De kans is groot dat Tele2 in Nederland niet alleen, maar samen met een andere telecomaanbieder een landelijk lte-netwerk gaat bouwen. Vijf partijen verwierven tijdens de 2,6 GHz-veiling frequentieruimte voor 4G- telefoniediensten, maar ‘het is onwaarschijnlijk dat er echt vijf netwerken worden gebouwd.’ Dat zegt strategisch ontwikkelingsdirecteur Bob Bunnik van Tele2 tegen Computable. Ziggo/UPC is de voor de hand liggende partij.
Volgens Bunnik is het waarschijnlijk dat nieuwe aanbieders samen een netwerk gaan delen. Dat gebeurt bijvoorbeeld al in Zweden, vertelt hij. Daar bouwen de concurrenten Telenor en Tele2 een 4G-netwerk dat ze vervolgens afzonderlijk gaan exploiteren. In andere landen, zoals in Kroatië, deelt Tele2 een netwerk op basis van nationale roaming. Directeur Bunnik wil niet speculeren met welke aanbieder zijn bedrijf in Nederland een gezamenlijk 4G-netwerk zou willen bouwen.
Ziggo/UPC
Het gelegenheidsduo Ziggo/UPC is daarvoor de meest voor de hand liggende partij. Deze twee kabelbedrijven namen samen deel aan de 2,6 GHz-frequentieveiling van april 2010 en moeten net als Tele2 vanuit het niets een netwerk opzetten. Volgens woordvoerder Ronald Sutmuller van UPC is het echter nog niet duidelijk welke vorm de uitrol van het 4G-netwerk krijgt. Wel bevestigt hij dat zijn bedrijf samen met Ziggo daarvoor momenteel plannen ontwikkelt. Ziggo wil niet inhoudelijk reageren, behalve dat het bedrijf separaat en samen met UPC de mogelijkheden bekijkt.
Ook KPN, Vodafone en T-Mobile verwierven bij de 2,6 GHz-veiling nieuwe frequenties. Zij hebben echter elk al een eigen netwerk voor gsm, umts en hspa, legt KPN-woordvoerder Stephen Hufton uit. ‘In tegenstelling tot nieuwe toetreders hebben wij al een landelijk dekkend netwerk voor snelle mobiel breedbanddiensten op basis van umts/hspa. We blijven investeren in de kwaliteit en prestaties van dit netwerk.’
Vodafone, T-Mobile en KPN kunnen weinig melden over de uitrol van 4G in Nederland. Vodafone en T-Mobile experimenteren in het buitenland met de nieuwe technologie. KPN doet in het najaar de eerste proeven, aldus de woordvoerder.
Exploitatie
Tele2 heeft sinds half juli een lte-proefopstelling in Diemen en Amsterdam. Net als Ziggo/UPC moet Tele2 de dienst binnen twee jaar commercieel exploiteren in een gebied van tenminste tachtig vierkante kilometer. Beide bedrijven verwierven namelijk vier vergunningen, met elk een verplichte minimale uitrol van twintig vierkante kilometer. De directeur van Tele2 zegt dat landelijke uitrol alleen kan als ook de 800 en 900 MHz-frequenties worden geveild.
KPN en Vodafone moeten de verworven frequenties binnen twee jaar gebruiken in een gebied van tenminste veertig vierkante kilometer (beiden kochten twee vergunningen), en T-Mobile twintig vierkante kilometer (één vergunning).