Het Agentschap Telecom heeft een databank gebouwd waarin de locatie en specificaties van meer dan vijftigduizend antenne-installaties in Nederland zijn opgenomen. Het Antenneregister toont vrijwel alle zendmasten met een vermogen van meer dan tien decibelWatt. De gegevens worden maandelijks geactualiseerd. Sinds begin 2010 zijn antennevergunninghouders verplicht om relevante gegevens aan te leveren.
Daaronder vallen gsm- en umts-antennes en installaties van omroepen, luchthavens en spoorwegen. Antennes van zendamateurs worden binnenkort toegevoegd. De zendinstallaties van Defensie en van hulpverleningsdiensten, zoals die voor communicatienetwerk C2000, zijn niet in het register opgenomen.
Bedrijven en particulieren kunnen op de website van het Antenneregister kijken welke antenne-installaties in de buurt staan. De geografische kaart is doorzoekbaar op basis van postcode of gemeentenaam.
Antenneconvenant
Het register bestond al langer, maar was veel minder uitgebreid. De oorsprong van de databank ligt in het Antenneconvenant uit 2002. Op basis daarvan leverden de aanbieders van mobiele telefonie elk kwartaal de gegevens van hun gsm- en umts-antennes aan.
Het Agentschap Telecom is een onderdeel van het ministerie van Economische Zaken (EZ). Het orgaan houdt zich bezig met 'het verruimen, verdelen en optimaliseren van het elektronische communicatiedomein'.
Voorzorg is beter dan nazorg ! Art. 152 juncto art 174 lid 2 EG want kunstmatige opgewekte elektromagnetische straling stopt niet bij aankomst van het menselijk vel.
Zie ook stopumts.nl en milieuziektes.nl
@BAWA
Zeker geen GSM gebruiker?
@Gast
Denk het niet, belt ook erg lastig met een aluminiumhoedje op je hoofd