Werkgevers die uitzonderlijk goede ict'ers willen werven, maken het zich wel erg moeilijk. Tenzij er een riante beloning tegenover staat, zouden zulke werknemers liever kiezen voor een carrière als zelfstandige zonder personeel (zzp). Loopbaanadviseur Peter Ambagtsheer: 'Het blijft moeilijk.'
Recruiters stelden eerder dat werkgevers vaak onrealistische eisen stellen aan de ict'ers die zij willen werven. De werknemers zouden bijvoorbeeld niet alleen verstand moeten hebben van techniek, maar ook moeten weten hoe zij hun producten moeten verkopen. Ook struikelen recruiters over verlanglijst waarop een ict'er staat die jong is, maar toch veel werkervaring heeft.
Interessante beloning
Los van het feit dat zulke werknemers nauwelijks te vinden zijn, gaan ict'ers die aan alle eisen voldoen vaak liever aan de slag als zzp'er. 'Ze hebben de werkgever simpelweg niet nodig en regelen zaken graag rechtstreeks met de klant', zegt loopbaanadviseur en Computable-expert Peter Ambagtsheer. 'Beleid van ceo's en rendementseisen van aandeelhouders voegt voor deze ict'ers niets toe. Het werven van zulke mensen lukt dus alleen als er een interessante beloning wordt geboden en dan nog blijft het lastig.'
Ook 'Marcia' die reageert op eerdere berichtgeving over het onderwerp denkt er zo over. 'Als je goede commerciële vaardigheden hebt, dan gebruik je die om zelfstandig te gaan werken', stelt ze.
Paleis Soestdijk
Volgens detacheringsbureau Yer is het een van de oorzaken die er de komende jaren voor zorgt dat het tekort aan ict'ers weer toeneemt. Werkgevers die desondanks geen genoegen willen nemen met een ict'er die niet perfect is maar wel goed, moeten bereid zijn een flinke som geld neer te leggen, stelde Yers senior consultant Sadako Huitema eerder. 'Het is net als bij het kopen van een huis: je kunt niet voor twee en een halve euro in paleis Soestdijk gaan wonen.'
Een vaste baan “voor het leven” bestaat al lang niet meer. Ook ik had ooit een vaste aanstelling voor onbepaalde tijd bij de overheid. Tot de reorganisatie zich aandiende. Met een leuke zak geld vertrokken en zelfstandig geworden (dik 4 jaar geleden). Ik heb er GEEN DAG spijt van gehad ! Maar laten we nou niet allemaal ZZP-er worden s.v.p. Dan krijg ik teveel concurrentie jongens !!
Ton: “ZZP-en heeft ook nadelen, dat hebben er veel ondervonden de laatste jaren. Kies wat het best bij je past, maar kijk ook eens naar de nadelen van ZZP-er zijn.”
Okee Ton, noem dan ook eens een aantal van die nadelen? Wegen die op tegen twee keer zoveel verdienen en veel meer vrijheid?
Ik ben anderhalf jaar geleden als ZZP’er begonnen, heb ondanks de crisis geen dag thuis gezeten, en zou absoluut niet meer terug willen naar werken voor de baas.
Dit is geen nieuws, wij zijn tien jaar geleden begonnen uit de overtuiging dat het talent van de toekomst een zelfstandig specialist zal zijn.
Een ZZP-er heeft zeker in de huidige arbeidsmarkt veel kansen. Veel werkgevers hebben inmiddels weer behoefte aan ICT expertise maar willen of kunnen niet investeren in vaste contracten. De “flexibele schil” wordt in steeds meer bedrijven gemeengoed.
Zoals 6poten eerder al schreef zitten veel bedrijven vast aan ouderwetse salarisstructuren waardoor een goede beloning van ICT talent niet mogelijk is. Het tarief voor ZZP-ers wordt bepaald door hun talent, opleiding en ervaring. Loon naar werken dus en het leeftijdsaspect telt nauwelijks mee.
Daarnaast kunnen ZZP-ers hun eigen ontwikkeling bekostigen en dat is in de huidige markt, waarin veel werkgevers niet willen of kunnen investeren in de opleiding van eigen of nieuw personeel, een groot voordeel.
Een talentvolle en gedreven ICT-er kan als ZZP-er zeker meer verdienen dan iemand in loondienst, maar veel ZZP-ers verkijken zich wel op reserveringen, kosten van opleidingen, verzekeringen, vervoer etc. Er kleven zeker ook nadelen aan het ondernemerschap die echter voor iedereen anders werken. Denk daarbij aan het actief jezelf moeten verkopen, geen vaste collega’s, administratieve rompslomp en de verantwoordelijkheid om verstandig met je inkomsten om te gaan. Er komen echt wel periodes waarin je maanden geen werk zult hebben!
