Tele2 kan alleen een landelijk dekkend lte-netwerk bouwen als de telecomaanbieder daarvoor ook lagere frequenties kan gebruiken. Dat zegt directeur Günther Vogelpoel van Tele2. Bij een veiling in april 2010 verwierf zijn bedrijf frequenties in de 2,6 GHz-band, maar nu aast Tele2 ook op frequentieruimte rond 800 of 900 MHz. Die is voor het grootste deel in handen van KPN en Vodafone.
'Wij hebben ook laagfrequent spectrum nodig', legt Vogelpoel uit. 'Zonder 800 of 900 MHz-frequenties kunnen we ons lte-netwerk niet landelijk uitrollen. We hebben wel die ambitie, maar het moet wel mogelijk zijn.' Voor mobiele telefonie geldt dat hoe lager de frequentie waarin gesprekken en data worden verspreid door de ether, hoe hoe verder de reikwijdte en beter de ontvangst in gebouwen. Laagfrequent signaal dringt dieper door in gebouwen en vereist minder zendmastlocaties.
Vogelpoel mikt erop dat het ministerie van Economische Zaken (EZ) de frequentiebanden van 800 en 900 MHz veilt. 'Dat is wel afhankelijk van het visiedocument dat EZ aan het einde van 2010 presenteert', zegt de directeur. Volgens hem zou het veilen van de lage frequenties wel logisch zijn. 'In Duitsland is de 800 MHz-band zelfs meegenomen in de veiling van het 2,6 GHz-spectrum.'
Kabelaars
Tele2 is voorlopig de enige telefonieaanbieder die openlijk aanstuurt op het openbreken van het frequentieplan voor de 800 en 900 MHz-banden. De bestaande mobieletelefonieaanbieders kunnen daarmee alleen frequenties verliezen. De enige andere nieuwkomer op de markt is het gelegenheidsduo Ziggo/UPC. Dat zijn kabelaars die vrezen dat laagfrequent lte-signaal stoort op hun coax-kabels, aldus Vogelpoel.
Telecomaanbieder Tele2 experimenteert momenteel met een lte-netwerk in Diemen. Al rijdend kun je nu al Youtube-films streamen en tegelijkertijd zware bestanden downloaden. Een voorwaarde van de 2,6 GHz-veiling is dat het bedrijf zijn lte-netwerk binnen twee jaar commercieel moet exploiteren in een gebied van tenminste tachtig vierkante kilometer.