Technisch moet hij zijn, maar ook marktgericht. Communicatief vaardig en analytisch en als het even kan met flink wat ervaring, maar ook weer niet te oud. De perfecte ict' er moet aardig wat in zijn mars hebben. Hoewel de arbeidsmarkt weer iets aantrekt, hebben werkgevers nu nog de mogelijkheid kritisch te zijn in hun wervingsbeleid. Als sollicitant zit je er maar mooi mee.
Daar komt bij dat sommige personeelsfunctionarissen hun sollicitanten graag het vuur na aan de schenen leggen. Door het stellen van lastige vragen hopen zij te weten te komen wie zij tegenover zich hebben. Gecombineerd met de uitgebreide verlanglijst die op tafel ligt, heeft de solliciterende ict'er het niet makkelijk.
Peter Healey van vacaturebank IT Job Board herkent dat wel. 'Kandidaten krijgen het gevoel dat werkgevers niets anders willen dan perfectie', merkt hij. 'Die drang naar het vinden van de perfecte ict'er wordt vaak veroorzaakt doordat werkgevers veel investeren in hun personeel. Het vinden van de juiste kandidaat wordt daardoor ontzettend belangrijk.'
Sleutelwoorden
Recruiter Mark Joosten van Computerfutures denkt dat de werkzoekende ict'er al vóór het sollicitatiegesprek moet beginnen met het vergroten van zijn kansen. Volgens hem hebben veel hr-medewerkers en ict-managers vaak weinig verstand van ict. Daarom zouden zij bij het doornemen van cv's vooral kijken of bepaalde sleutelwoorden erin voorkomen. Joosten: 'Geef zo duidelijk mogelijk aan met welke technieken, tools, systemen, processen, omgevingen, versies en ontwikkeltalen je gewerkt hebt. Zo zien recruiters sneller of het cv past bij de eisen van de werkgever.'
Ict'ers die met succes deze horde genomen hebben, moeten vervolgens goed voor de dag komen in het sollicitatiegesprek. Volgens Peter Healey zijn werkgevers vaak op zoek naar medewerkers die iets nieuws willen leren. 'Laat in het gesprek zien dat je daarvoor openstaat', adviseert hij. Het tonen van enthousiasme is daarbij nuttig.
Ongeïnteresseerd of arrogant
Volgens Healey en Joosten zijn werkgevers best bereid te investeren in nieuwe medewerkers, mits ze gemotiveerd overkomen. Joosten: 'Als een ict'er niet alle kennis in huis heeft, maar wel enthousiast is over zijn werk, dan hebben werkgevers vaak toch genoeg vertrouwen in de kandidaat om hem of haar aan te nemen.'
Voor functies waarbij de ict'er in contact komt met klanten is het laten zien van motivatie extra belangrijk. Een sollicitant die ongeïnteresseerd of arrogant overkomt, maakt het zichzelf erg moeilijk. 'Let niet alleen op wat je zegt, maar ook op je lichaamstaal', adviseert Healey. 'Personeelsfunctionarissen gaan er vanuit dat je je bij een klant hetzelfde gedraagt als tijdens het sollicitatiegesprek.'
De sollicitant die uitzoekt hoe hij op andere mensen overkomt, is dus goed bezig. Dat wil overigens niet zeggen dat werkzoekende ict'ers een toneelstukje moeten opvoeren. Loopbaanadviseur Peter Ambagtsheer stelt dat werkzoekenden altijd zichzelf moeten blijven, hoe felbegeerd de baan in kwestie ook is.
Volgens de eigenaar van adviesbureau Mentaspex moeten werkgever en werknemer samen bekijken of het verschil tussen vraag en aanbod overbrugd kan worden. Hij doelt bijvoorbeeld op de kennis en vaardigheden van de ict'er en de bereidheid van de werkgever om daarin te investeren. Bovendien: werkgevers die er prat op gaan het hun sollicitanten zo moeilijk mogelijk te maken, zijn misschien ook niet zo aantrekkelijk om voor te werken.
Superman
Hr-manager Paul-Peter Feld van printerproducent Xerox kan zich wel vinden in het standpunt van Ambagtsheer. 'Natuurlijk ben je op zoek naar de ideale ict' er', geeft Feld toe. 'Je zoekt immers het beste voor je organisatie en de klanten voor wie je werkt. Toch denk ik dat we ons minder moeten richten op de vaardigheden die potentiële werknemers niet hebben en meer op de punten die zij nog kunnen ontwikkelen.'
Al met al lijken werkgevers in eerste instantie inderdaad op zoek te gaan naar die zeldzame alleskunnende duizendpoot, maar zijn zij later vaak bereid water bij de wijn te doen. Ambagtsheer: 'Er zijn bedrijven die zich realiseren dat ook mensen die geen superman zijn heel nuttig werk kunnen doen om zo een eerlijke boterham te verdienen.'
En vooral goedkoop moet ie zijn… Kunnen we aub ComputerFutures vermijden van Computable? Het niveau is al niet zo hoog, en ComputerFutures is net zoiets als een schaap die een kudde herders in toom moet houden..
@John Roos
Interessant punt over die vergrijzing. Dit zal niet alleen in .nl het geval zijn maar in heel West-Europa. En blijft maar de vraag of die vacatures uberhaupt ingevuld kunnen worden of dat we niet weer een nieuwe golf buitenlanders krijgen die wel alle klotebaantjes willen doen.
Onderwijs is al helemaal uitgehold de laatste decennia dus zullen de mensen het toch weer moeten hebben van hun eigen inzet als ze iets willen bereiken. Scholingsinstituten zullen er wel bij varen.
De diknekken denken vast nog wel dat outsourcing het wondermiddel is itt het creeren van een structureel probleem mbt kennis in de nederlandse economie op lange termijn.
