Ervaren ict-medewerkers kunnen veel voor een organisatie betekenen. Een behoorlijk aandeel van de werkeloze ict-medewerkers is zeer ervaren en breed georiënteerd. Het lukt hen moeilijk aan een baan te komen, wat is hiervan de oorzaak en is dit terecht?
De werkeloosheid is ook onder ict'ers toegenomen, maar voor werkgevers is het erg moeilijk om passende kandidaten voor openstaande vacatures te vinden. Een kandidaat moet aan alle eisen voldoen, recente ervaring hebben met de gevraagde software, ruim gecertificeerd zijn en met het salaris van een junior medewerker genoegen nemen. Werknemers die jarenlang eenzelfde rol hebben vervuld bij een werkgever zonder voldoende bijscholing, vallen al snel af omdat deze niet aan alle eisen voldoen. Een gemiste kans volgens mij. Verder kan het toch niet zo zijn dat een goed geschoolde, gemotiveerde arbeidskracht wordt veroordeeld tot zeventien jaar bijstand als hij/zij rond het vijftigste levensjaar zijn/haar baan verliest. Diverse organisaties trachten werkelozen met talent snel weer terug in het arbeidsproces te plaatsen.
Bovendien vraag ik me af of het mogelijk is als hr-medewerker of recruiter een goede selectie te maken uit de vele eisen die de organisatie stelt. Welke eisen zijn relevant en welke zijn wenselijk of zelfs overgenomen uit een andere vacature? Ervaren ict'ers hebben veel opleiding en ervaring, maar misschien staan de gevraagde tools niet genoemd in het CV van de kandidaat. Een mailtje of telefoontje om navraag te doen of de betreffende kandidaat ervaring heeft op een bepaald gebied is een gemiste kans voor kandidaat en werkgever. De ervaren kandidaten worden afgewezen. Vaak niet terecht, met als gevolg dat de organisatie verstoken blijft van goede ondersteuning, of deze expertise extern inkoopt en een nieuwe procedure opzet om een geschikte kandidaat te vinden. Naar mijn mening had die ervaren kandidaat, eventueel met scholing, in veel gevallen wel kunnen passen.
Ervaren ict'ers kunnen nieuwe zaken terugkoppelen aan hun opgedane ervaring en leren daardoor snel en effectief, hebben een goed totaaloverzicht en kennen de taal van de business. Bovendien hebben ze ook levenservaring, projectervaring en kunnen op diverse niveaus communiceren. Bovendien hebben zij vaak aan een half woord genoeg. Dit moet een reden zijn voor de werkgever ervaren kandidaten uitgebreider tegen het licht te houden. Nu zijn er nog voldoende ervaren ict'ers beschikbaar voor de markt, maar aangenomen dat de vraag snel aantrekt zullen deze ervaren krachten hun weg gaan vinden op de arbeidsmarkt of als zelfstandige. Gevolg zal een prijsopdrijving zijn, veroorzaakt door de werkgevers. Zij investeren te weinig in hun ict-medewerkers en betalen daar straks de tol voor.
Door eigen ict'ers goed op te leiden, toekomstperspectief en zekerheid te bieden kan je een slag maken. Stimuleer werknemers bij te studeren, zowel op het gebied van business als ict. Hierdoor krijg je tevreden en betrokken ict-medewerkers die bovendien niet zo snel een overstap willen maken naar de concurrent of als zelfstandige aan de slag gaan. Een ervaren ict-medewerker heeft meerdere talenten, is in staat een jong team te coördineren, is goed gemotiveerd, heeft geleerd van zijn fouten, kent het vak en kan nog jaren mee.
Helemaal mee eens, maar feit blijft dat een 57-jarige, zeer ervaren maar werkloze, ICT’er niet aan de bak komt.
Als ervaren ICT’er boven de 50 jaar, maak je geen kans meer op de arbeidsmarkt. Ik hoop dat in de toekomst de nood zo hoog wordt bij de werkgevers die ICT’ers boven de 50 jaar afwijst, dat ze op hun knienen naar je toe zullen komen en vragen wil ja asjeblieft voor ons komen werken. En die tijd zal aanbreken als alles zo door blijft zoals het nu gaat.
Wat zijn de feiten? Is er onderzoek gedaan?
Ik ben het 100% eens met je mening, voor mij hoef je absoluut niet te motiveren waarom 50+ werknemers waardevol zijn.
Maar ik zou heel graag feiten zien, omdat mijn persoonlijke ervaringen niet overeenkomen met wat in het artikel wordt omschreven.
De enige ICT’er die ik zekf ken die met 50+ niet aan een baan kan komen is er een die tijdens zijn vorige baan ook al niet productief was. Met name omdat hij geen opleiding had, zijn kennis ook niet bijhield en dat gebrek aan kennis vervolgens gebruikte als excuus om werk te weigeren.
