Telecomaanbieder KPN doet in het najaar van 2010 de eerste praktijkproeven met 4G, de nieuwe generatie mobiele telefonie. Dat meldt woordvoerder Stephen Hufton van het bedrijf. In tegenstelling tot Vodafone en T-Mobile, kan KPN niet putten uit buitenlandse ervaringen met de nieuwe technologie.
De telecombedrijven verwierven in april 2010 extra frequentieruimte waarin ze 4G-diensten kunnen aanbieden. Een voorwaarde daarbij is dat deze diensten binnen twee jaar commercieel worden benut in een geografisch beperkt gebied. 'We zullen uiteraard in elk geval voldoen aan de verplichtingen uit hoofde van de vergunning', zegt Hufton van KPN.
De snelheid waarmee KPN het nieuwe mobieletelefonienetwerk ontwikkelt en in gebruik neemt, is volgens de woordvoerder afhankelijk van enkele factoren. Zo moet er voldoende vraag zijn uit de markt. Het hangt ook af van de beschikbaarheid en de prijs-kwaliteitverhouding van apparatuur, zegt hij. Dat geldt dan voor apparatuur voor de netwerkinfrastructuur en voor de telefoontoestellen zelf.
Buitenlandse tests
Concurrent Vodafone is in andere landen, zoals Italië, al druk aan het testen van 4G-netwerken. In Nederland kan de aanbieder met de verworven frequenties 'een begin maken met LTE, maar met snelheden tot 50 mbps', aldus een woordvoerder van het bedrijf. T-Mobile doet 4G-tests in Duitsland en Oostenrijk en wil verder niets melden over eventuele proeven in Nederland.
Ook Tele2 en de samenwerkende kabelaars Ziggo/UPC verkregen in april frequenties. UPC's Belgische zusterbedrijf Telenet experimenteert sinds april 2010 met de nieuwe technologie, als eerste in de Benelux. Tele2 test sinds half juli met de 4G-technologie LTE in Diemen en Amsterdam. Bovendien bouwt het bedrijf een commercieel 4G-netwerk in Zweden, waarvoor het samenwerkt met concurrent Telenor. Zo'n samenwerking ziet Tele2 in Nederland ook wel zitten.
Exploitatie
Net als Ziggo en UPC moet Tele2 de dienst binnen twee jaar commercieel exploiteren in een gebied van tenminste tachtig vierkante kilometer. KPN en Vodafone moeten de verworven frequenties binnen twee jaar gebruiken in een gebied van tenminste veertig vierkante kilometer en T-Mobile in twintig vierkante kilometer. Dat is afhankelijk van het aantal verworven vergunningen.