Mensen misschien een beetje off-topic, maar kan uit ervaring spreken dat een goede medewerker blijkt uit hoe zeker hij/zij is over zijn/haar onzekerheden. Lees goed wat er staat! Zeker zijn over je onzekerheden. In 90% van de gevallen hoor ik hoe goed mesen zijn in iets, maar nooit dat ze niet goed zijn in x, y of z!?
Ik ben zelf ook zo’n bewuste ZZP’er sinds jan. 2009 en ben voor de start eerst gaan nadenken over m’n onzekerheden en daar oplossingen voor bedacht. Bijv. ik ben maar alleen. Oplossing was betrouwbare partners zoeken die tijdens ziekte/vakantie opvang kunnen bieden, etc.
Resultaat is dat ikzelf kan doen waar ik goed in ben. Dingen die ik niet goed kan (of wil kunnen) bijv. routers programmeren, laat ik door een samenwerkende partijd uitvoeren. Kortom doen waar je goed in bent!
Heel herkenbaar, ben bij een beleggings maatschappij in Amsterdam tegen hetzelfde aangelopen, advertentie heeft er al meerdere keren onder verschillende namen ingestaan, ze zoeken het schaap met 5 poten die niet bestaat. Als je dan een interview krijgt dan zit er zo’n Jort Yup tegenover je, die zinloze vragen stelt en zichzelf heel belangrijk vind. Kortom, zoek lekker verder de komende jaren.
En ook hier blijkt uit zowel artikel als reacties een fundamenteler probleem. Nl. de rolinvulling van HRM/Recruiting, en veel recruitingbureaus. Deze hebben een spilfunctie en daarmee een machtsrol verworven.
Symptomatisch lijkt het gebrek aan inhoudelijke kennis, de rigide opdrachthouding en het arrogante gedrag.
Een kandidaat wordt zodoende niet zelden geconfronteerd met mensen op ruime afstand van de opdrachtsituatie, die acteren vanuit een procesrol (‘hoe vul ik deze aanvraag z.s.m. in’), die alles uitgelegd moeten krijgen maar weinig willen aannemen en die hun soms duidelijke onzekerheid willen camoufleren door de kandidaat te kleineren.
En dit is diep ingewoekerd. Getuige het feit dat de eindgebruiker/opdrachtgever zelf aangeeft dat hij het anders zou willen, maar dat hij niet om ze heen kan.
@PeWe: Juist, helemaal mee eens en kan het zelf niet beter verwoorden. Misschien een beetje kort door de bocht maar we worden er echt allemaal beter van als alle bedrijven hun HRM/recruiting-afdeling zouden opheffen want die personen staan echt veel te ver van de vacante functies af.
@PeWe en @Richard,
Ik word nieuwsgierig! Op welke voorvallen -niet zijnde de eerdere reacties op het forum- baseren jullie die pittige uitspraken hierboven? Waar blijkt het uit?
@Peter: HR-medewerkers krijgen een profiel mee om op zoek te gaan. Goede ICT-ers zijn moeilijk te vinden dus nodigen ze alles uit wat los en vast zit. Ik heb zelf meegemaakt dat er tijdens een gesprek eisen werden gesteld die compleet niet in een vacature stonden vermeld. Waarom niet? Simpel, omdat er dan nauwelijks kandidaten zouden komen opdraven met de gestelde salarisindicatie. Als je vervolgens aangeeft dat je niet voldoet aan die eisen maar wel over andere eisen beschikt die net zo belangrijk zijn, wimpelen ze die weg met kulredenen. Ze snappen het kruisverband niet omdat ze inhoudelijk niet weten hoe het in zijn werk gaat. Ik maak altijd de vergelijking dat ze bijvoorbeeld een rode auto zoeken, en niet snappen dat wanneer iemand een blauwe heeft en zelf aanbiedt hem gratis rood te spuiten ze ook precies hebben wat ze zoeken. Maar nee, je valt dan af omdat ze niet verder kijken dan hun neus lang is.
Als we het vervolgens gaan hebben over de Recruitingbureau’s:
Iedereen die wel eens gesprek heeft gehad met een medewerker van een Recruitingbureau weet dat het niets meer zijn dan gecamoufleerde verkopers die mensen proberen te “verkopen”. Ik heb er meer dan je op twee handen kunt tellen gesproken en in grote lijn zijn ze gelijk qua werkwijze. Ze willen met je praten omdat ze aanknopingspunten zien, vervolgens vragen ze je om je eigen CV behoorlijk aan te dikken om voor een functie in aanmerking te komen waarop jezelf helemaal nooit zou solliciteren. Uitkomst is vervolgens dat je veel onzinnige gesprekken aangaat en dat alleen maar zodat het Recruitingbureau in het oog blijft van de werkgever.