Daarnaast zijn er natuurlijk subjectieve ervaringen waarbij mensen denken dat ze worden afgewezen vanwege de leeftijd maar waarbij de werkelijke reden een andere is.
Van ICT-collega’s die rond de 20 of 30 jaar oud zijn (de perfecte leeftijd toch?) hoor ik ook regelmatig dat ze worden afgewezen bij sollitaties. Met vage termen als ‘overgekwalificeerd’ en dat ze ’toch niet echt op zoek waren’. Niet alleen 50+’ers hebben het moeilijk om nu aan werk te komen.
Mooi pleidooi, maar voor wie? Aangezien iedereen zelf mag uitmaken of iemand aangenomen/afgewezen wordt zal er nu echt niemand zijn die denkt: “goh, laat ik eens een 50-plusser werven”. Alles wat “jong” is, is nu in de mode en in het nieuws (de jongste burgemeester, de jongste hoofdredacteur, de jongste minister president).
Maar: wie heeft de oudste?
En @Willem: voordat ze op hun knien naar je toe moeten gaan kruipen gaan de landsgrenzen echt wel open.
Mooi streven…
Het draait echter alleen maar om de centen en de ego-s in het MT-team.
Ouder == Wijzer!
Oudere werknemers zijn dus ouder, hebben meer levens-ervaren, zijn veel-eisender en dus op vele gebieden wijzer dat de zittende elite binnen een bedrijf.
En dat kan niet.. volgens het huidige mt-gedachtengoed. De baas is de baas en de rest zijn visie moet volgen.
Wat zou het toch mooi zijn als
– er een management-opleiding zou komen die de focus zou leggen op de WAARDE van het MENSELIJKE Kapitaal binnen een bedrijf
– Die aanstaande managers zouden leren leren van “de oudere generatie” i.p.v. weg te saneren als kostenpost
Nijenrode?? Goed voor voor een Nieuwe BusinessClass?
Beste allemaal,
ben het helemaal met de schrijver eens. We willen toch in Nederland aan het werk blijven en juist ervaren medewerkers hebben veel kennis en ervaring, waarvan het van belang is deze in de organisatie te koesteren.
Ook wil ik aanhaken bij RV: Het wordt hoog tijd dat de menselijkheid weer terug komt in een arbeidsrelatie, waarbij de MENS centraal komt te staan, en dan pas de klant, de aandeelhouder, de winst uit onderneming.
LS
Ik denk dat je boven je 50ste een baan wel kunt vergeten. ICT-ers worden steeds meer als een soort disposable gezien. Je gebruikt ze zolang je de aanwezige kennis/ervaring voor een bepaald doel nodig hebt, en dan schuif je ze weer aan de kant. Ik heb dat vaak zien gebeuren. Bedenk wel dat een ervaren ICT-er over het algemeen overgekwalificeerd is voor de meeste banen. De enige manier om te kapitaliseren op je ervaring, is door ZZP-er te worden en je te specialiseren in iets waarin je toekomst ziet.
Ik word zelf binnenkort 62 en zit ruim 40 jaar in het vak. Afgezien van enkele jaren, ben ik altijd ZZP-er geweest. Ik heb nooit last gehad van crises, alleen wat uitval door gezondheidsklachten, maar dat was het dan ook.
Helemaal mee eens. Zit al een tijd thuis op de bank. Van alles benaderd, allround ICT maar de papiertjes ontbreken. Weet vaak de gecertificeerde / gediplomateerde medewerkers te wijzen op het feit dat het niet alleen maar next, next, next klikken is in de ICT. Mhh ZZP’er worden, tja dan ligt de zelfstandige ondernemer er vaak ook als eerste uit. Zonde van mijn kennis maar ik overweeg een wending te geven aan mijn carriere naar iets waar kennis gewoon gewaardeerd wordt. Jammer hoor!
@Stef
Voor IT-ers geldt kennelijk/helaas: maak je uit de voeten naar een normale bedrijfstak voor het te laat is.. Een normale bedrijfstak kun je de IT na al die jaren nog steeds niet te noemen.
Helemaal mee eens! Helaas met 46 jaar jong werkloos. De afgelopen jaren hard gewerkt en minder gelegenheid gekregen om certificaten te halen. Veel gezien en de 2e keer door een crisis aan de kant… Vorige week wist mij een HRM’er mij te vertellen dat ik best wel onderbrekingen had in mijn CV. Ondanks de uitleg geen begrip. Afwachten en bezig blijven soms is dit wel zwaar. Is ZZP de toekomst? Ik heb alleen PM en algemene management ervaring dus geen specialisme. Wat is wijsheid..