Volgens eurocommissaris Neelie Kroes is 'open source' geen vies woord meer. Dat zegt ze in haar openingstoespraak voor Guadec, een conferentie voor gebruikers en ontwikkelaars van de open source desktopomgeving Gnome. De conferentie vindt plaats vanaf 24 juli 2010 in Den Haag, maar de video is nu al te zien op de website van de organisatie.
'Het was altijd een vies woord, een eng woord. Niemand durfde het aan om opensource-oplossingen aan te bevelen binnen publieke organisaties. Wie zal ons technische ondersteuning verlenen en wat als we worden aangeklaagd voor het doen van inbreuk op iemands anders intellectuele eigendomsrechten?', zegt Kroes in de video die als opening van de conferentie dient en nu al openbaar is gemaakt.
Volgens Kroes is het tij echter aan het keren: 'We hebben nog geen eerlijk speelveld, maar gelukkig is de houding ten opzichte van open source software aan het veranderen.' De eurocommissaris wijst op overheidsprojecten in Duitsland, Spanje en Frankrijk. Maar ook binnen de private sector zijn er 'dingen aan het veranderen.' Kroes: 'Tegenwoordig verklaren bedrijven trots dat ze niet alleen open source software gebruiken, maar ook eraan bijdragen.'
Opensourcegemeenschappen
De eurocommissaris benadrukt het belang van opensourcegemeenschappen. 'Regeringen kunnen niet zomaar de digitale toekomst verkondigen en afleveren. Het werkelijke verschil wordt gemaakt door mensen en gemeenschappen zoals de opensourcebeweging.'
Guadec-organisator Sanne te Meerman is het met deze analyse eens. 'Maatwerk heeft de meeste kans om te worden doorontwikkeld als de gemeenschap er iets in ziet en de software adopteert', schreef hij vorige week in een weblog op de website van het programmabureau Nederland Open in Verbinding. 'Dit impliceert dat een overheidsorganisatie, alvorens een dienst af te nemen, zou moeten onderzoeken of een bedrijf goede banden heeft met de gemeenschap van de te installeren (open source) software. En levert een bedrijf eigenlijk wel écht maatwerk, of laat het zich goed betalen voor het toevoegen van een reeds beschikbare add-on? Weer is de ‘community' de aangewezen plek om informatie in te winnen.'
Gnome
Gnome is een open source desktopomgeving en ontwikkelplatform voor besturingssystemen die tot de Unix-familie behoren, zoals GNU/Linux en BSD.
Guadec staat voor Gnome Users And Developers European Conference. Het is de 11e keer dat de conferentie georganiseerd wordt in Europa. Voor Nederland is het een primeur. Guadec vond eerder onder meer plaats in Parijs, Kopenhagen, Birmingham, Istanboel en Sevilla. Meer informatie en het programma van Guadec en de extra events is te vinden op de website http://www.guadec.org/. Inschrijven kan ook via deze site.
Bravo..eindelijk begint “de politiek” iets te begrijpen.
Ik ben ook razend benieuwd hoe OPEN dit EU open-source initiatief werkelijk is?
Is het werkelijk toegankelijk voor iedereen of slechts een politieke lobby-operatie achter de schermen van een zeker “belangenbehartigings clubje” dat alleen voor haar eigen zaakje knokt…
“Niemand durfde het aan om opensource-oplossingen aan te bevelen binnen publieke organisaties.”
Het zal toch iets cultureels zijn, in de VS zijn vele hele fraaie producten binnen publieke organisaties ontwikkeld (of gesponsord) en vervolgens het bedrijfsleven in gerold. In Europa heeft men daar blijkbaar grote moeite mee, ik blijf me er over verbazen.
Vandaag kwam ik een bericht tegen dat NASA met PostgreSQL en Nagios aan de slag is gegaan voor het space station. Geen idee wat de achtergrond is van Nagios, maar PostgreSQL is afkomstig van Berkeley en toen dus opgezet met publiek geld. In Europa zou men ook eens wat meer moeten investeren in de universiteiten en dit soort projecten. Levert veel kennis, werkervaring en geld op: Informix (afgeleid van Postgres) is voor 1 miljard dollar verkocht aan IBM. Inmiddels is Greenplum (ook afgeleid van Postgres) voor een onbekend bedrag aan EMC verkocht.
En zo zijn er nog veel meer voorbeelden van zeer succesvolle open source projecten. De ambtenaren moeten hier echt eens mee aan de slag, kunnen ze veel geld mee besparen en de economie stimuleren.
‘Open source is geen vies woord meer’..
Dat klopt! Al enkele jaren niet meer. Tenminste in de private (commerciële) sector en de wetenschappelijke wereld, waar open source software gemeengoed is voor talloze toepassingen. En ook binnen de overheid neemt het aandeel van open source software snel toe ondanks enkele recente drama’s die breed zijn beschreven in Computable.
Veel financiële instellingen maken al lang gebruik van verschillende distributies van Linux voor hun meest waardevolle servers, chemiereuzen draaien hun webservices met behulp van JBoss, Ingres vervangt steeds vaker én succesvoller Oracle DB’s en Apache heeft een hoger marktaandeel dan zijn closed source alternatieven.
Open source is ontzettend succesvol en heeft een eerlijk speelveld. Overheidsbemoeienis om dit succes verder te ‘promoten’ met belastingcenten is mijns inziens dan ook volkomen overbodig en geeft daarnaast een vertekend beeld van de werkelijkheid alsof open source structureel en op grote schaal benadeeld zou worden.
Open source behoeft geen actieplan, geen NOiV en ook geen steun van mevrouw Kroes. Open source houdt zichzelf prima staande.
Zinvolle, en maar al te noodzakelijke bijdrage van mw. Kroes; niet zozeer om “open source” te helpen “zichzelf staande te houden”, maar in het welbegrepen eigen belang van de EU-staten, waar in de praktijk – meestal volkomen onnodig – overwegend nog proprietary software wordt gebruikt, met de bijbehorende miljardentransfusies – miljarden aan belasting’centen’, inderdaad.
Er is wel degelijk een actieplan nodig, op korte termijn, en met concrete stappen erin (b.v. ‘alle overheidswerkplekken over op OpenOffice.org voor 31-12-2010’). En dat moet nog worden uitgevoerd ook, want de belastingcenten om de licentiemelkers te subsidiëren zijn op.
@Willem,
En U gaat kostenloos OpenOffice trainingen, migraties, conversies en implementaties doen? Of zou dat misschien toch iets kosten.
@ Pieter,
Kan je aantonen dat de lange termijn TCO bij MS Office lager is dan bij OpenOffice, dat MS Office beter aansluit bij open standaarden en dat de aanschaf van MS licenties ook beter is voor onze betalingsbalans?
En MS gaat dat gratis doen bij iedere overgang naar een noet MSoffice versie? Iedere keer weer kost het weken om te wennen aan nieuwe versies hiervan. Dus @Pieter, ook de overgang naar nieuwe closed source software kost geld.
@Pieter : dat doe ik regelmatig (kosteloos): niet-technische eindgebruikers blijken het vrij makkelijk (uiterlijk binnen een uurtje) op te pakken. Als ik je daarmee kan helpen, zeg het maar 😉
Nu is OpenOffice wel een van de makkelijkste voorbeelden, maar met de besparingen van die migratie kunnen dan de wat ingewikkeldere operaties mooi worden bekostigd.