker, die toch al geen verstand van netwerken heeft, zal er waarschijnlijk inderdaad weinig van merken. Maar dat geldt zeker niet voor de technici.
Automatisch patchen van hardware kan trouwens zelden. Er zullen wel gigantisch veel apparaten vervangen worden. Afgezien dan een deuk in de beurs bij velen, zal men er verder inderdaad waarschijnlijk niet veel van merken. Voor Microsoft is ’t allemaal heel goed: die zal Win7 veel beter kunnen verkopen.
@Sander:
Als Google IPv6 sites bovenaan zet, zal dat inderdaad kunnen helpen met ’t versnellen van de overstap bij providers en andere technici. Echter, dan zit Google op dat moment niet zozeer in de rol van zoekmachine (c.q. ‘het zoeken optimaliseren’) maar in een andere.