Torrentsite The Pirate Bay is gesommeerd om per direct haar activiteiten in Nederland te staken. Indien ze hieraan geen gehoord geven, kunnen de eigenaren van de website rekenen op een dwangsom van 50.000 euro per dag. Dit bepaalde de rechtbank onlangs.
De uitspraak van de rechter is op zijn minst opmerkelijk te noemen. Hoewel The Pirate Bay zelf geen auteursrechtelijk beschermd materiaal bevat, faciliteert het internetgebruikers om dit materiaal op een eenvoudige manier te downloaden. Dat dit strafbaar is, is vandaag door de rechter herbevestigd. Op zich is dit geen verrassing. Maar wat de uitspraak erg interessant maakt is het feit dat The Pirate Bay zijn diensten aanbiedt in het buitenland.
Het open karakter van het internet biedt elke gebruiker de mogelijkheid om informatie/data buiten de eigen landsgrenzen te vergaren. De rechter vraagt op dit moment aan een Zweeds bedrijf om de nationaliteit van elke bezoeker van zijn website te controleren en op basis daarvan Nederlandse gebruikers de toegang te ontzeggen. Vergelijk je dit met de fysieke wereld, dan zou je kunnen stellen dat een Nederlandse rechter zojuist een Thaise straatverkoper heeft verboden om Nederlandse touristen een nep zonnebril te verkopen. Maar hoe stelt deze straatverkoper dit vast? Moet hij al zijn klanten om een paspoort vragen? Of moet hij elke klant die reageert op 'kijken, kijken, niet kopen' de toegang tot zijn kleedje ontzeggen?
Het internet startte ooit als een open netwerk gericht op informatie en kennisdeling. De openheid van dit netwerk maakt dat het eigenlijk onmogelijk is om een goede invulling aan de uitspraak van de rechter te geven. Natuurlijk is het mogelijk om Nederlandse IP-adressen de toegang tot de site te ontzeggen. The Pirate Bay kan echter nooit met zekerheid weten of een bezoeker vanaf een Nederlands IP-adres echt Nederlands is en of Nederlandse internetters kunnen zichzelf via een gratis anonimiseringsproxy eenvoudig van een buitenlands IP-adres voorzien. Is The Pirate Bay op zo een moment nogsteeds strafbaar?
Kortom, dit vonnis is onmogelijk op een sluitende manier uit te voeren. Iets wat de rechter overigens nauwelijks is kwalijk te nemen: hij wordt helaas gedwongen om zijn oordeel te vellen aan de hand van een onhandhaafbare wet.
De enige manier om dit vonnis uitvoerbaar te maken is de gehele architectuur van het internet te herzien. The Pirate Bay zal immers pas echt zeker weten of een bezoeker Nederlands is, wanneer de website niet de nationaliteit van de laatst gebruikte internetaansluiting of proxy server herkent, maar de gebruiker die daadwerkelijk de website bezoekt. En dat is niet alleen een onmogelijke opgave, maar gelet op de privacyrechten van gebruikers ook een hele onwenselijke. Een andere optie is wellicht om, net als bij de websites van drankproducenten, de gebruiker vooraf te vragen of hij een Nederlandse afkomst heeft. 'Bent u ouder dan 18 ja/nee' wordt dan 'Heeft u een Nederlandse nationaliteit ja/nee'. Hiermee zou de verantwoordelijkheid van het gebruik van deze dienst weer van de aanbieder naar de bezoeker verschoven worden. En zeg nou eerlijk: is dat ook niet eigenlijk de plek waar hij hoort?
Dat het internet open moet zijn ben ik met meneer Hartsuijker eens. Dat eens site waar voor 95 procent illegale content op staat door de rechter wordt verboden is echter niet meer dan logisch en dit heeft niets met een open internet te maken. Een recht op gratis films bestaat niet.
Verder gaat het argument van de grensoverschrijdenheid van de site ook niet op. De piratebay richt zich op dit moment ook op Nederlanders en kan heel eenvoudig Nederlandse bezoekers van zijn site weren door middel van geofiltering. Die technologie gebruikt ze nu ook al om Nederlandse advertenties aan nederlandse bezoekers te tonen (en zo miljoenen euro’s per jaar te verdienen over de ruggen van de makers van de muziek en films die er illegaal worden aangeboden). Wat dit verder met privacy te maken heeft is mij een raadsel.
Het lijkt er vooral op dat de heer Hartsuijker niet blij is met dit vonnis, maar het is echt niet zo dat het onuitvoerbaar of onredelijk is.
Censuur, ander woord is er niet voor !!!!!!!!!!!!!
Pirates for ever !!!!!!!!1
Volgens mij zou Maarten er goed aan doen om een jurist, die verstand van IT heeft, te vragen hoe men met zo een oordeel omgaat. Dat zou goede journalistiek zijn.
Vandaag is in kort geding besloten dat Ziggo toegang tot de pirate bay niet hoeft af te sluiten. Reden is dat onvoldoende duidelijk zou zijn dat alle ziggo abbonees zouden downloaden en dat er minder drastische maatregelen mogelijk zijn (zoals de downloaders persoonlijk in rechte aanspreken). Wat in de uitspraak niet naar voren kwam is dat het de Pirate Bay is die de regels overtreedt en niet de downloaders. Totdat de wet gewijzigd is, is het downloaden van kopiën van beschermd materiaal in Nederland nog niet verboden voor zover ik weet. Zodra dat wel het geval is, moeten eventueel compenserende heffingen op blanke media ook direct geschrapt worden.
Nederlanders zouden wel aangesproken kunnen worden voor het aanbieden van materiaal dat gelijktijdig gebeurt met het downloaden daarvan (wat bij torrents gebeurt). Het aanbieden is namelijk wel strafbaar. Echter daarop kunnen nederlandse gebruikers individueel worden aangesproken omdat zij het vanaf hun lokale PC aanbieden. Dat de link van oorsprong van de Pirate Bay komt in het buitenland doet dan niet meer ter zake lijkt me.
Dat de schrijver van dit artikel zelf eens bron onderzoek doet naar het betreffende vonnis ipv het klakkeloos van ANP over te nemen. Hierin staan bijzonder belangrijke nuances die de rechter heeft aangegeven.
De ANP heeft ook baat bij het zwart maken van The Pirate Bay evenals de rest van de nederlandse pers die braaf in de pas loop.
Het is een kwestie van tijd dat de gevestigde orde zoveel smoezen verzint om het internet net zo dicht te gooien als in China al het geval is en dan nog verder gaan met het vastleggen wie wat wanneer uitspookt.
@Richard:
“Wat dit verder met privacy te maken heeft is mij een raadsel.”
Je maakt er dan ook een ander verhaal van. De privacy sloeg immers slechts op dit [stukje]: [‘The Pirate Bay zal immers pas echt zeker weten of een bezoeker Nederlands is, wanneer de website niet de nationaliteit van de laatst gebruikte internetaansluiting of proxy server herkent, maar de gebruiker die daadwerkelijk de website bezoekt.’]
Oftewel, dat ging erover _als_ de structuur van internet zou veranderen zodanig dat iedere bezoeker van elke website identificeerbaar is. En dat heeft wel degelijk met privacy te maken.
De geolocatie-methode om reclame aan te bieden, is immers lang niet 100% waterdicht. Veel mensen die The Pirate Bay gebruiken zullen sowieso al een proxy gebruiken.