Chipmachinefabrikant ASML verwacht een recordomzet te boeken over 2010. Dat stelt het bedrijf na bekendmaking van de financiële resultaten over het tweede kwartaal van 2010. Daarin behaalde het bedrijf uit Veldhoven meer omzet en winst dan analisten hadden voorspeld. De markt voor chipmachines trekt aan doordat chipleveranciers de productie vergroten.
ASML meldt een omzet van bijna 1,069 miljard euro over het tweede kwartaal van 2010. Dat is ruim 40 miljoen euro meer dan analisten hadden voorspeld. De nettowinst klom in het tweede kwartaal tot 239 miljoen euro, dat is 30 miljoen euro meer dan verwacht. In dezelfde periode in 2009 noteerde het bedrijf nog een nettoverlies van 104 miljoen euro.
Volgens financieel directeur Peter Wennink komt de verbetering van de financiële resultaten door de stijgende vraag naar chips voor smartphones en netbooks. Het bedrijf verkocht in het tweede kwartaal 35 nieuwe machines. Daarbij gaat het om twintig keer de NTX:1950i. ASML zegt binnen nu en een jaar chipmachines op de markt te brengen die halfgeleiders kunnen maken met transistorlijnen van minder dan twintig nanometer.
De toenemende vraag naar chipmachines komt ook doordat chipmakers de productiecapaciteit uitbreiden. De chipfabrikanten gaan weer nieuwe fabrieken bouwen. Daarvoor worden niet alleen de meest geavanceerde machines aangeschaft, maar ook apparatuur die nodig is om de minder kritische lagen van een chip aan te brengen. De chipmachinefabrikant noemt dat capaciteitsorders.
1,3 miljard aan nieuwe orders
Het bedrijf ontving in het tweede kwartaal van 2010 voor 1,179 miljard euro aan nieuwe orders, waardoor de orderportefeuille per eind juni opliep tot 2,401 miljard euro. Het bedrijf uit Veldhoven verwacht in het derde kwartaal voor ongeveer 1,3 miljard euro aan nieuwe orders binnen te halen. De omzet wordt in de periode van juli tot en met september 2010 ingeschat op 1,1 miljard euro.
ASML verwacht dat de totale omzet dit jaar 10 tot 15 procent hoger zal zijn dan de recordomzet van 3,8 miljard euro in 2007.
In 2009 boekte het bedrijf nog een nettoverlies van 151 miljoen euro maar zag in de laatste twee kwartalen van dat jaar het tij keren. Het bedrijf zag de vraag naar chipmachines, die tot het derde kwartaal van 2009 nagenoeg was ingestort, toenemen. Het bedrijf schrapte eind 2008 nog tien procent van de banen.
De resultaten van bedrijven in de chipindustrie zijn een graadmeter voor de ict-sector.