Veel grotere internet service providers (ISP's) zijn nog niet klaar voor het invoeren en aanbieden van IPv6 aan zakelijke klanten. Dat blijkt uit een 'nulmeting' tussen januari en april 2010 door TNO. De onderzoeksorganisatie deed het onderzoek in opdracht van het Ministerie van Economische Zaken (EZ).
Het aantal internetproviders dat daadwerkelijk een IPv6-verbinding aanbiedt aan haar klanten, is met zeven nog gering. Ook is nog niet helder hoe snel meer diensten en content op IPv6 beschikbaar komen.
'Het zijn op dit moment vooral de kleine internet service providers (ISP's) die IPv6 hebben doorgevoerd en aanbieden aan zakelijke klanten', schrijft TNO. Er zijn volgens de onderzoekers zes ISP's in Nederland die een 'native' IPv6-verbinding aanbieden aan zakelijke klanten. Dat zijn BIT, Breedband Delft, Interoute, Signet, Introweb en Proserve. XS4all biedt IPv6 aan voor een beperkte doelgroep Nederlandse consumenten.
Nulmeting
Nederland zit in de voorhoede bij de voorbereiding voor het gebruik van het nieuwe internetprotocol IPv6. Hoewel het gebruik nog laag is, blijkt uit het toenemend aantal aangevraagde adressen dat het bewustzijn wel toeneemt, schrijven de onderzoekers. Het is echter nog onduidelijk op welke schaal daadwerkelijk voorbereidingen worden getroffen om het nieuwe internetprotocol in te voeren.
Drie procent van de Nederlandse internetgebruikers heeft toegang heeft tot het IPv6-internet. In vergelijking met andere landen is dat een gemiddelde score. Tot eind 2009 had Nederland in totaal 23 miljoen IPv4-adressen aangevraagd, waarvan 2 miljoen in 2009. Deze groei is toe te schrijven aan de opkomst van mobiele toepassingen die naar verwachting blijft doorzetten.
TNO deed een 'nulmeting' van de Nederlandse IPv6-uitrol tussen januari en april 2010. Over een half jaar zal een tweede meting plaatsvinden.
Ondanks de optimalisatie van IP-verkeer met IPv6, zal IPv4 nog lang zijn dominantie behouden binnen ISPs en hosting-omgevingen (dual-stacking) en dat zeker binnen enterprise-omgevingen. Op een gegeven moment krijg je een omslag punt, waarbij steeds meer aangeboden network services op het Internet IPv6-ready zijn in tegenstelling tot IPv4. Als dit punt gepasseerd is zal IPv4 naar mijn idee snel verdwijnen binnen het Internet.
Ik geloof niet dat de complexere enterprise netwerken op korte termijn hun gehele network design omgooien om ‘maar’ IPv6 te ondersteunen. Het brengt immers ook wat beveiligingsrisico’s met zich mee. Private adressen genoeg.
ISPs en hosters zullen wel moeten om aan de groei te kunnen voldoen. Ik verwacht niet dat translatie (NAT-PT) veel gebruikt gaat worden.