Werkgevers die op zoek gaan naar nieuwe ict'ers, moeten duidelijker zijn in hun wensen. Nu noemen ze nog te vaak te veel verschillende capaciteiten in hun personeelsadvertenties, stellen recruitmentmedewerkers. Dit zou onder andere komen, doordat ze niet weten welke combinaties van ict-vaardigheden in de markt beschikbaar zijn.
Volgens wervingsmedewerkers weten ict-managers niet welke vaardigheden zij redelijkerwijs van een ict'er kunnen verwachten. 'We krijgen geregeld verzoeken waarin om wel erg unieke kennis wordt gevraagd', merkt Mark Joosten van werving- en selectiebureau Computerfutures. 'Bijvoorbeeld een Oracle database administrator die het Oracle erp-pakket kan installeren en functioneel kan inrichten. Dit is zoiets als vragen om een metselaar met de vaardigheden van Jan des Bouvrie.'
Hoewel ict'ers met verstand van veel verschillende onderwerpen wel bestaan, zijn ze moeilijk te vinden. Werkgevers die zo'n unieke werknemer willen werven, moeten daar dus tijd voor uittrekken. Joosten: 'De vraag is of een organisatie tot Sint Juttemis wil wachten. Het kan namelijk makkelijk een jaar of langer duren voordat je zo iemand hebt gevonden.' Volgens de werver zouden werkgevers er daarom goed aan doen zich flexibeler op te stellen bij het bepalen van de zoekcriteria.
Indruk maken
Ook Peter Healey van vacaturewebsite IT Job Board vindt dat werkgevers hun wervingsmethode onder de loep moeten nemen. Volgens hem is het bijvoorbeeld slim ervoor te zorgen dat de sollicitant zich op zijn gemak voelt. 'Onthoud dat kandidaten nerveus kunnen zijn. Om een goed beeld te krijgen van zijn vaardigheden, moet je hem op zijn gemak stellen. Geef de solicitant de kans indruk op je te maken, in plaats van hem een ongemakkelijk gevoel te geven.'
Recruiter Jan Willem Gille van Human Capital Recruitment denkt dat de kritische houding van werkgevers geen lang leven is beschoren. 'In plaats van na sollicitatiegesprekken de best passende kandidaat aan te nemen, wordt nu doorgezocht tot de ideale kandidaat is gevonden', zegt hij. 'Ik verwacht dat werkgevers onder commerciële druk hun eisen weer naar beneden zullen bijstellen. Simpelweg doordat er niet voldoende goede mensen beschikbaar zijn.'
Interessant antwoord van ICT Recruiter Mark Joosten op ICT specialist (neem ik aan) Berry.
Volgens Berry moet de recruiter meer kennis van de specialismen opdoen. Volgens Mark moet de Recruiter zich beter profileren, zodat “nitwit” het ook snapt.
Maar is het niet juist de taak van de recruiter om geschikte specialisten te herkennen en het nitwit niveau te ontstijgen ?
Hoewel het artikel pleit voor een flexibelere houding van de werkgever, legt Mark er nog een werknemers-eis bij : Die moet zijn specialistische werkzaamheden in Jip en Janneke taal aan de recruiter uit kunnen leggen 😉
@ Freelancer
Daar kan ik je alleen maar gelijk in geven. Het is ook de bedoeling dat een recruiter boven dat nitwit niveau uitstijgt. Zelf vind ik het regelmatig erg vervelend dat ik de ICT specialist niet beter inhoudelijk kan selecteren. Ondanks dat dit een streven is waar onder meer ik iedere dag aan werk, is het helaas realiteit de 99% van de recruiters niet die diepgaande ICT kennis hebben die je ondermeer jij vraagt (en verwacht). Gezien dit gegeven is het wellicht handiger voor de ICT’er om hierin mee te gaan (hoe frustrerend ook). Tenslotte verander je de wereld niet zo 123 en is het beter om te kijken hoe je daar zelf het beste van kunt maken. Daarbij, wanneer ICT’er en recruiter hun sterke punten (lees kennis en commerciële vaardigheden) bundelen en daarmee goed samenwerken, kunnen vaak mooie win/win situaties ontstaan. Een hele andere benadering dus dan elkaars zwakke kanten te bekritiseren. (Ps. er zijn genoeg uitzonderingen van ICT’ers die commerciëler zijn dan de gemiddelde recruiter uitaard)
@Mark
Het is juist de bedoeling dat de recruiters juist meehelpen om de verwachtingen van de werkgevers naar een meer realistisch nivo bij te stellen. Dan pas heeft het uberhaupt zin om echt inhoudelijk op de zaak in te kunnen gaan om te kijken of reden is voor een gesprek.
