Over minder dan twaalf maanden is de voorraad IPv4-adressen definitief opgedroogd. Daarop wijst netwerkexpert Sander Steffann in een recente bedrage op Computable. De vijf regionale organisaties die wereldwijd zijn belast met de toewijzing van de numerieke ip-adressen, zijn op 10 juli 2011 door hun buffers heen. Verschillende organisaties roepen de ict-wereld al tijden op om over te stappen op internetprotocol versie 6 (IPv6), de opvolger van IPv4.
Steffann verwijst voor zijn voorspelling naar het internetprogramma dat werd gebouwd door het Asia Pacific Network Information Centre (APNIC) in het Australische Brisbane. De instelling ontwikkelde een scriptje dat voorspelt hoeveel IPv4-adressen nog beschikbaar zijn. Het programma maakt onderscheid tussen de adressen die door de IANA (Internet Assigned Numbers Authority) en door de vijf regionale internetregistries (RIPE, ARIN, LACNIC, APNIC en AFRINIC) worden uitgegeven.
De IANA raakt al volgens de Australiërs al op 1 juli 2011 door zijn voorraad IPv4-adressen heen. Bij de vijf regio-organisaties wordt de bodem van de voorraad bereikt op 20 januari 2012.
Vijfmaal zestien miljoen
De laatste adressen uit de wereldwijde voorraad worden door de IANA verdeeld onder de vijf regionale registries. Elke regio krijgt volgens Steffann nog een blok van zestien miljoen IPv4-adressen. Die gebruiken ze vooral om nieuwe en bestaande ondernemingen en internet service providers nog van adressen te voorzien. Deze organisaties moeten opvolger IPv6 dan wel invoeren of al hebben ingevoerd om nog aanspraak te maken op de laatste IPv4-adressen.
In Nederland zijn veel grote internet service providers al over op IPv6, of ze testen er op grote schaal mee. Een enkeling biedt zijn klanten een gratis IPv6-modem. Voor veel bedrijven zou een overstap naar het nieuwe protocol worden belemmerd doordat IPv6-modems te duur zijn. Er zijn ook andere redenen om nog niet over te stappen. Veel websitebeheerders maken zich nog niet druk om de kwestie. Slechts weinig netwerkbeheerders zijn voorbereid op IPv6.
Waarom IPv6?
Een internetadres bestaat uit een aantal cijfers. Bij het internetprotocol versie 4 (IPv4) zijn vier miljard combinaties mogelijk. Dat zijn er onvoldoende om alle apparaten ter wereld van een ip-nummer te voorzien. Daarom is een nieuw internetprotocol ontwikkeld: IPv6.
De voorspellingen lopen uiteen, maar de meeste instanties gaan er vanuit dat er in de loop van 2011geen IPv4-adressen meer zijn. Voor die tijd moet worden overgestapt op IPv6. Als dat niet gebeurt, zullen de delen van het internet die alleen IPv6 ondersteunen, niet voor iedereen toegankelijk zijn. Wie de overstap naar IPv6 nog niet heeft gemaakt, kan dan niet meer communiceren met het ‘IPv6-only’ deel van het internet.
De hoax is weer gaande begrijp ik. Je kunt dit soort berichten toch onmogelijk nog serieus nemen. Ik doe hierbij een meer realistische voorspelling: De komende 5-10 jaar zitten we met z’n alle nog gewoon op IPv4.