Automatiseringsgroep Total Specific Solutions (TSS) kijkt ondanks de crisis terug op een solide 2009. Door een goede mix van producten en diensten kon de terugval in de vraag naar detachering worden opgevangen. De omzet steeg door overnames fors naar 154,2 miljoen euro. Dit jaar staat in het teken van groei. De raad van bestuur zegt in het jaarverslag dat de eerste tekenen van een voorzichtig aantrekkende markt zichtbaar zijn.
Er werken zo'n 1530 mensen bij TSS, dat tot de grootste niet-beursgenoteerde ict-ondernemingen van Nederland behoort. De groep bestaat, naast TSS Holding, uit de zelfstandig opererende werkmaatschappijen Pinkroccade Healthcare, Pinkroccade Local Government, Everest, Tass, Comaker, Yonder, KZA/Testvalue en Toptalent Consultancy.
De ict-dienstverlener behaalde over 2009 een omzet van 154,2 miljoen euro. Dat betekent een meer dan verdubbeling ( 132 procent) ten opzichte van 2008 (omzet: 66,5 miljoen euro). Wel moest TSS ruim 27 miljoen euro aan afschrijvingen voor acquisities en desinvesteringen in de boeken opnemen. De automatiseringsgroep zag de brutowinst met 74 procent nog stijgen tot ruim zeventien miljoen euro, maar moest uiteindelijk een nettoverlies van 8,3 miljoen euro noteren.
TSS liet ook in 2008 een vergelijkbaar beeld zien: een omzetspurt vanwege overnames, een gezonde Ebita (de verdiensten voor aftrek van rente en afschrijvingen op activa, leningen en goodwill) en een uiteindelijk negatief nettoresultaat vanwege de acquisities. Al lag dat verlies met 593.000 euro wel een stuk lager dan het groepsnettoverlies van 2009.
Consolideren
De raad van bestuur spreekt in het jaarverslag over 2009 van een 'solide jaar onder bijzonder lastige omstandigheden'. Bij werkmaatschappijen die hun omzet halen uit het schrijven van uren voor ingezette medewerkers waren de gevolgen van de crisis voelbaar. De teruggang in inkomsten kon echter op groepsniveau worden opgevangen door de werkmaatschappijen die producten (softwareoplossingen en aanverwante services) leveren. Daarnaast dankt TSS zijn stabiliteit aan een sterke positie op de overheidsmarkt, waar geen sprake was van krimp, een omvangrijke order- en onderhoudsportefeuille en een omzet die voor 60 procent wederkerend is (onder meer door meerjarige contracten).
Het afgelopen jaar stond in het teken van consolidatie: het goed inpassen van de twee halverwege 2008 overgenomen Pinkroccade-divisies en het verkopen van het belang in het onderdeel Esize. TSS streeft naar een controlerend belang in de ict-bedrijven van de groep en dat was met Esize niet mogelijk. Voor 2010 mikt TSS op verdere groei. De raad van bestuur verwacht te kunnen profiteren van uitgestelde ict-investeringen bij klanten, met name in software waarmee concurrentie- of efficiëntievoordelen te behalen zijn. De eerste voorzichtige tekenen van marktherstel zijn zichtbaar, meldt de raad in het directieverslag.
Overnames
Naast autonome groei sluit TSS nieuwe overnames niet uit. Het bedrijf zegt voldoende financiële slagkracht te hebben om te profiteren van een aantrekkende economie. Het saldo liquide middelen bedraagt ruim dertig miljoen euro.