En wat Heleen wellicht vergeten is te vermelden is het feit dat als een werkgever die ideale persoon heeft gevonden dat vaak achteraf blijkt dat het om een overgekwalificeerd persoon gaat en er dus geen uitdaging is en deze persoon binnen het jaar weer uitgevlogen is.
Maw vergeet die ambitie en ga nou eens pragmatisch te werken om een persoon te vinden die past bij die baan. Als je daar in moet investeren in bijv. scholing of kinderopvang dan heb je des te meer een gemotiveerd persoon omdat die merkt dat deze gewaardeerd wordt.
Wat mij in de markt opvalt is dat bedrijven precies dezelfde persoon willen hebben die ze net zijn kwijtgeraakt. Dit zijn vaak mensen geweest die al jaren in het bedrijf werkzaam waren en dus ook meegroeide met het bedrijf. Als je ergens intern zit, krijg je vaak de kans om allemaal kleine dingen op te pakken. Al deze kleine dingen worden in een vacature gezet om maar de “juiste” persoon (dus eigenlijk een kloon van de vorige medewerker) te werven. Het lijkt me beter (en sneller) om een bepaald kennis niveau te vragen van max. 5 producten. Op een gesprek met geselecteerde mensen kan dan bepaald worden of iemand in het bedrijf past, zowel kwa ervaring/kennis als persoonlijkheid. Door veel te veel specificatie in een vacature kan je net de man/vrouw mislopen die je graag zou willen werven.
@ Peter
Daar heb je gelijk in. Dat is ook wat wij vaak moeten doen. Zoals ik al aangaf heb ik ook wel eens een functie gehad waarin een bedrijf op zoek was naar een Oracle DBA die Oracle E-Business suite (finance en Manufacturing modules) moest kunnen installeren en tevens functioneel moest kunnen inrichten. Op zo’n moment leggen wij de klant uit dat het vrij onmogelijk is om zo iemand te vinden en dat ze er beter 2 of misschien zelfs 3 aparte functies van kunnen maken.
Wat je overigens schrijft over gemotiveerd en gewaardeerd persooneel, daar sla je de spijker mee op z’n kop. Zo had ik Heleen nog het volgende geschreven:
“Wat vaak vergeten wordt is dat veel ICT’ers een echte affiniteit hebben met de techniek en zaken snel oppakken. Voor de werkgever zou het daarom niet onverstandig zijn om zichzelf flexibeler op te stellen bij het bepalen van de criteria voor een nieuwe werknemer en te investeren in het opleiden van personeel in plaats van langer te zoeken. Door het vertrouwen wat je hiermee communiceert en de uitdaging voor de werkgever om zich verder te ontwikkelen, haal je hiermee vaak ook een stuk gemotiveerdere werknemers binnen.”
@ Dave
Erg goed punt, iets dat ik goed herken.
Tja. Werkgevers menen in tijden van crisis altijd de vis met de gouden vinnen uit de vijver te kunnen vissen. Max 25 jaar, HBO, alle certificaten en 5 jaar werkervaring. Communicatief sterk, zelfstarter, ondernemingsgeest, flexibel, opleidingen volgen in eigen tijd, downdrillbaar, zo snel van kleur kunnen veranderen als een kameleon, bereid tot onbetaald overwerk en dat alles voor het minimum.
Gelukkig zijn het vooral deze bedrijven met een vooreendubbeltjeopdeeersterang mentaliteit die de meeste en hardste klappen zullen krijgen.
werkgevers moeten zich realiseren dat de vijver met ict mensen, maar een x grootte heeft en er niet veel mensen bij komen.
veel jonge mensen kiezen tegenwoordig sneller een ander vak dan de ict, en dit is op alle school lagen (mbo/hbo)ook te merken. veel scholen hebben hun ict opleidingen zelfs al gesloten. zelfs bij re-integratie trajecten voor werkloze ict’ers, hebben ze het moeilijk om een klas gevuld te krijgen.
het gevolg laat zich raden, er komen steeds minder ict’ers er bij, terwijl ict’ers nodig zijn.
het vinden van een duizendpoot (want dat moet je wel zijn, als ik de meeste vacatures mag geloven) word dus steeds moeilijker. je zult als werkgever wel soepeler moeten worden, wil je nog mensen krijgen om het werk te doen. als het werk niet gedaan word, kost het de werkgever ook geld en klanten.
Wellicht dat de (IT Community) en de IT recruiters idd beter hand in hand de markt kunnen betreden (als het een win/win situatie betreft) kennis is macht.
Tegenwoordig zijn er zoveel agencies op de markt dat je door het bos de bomen niet meer ziet. Ik zie alleen maar kwantiteit….waar is de kwaliteit?
May the force be with you