Telecomaanbieder Tele2 heeft in Diemen een proefopstelling waarbij wordt geëxperimenteerd met lte, de nieuwe generatie mobiel breedbandinternet. Het bedrijf heeft daarmee naar eigen zeggen het eerste Nederlandse lte-netwerk opgetuigd. De aanbieder verwierf eind april 2010 frequenties waarop hij snel mobiel internet kan aanbieden. Tele2 moet de dienst binnen twee jaar commercieel aanbieden in een gebied van tenminste tachtig vierkante kilometer.
De proefopstelling bestaat uit twee lte-zendinstallaties van de Chinese netwerkleverancier Huawei. Een daarvan staat op het hoofdkantoor van de aanbieder en de ander op de voormalige hoofdvestiging van Versatel in Amsterdam Zuidoost, luttele kilometers verderop.
71 mbps
Tele2 test onder meer de ontvangst van het lte-signaal in een rijdende auto. Het signaal wordt ontvangen op een notebook die is voorzien van een speciale lte-dongel van leverancier Samsung. Tijdens een autorit registreerde Computable een maximale downloadsnelheid van 71 mbps.
In andere landen is Tele2 al druk bezig met lte-netwerken. Zo biedt het bedrijf in het Zweedse Stockholm en in Estland de dienst al commercieel aan.
Videobellen
Met lte (long-term evolution, of 4g-telefonie) kunnen gebruikers in de toekomst bijvoorbeeld hd-video's en zware bestanden op hun notebook, iPad of mobiele telefoon downloaden of streamen met snelheden tot 100 mbps en uploaden tot 50 mbps. Dat is vaak tienmaal sneller dan het huidige 3g-netwerk. Ook is de ‘vertraging op de lijn' (latency) veel minder dan oude technologie. Dat komt bijvoorbeeld van pas bij videobellen en online gaming.
Lte is gebaseerd op het internetprotocol (ip). De aanbieder heeft ook een landelijk glasvezelnetwerk dat eveneens op ip is gebaseerd. De combinatie van lte en glasvezel zorgt ervoor dat apparaten sneller en gemakkelijker met elkaar kunnen communiceren.
Andere aanbieders
De verwachting is dat ook andere mobiele aanbieders gaan experimenteren met lte. Behalve Tele2 verwierven ook het gelegenheidsduo Ziggo/UPC, T-Mobile, Vodafone en KPN in april extra frequenties die ze voor lte kunnen inzetten. Overigens kunnen voor de technologie ook andere frequentiebanden worden gebruikt.