De tijd waarin BI nog een project was, laten we anno 2010 achter ons. Business intelligence, of beter informatiemanagment, is een bedrijfsfunctie waarbij goede informatievoorziening als dagelijks primair proces moet worden beschouwd. Dit betekent dat de motor onder deze informatievoorziening (het datawarehouse) nodig een periodieke APK moet krijgen.
Niet zelden werd een datawarehouse ontwikkeld om er vervolgens alleen nog maar zaken aan ‘vast te plakken', zonder eens kritisch te kijken naar het geheel. Een datawarehouse dient systeem-onafhankelijk en tijdloos te zijn. Een goed datawarehouse kan vele jaren mee en wordt rijker naarmate de tijd verstrijkt. Het ondersteunt de primaire en secundaire processen van een onderneming. In mijn opinie is datawarehouse lifecycle management (DWLM) de juiste oplossing voor het up-to-date houden van alles rondom de juiste informatie op het juiste moment.
DWLM is een combinatie van processen (denk aan data governance, master data management en meta data management) en technische verbeteringen en aanpassingen (producten, tools en infrastructuur) en het gedrag van mensen die werken met informatie (besluitvormingsprocessen).
Daar waar conventionele ontwikkelmethodieken gebaseerd zijn op de watervalmethode voor lifecylcle management (en dus change management/veranderingen), kent het datawarehouse lifecycle management een serie ‘loops' binnen een grote ‘loop', omdat men in staat moet zijn snel en adequaat te reageren op nieuwe informatie eisen.
Er zijn een aantal fasen in de context van DWLM: ontwerp, prototype, uitrol, dagelijkse operatie (run!) en verbeteringen. DHLM is een model dat naadloos van ontwerp en prototype naar de uitrol en run! loopt, en weer terug naar het ontwerp, maar ook tussendoor (van prototype terug naar ontwerp of van run! naar de uitrol). Dit proces zal steeds verder versnellen omdat eindgebruikers, businessanalisten en daarmee de informatiebehoefte in een steeds korte cyclus verandert. De vraag om nieuwe informatie en verandering is ad hoc en volgt elkaar steeds sneller op.
Waarom? Wat voorkomt datawarehouse lifecycle management? De bouw van een ‘dead-end' oplossing (dus zonder oog voor DWLM) die de behoefte van vandaag kan weer geven is een kort leven beschoren. Technologische en ontwerpkeuzes moeten flexibiliteit naar de toekomst garanderen. Dit gaat niet als men alleen de dag van vandaag in ogenschouw neemt.
De kosten voor de vervanging van een ‘dead-end' BI-omgeving met nieuwe technologie is opnieuw een tijdelijke oplossing, als men met dezelfde methode en processen aan de slag gaat. Het probleem wordt alleen vooruitgeschoven. De vernieuwingsvraag komt op termijn weer terug. Er verandert feitelijk niets.
Of helemaal geen maatwerk: door silo's of standaardoplossingen op administratieve systemen te implementeren. De verleiding om af te stappen van goede besluitvorming als met doel concurrentievoordeel te behalen, is geen verstandige keuze. Het lijkt een eenvoudige oplossing om risico's en grote maatwerk-datawarehouses en datamarts over te slaan, maar feitelijk introduceert men een 'dead-end' oplossing. Immers, de informatievoorziening wordt gedicteerd door de externe leverancier in plaats van de eigen besluitvormingsprocessen. Laat staan de beperkte mate van verandering die hierop kan plaatsvinden zodat de informatiebehoefte wijzigd.
Ook Gartner, Meta en IDC zijn overtuigd dat datawarehouse lifecycle management de volgende stap is binnen de evolutie van besturing van je organisatie op basis van goede informatie. Wie vandaag gaat starten, of vindt dat zijn huidige informatievoorziening niet meer voldoet, doet er goed aan te starten vanuit een de context van datawarehouse lifecycle management.
Inderdaad Joost, datawarehouses vandaag de dag zijn te vaak nog van gewapend beton. Mijn indruk is dat men vaak wel begint met het idee iets flexibels te bouwen, maar dan voor een dubbeltje op de eerste rang. Gaandeweg blijken daarna de problemen en dan is overnieuw beginnen op de goede manier zeer onaantrekkelijk: mensen bijscholen of vervangen, tooling aanschaffen, kennis inkopen, al dat moois weggooien, opnieuw bouwen maar dan goed en bovenal: toegeven dat je eigenlijk verkeerd was begonnen. Doormodderen dan maar.
Het lijkt wel software engineering. Sterker nog, dat is het natuurlijk.
Misschien helpt een slooppremie voor oude datawarehouses? Een tientje per gigabyte.