De Algemene Rijksvoorwaarden Bij IT-Overeenkomsten (Arbit) zijn gepubliceerd in de Staatscourant. De voorwaarden bestaan uit 84 artikelen die de verhouding tussen de overheid als opdrachtverlener en ict-bedrijven als leverancier vastleggen. De belangrijkste vernieuwingen in de Arbit hebben te maken met de ondersteuning door ict-dienstverleners.
Hoewel nu pas officieel gepubliceerd, waren veel bepalingen al eerder uitgelekt. Zo worden leveranciers verplicht om gebreken aan de door hen opgeleverde systemen gratis te verhelpen, zodra het euvel zich binnen een jaar na oplevering openbaart. Ook moeten ze de geleverde technologie tenminste vijf jaar onderhouden. Dat geldt ook voor oude releases van software.
Aansprakelijkheid
Andere bepalingen pakken gunstiger uit voor de ict-bedrijven. Zo komt er een aansprakelijkheid van maximaal viermaal de opdrachtvergoeding tot een maximum van 1.250.000 euro per aanspraak, en komt het risico van beschadiging of verlies van producten vanaf de aflevering voor rekening van de opdrachtgever. Ook moet de overheid de leverancier binnen twee weken na oplevering laten weten of hij het opgeleverde accepteert of niet.
Ook de aanbesteding zelf wordt duidelijker gemaakt. Leveranciers moeten verplicht informeren naar de doelstellingen en de organisatie van de opdrachtgever. De overheid gaat er als opdrachtgever vanuit dat de ict-bedrijven meedenken over de uitvoerbaarheid van de opdracht.
Open source
De ict-rijksvoorwaarden zijn in eerste plaats geschreven voor gebruik van gesloten software. Dat heeft vooral te maken met de gebruiks- en eigendomsbepalingen, die voor open source software anders zijn dan voor gesloten source producten. 'Een overheidsorganisatie die open source software wil gebruiken, dient de juridische afdeling van het ministerie in te schakelen voor het maken van adequate aanpassingsbepalingen', meldde een woordvoerder van het coördinerende ministerie van Binnenlandse Zaken eerder aan Computable.
Begin juli 2010 ging de ministerraad akkoord met de nieuwe rijksvoorwaarden. De voorwaarden zouden zorgen voor flexibelere contracten van de Rijksoverheid met ict-leveranciers. Branchevereniging ICT~Office vindt de nieuwe voorwaarden echter niet werkbaar, nu de overheid het risico van projecten meer bij de leverancier neerlegt.