De werkgevers zullen zich moeten gaan realiseren dat ze hun eigen ‘geluk’ moeten gaan maken ipv het proberen van de straat te plukken. En als je daar al op tijd mee bent dan heb je als het water hoger komt te staan al die infrastructuur opgezet en heb je de meeste kans om je werknemers binnen te halen en binnen te houden.
@Peter
Als ik jouw reactie lees, krijg ik het vermoeden dat jij het liefst een groot hek rond Nederland wil zetten.
Vergrijzing en structurele tekorten van bepaalde specialisme binnen de ICT,ga je daarmee niet oplossen. Daarentegen bieden die “diknekken” en “een nieuwe golf buitenlanders” waar jij het over hebt, wel een structurele oplossing om onze kenniseconomie te waarborgen.
Deze mondialisering zorgt ervoor dat je schaarse kennis naar Nederland kunt importeren en arbeidsintensief werk naar landen kunt exporteren die hierin een overschot kennen. En dat is dan weer goed voor de concurrentie positie, aangezien de arbeidskosten in deze landen vaak lager zijn.
Overigens ben ik het wel met je eens dat op het gebied van onderwijs in Nederland wel het nodige moet gebeuren. Dit moet wel de basis van onze kenniseconomie blijven
Volgend citaat is extreem neerbuigend, en dat noemt zich loopbaanadviseur? Ik herken een stuitend gebrek aan respect.
“Ambagtsheer: ‘Er zijn bedrijven die zich realiseren dat ook mensen die geen superman zijn heel nuttig werk kunnen doen om zo een eerlijke boterham te verdienen.'”
@Gijs: Die diknekken bieden zeker geen structurele oplossing voor de kenniseconomie. Die zijn alleen geinteresseerd in de korte termijn en hun bonus. Ze hebben al op een schandelijke manier uitverkoop gehouden van alles waar we in Nederland qua bedrijven en produkten nog een beetje trots op konden zijn.
Dat heeft niks met een groot hek te maken.
Nederland is bezig in hoog tempo te degraderen naar een tweederangs land, met alleen allerlei triviale vormen van dienstverlening. We worden een land met wat hoog opgeleide juristen en ander ambtelijk volk. Techniek is vies, en heeft een lage status, wat je liefst wilt ‘outsourcen’, dat is goed voor de ‘concurrentiepositie’ en de ‘arbeidskosten’.
Hoogwaardige technische ontwikkeling en produktie doen we hier steeds minder. Iets waar we op de lange termijn veel last van gaan krijgen.
Als je alleen praat over ‘als we het niet hebben importeren we het toch gewoon’ dan weet je zeker dat je altijd achteraan in de rij staat en achter alle ontwikkelingen in de wereld blijft aanlopen.
@Peter & Gijs,
Als goede Oost-europese of indiase softwareontwikkelaars meer willen verdienen vertrekken ze naar de VS. Dat zal de komende jaren echt niet veranderen.
Tenzij er misschien sterke overheidsmanipulatie van het immigratiebeleid gaat plaatsvinden. Op z’n minst is dat dubieus in een land waar mensen zeggen dat het er ‘druk’, waar alle bevolkingsgroei al bestaat uit immigratie en waar drie van de vier grootste partijen beslist geen extra immigratie willen.
Dat is volgens mij geen ‘groot hek’ om Nederland zetten, maar gewoon rekening houden met de economische werkelijkheid dat immigratie stimuleren naar een verzorgingsstaat zich op termijn altijd negatief uitwerkt voor alle partijen. Doe je het toch, dan krijg je grote sociale en economische problemen in het land van herkomst èn het land met de opgelegde immigratie.
100% eens met John Roos. Zoals keer op keer in het verleden is bewezen lost het hebben van een vrije arbeidsmarkt (binnen de grenzen van landen met een gelijkwaardige verzorgingsstaat!) tekorten vanzelf op.
Gelukkig doet de overheid voorlopig niets, wat ook eigenlijk de enige juiste beslissing is. De negatieve houding tegenover toekomstige- en oudere ervaren ICT’ers zal positief veranderen en dat hoeft beslist geen slechte zaak te zijn.
@John
Hear, hear. Waar ICT voorheen slechts bestond uit toepassen van techniek en gezond verstand, dreigt het eens zo edele vak ten onder te gaan aan door:
– absurde levels van compliancy:
het management dat zich indekt voor de hoofdelijke aansprakelijkheid bij data breach incidenten.
– absurde levels van beveiliging:
er bestaat geen impliciet vertrouwen meer. De meest simpele klussen worden bemoeilijkt door security regeltjes en procedures die inhoudelijk gezien, niet veel voorstellen en slechts een gevoel van veiligheid geven.
– nieuwe soorten management layers:
een wildgroei aan ITIL achtigen, DPE’s, Demand managers, Customer Relation of liaison managers, managers die de outsourcing partner moeten aansturen, etc. etc. Kennelijk mag de techneut zelf niet meer met de klanten spreken.
– en natuurlijk de offshoring en outsourcing:
waarbij de Nederlandse techneut het werk moet voorkauwen en het later door de outsourcingpartner geleverde werk moet herzien en herstellen.
@John
wow, wat een doemscenario…
Zolang 70% van de investeringen ict gerelateerd zijn en initiatieven zoals Layar nog uit Nederland komen, valt het wel mee.
En als je kennis importeert met als doel iets te kopiëren, dan heeft het inderdaad weinig toegevoegde waarde. Daar zijn ze ik China veel beter in.
@Mark
je vergist je. Die mensen kunnen in Europa meer verdienen. Zeker zolang die euro-dollar koers blijft zoals die nu is. Sterker nog, zelfs Amerikanen komen naar Europa voor het geld….